Hur har ni det därute, ni stressar väl inte ihjäl er? Tycker det är dåligt med kommentarer just nu men ni har väl annat för er förstås! Nån snö har vi inte heller och det börjar bli smått deprimerande, för det är ingen riktig jul utan snö! Här bara regnar det och blåser och stormar och det är kladdigt och lerigt ute, inte alls som det ska vara i december efter lucia! 😦

Ge mig gärna en liten uppdatering om hur ni har de så blir jag glad! 😉

Tänkte bjuda er på lite julstjärnor i alla fall, brukar ni baka såna här?

Julstjärnan är en finsk specialitet där man använder katrinplommonsylt eller puré som fyllning i mitten. Jag är inte så förtjust i katinplommon så jag tog den goda marmeladen jag köpte på Ekerums julmarknad i år och det blev väldigt gott, lite syrligt/sött med ett litet snöpuder av florsocker på toppen!

Recept och recept är det väl inte direkt. Jag gör inte min egen smördeg utan köpte färdigkavlad på rulle och aroniamarmelad på burk så det är ju egentligen inget recept att komma med, snarare en påminnelse! Vad jag har förstått så är det inte så vanligt att baka dessa här nere i södra Sverige som uppe i norr!? När jag var liten fast dom alltid till jul men här nere ser jag dom aldrig däremot!

ca 20 st
Det här behöver du : 
1 rulle färdigkavlad smördeg
1-1½ dl aroniamarmelad
florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut smördegen och skär den i rutor så du får ut 20 fyrkanter. Vill du ha mindre stjärnor skär du bara smalare remsor. Lägg ut varje fyrkant på bakplåtspapper och skär sedan med vass kniv från varje spetsigt hörn in mot mitten men inte ända in. Vik sedan enligt bilden nedan. Lägg en tesked marmelad i mitten på varje stjärna. Grädda i 200 grader ca 10-15 min tills de fått en gyllene färg.


Vik julstjärnorna som du viker vindsnurror till barnen! 😛


Grädda tills det är lagom gyllenbruna och frasiga!


Och pudra över lite nysnö… 😉

 

23 svar till ”Finska julstjärnor med aroniamarmelad”

  1. Amy's piece of cake profilbild

    Spännande med”nya” och lite annorlunda recept/tips!

    Gilla

  2. Dubbelörnen profilbild

    Kan man göra dem så här enkelt?!? Kommer ju fr dina trakter o min mor bakade alltid dessa julstjärnor, men även mandelformar o anisbröd till jul. Kommer ihåg att hon höll på sin julstjärnedeg, det var viktigt att den även skulle innehålla en skvätt konjak o så var det katrinplommonpuré som fyllning ;).

    Eftersom jag inte gillar att baka så har jag avstått men din variant skulle nog t o m jag klara av :D.

    Gilla

  3. Angelica E profilbild

    Jag som har ”lovat” mig själv att inte baka mera innan jul! Men eftersom mannen är finsk och svärmor kommer ner hit till Mallorca så kanske jag ska göra ett undantag. Dessa är ju superenkla att göra 😀

    Ha en mysig torsdag och hoppas att julstämningsvädret infinner sig snart! Jag måste nog säga att jag börjar bli van, hahahaha, att inte få något ”bra” vinterväder till jul! Idag har vi plockat in apelsiner från gården…

    Kram

    Angelica

    Gilla

  4. Julias pyssligheter profilbild

    Åh men de där känner jag igen! Det måste vara min farmor, med ussprung i Västerbotten, som bakat dem. Minns dem som himla goda i alla fall! Kanske ska ställa till med lite mer julbak i helgen trots allt… 🙂

    Här i Örebro verkar snön också vara långt borta. 😦 Usch, jag känner precis som du, det ÄR ingen jul utan snö. Känns snarare som oktober med 4 plus, blåsigt och GRÖNA gräsmattor. Fy. Som tur är blir det ju mörkt snabbt så att man slipper se eländet. 😉

    Gilla

  5. Matilda profilbild

    Ja, det är såå gott! Jag tycker om plommonsylten, så den använder jag alltid. Lagade faktiskt några julstjärnor för någon minut sedan! 🙂

    Gilla

  6. Anna/Frostrosor profilbild

    Så gott! Har aldrig tänkt på att man kan klicka på marmeladen sist. Ska ta och prova det i år. Har även aronia-äppelmarmelad i år, så ska testa ett gäng med sådana eftersom du tyckte att det blev lyckat. Tycker att dessa stjärnor är roliga att pyssla med. Brukar även göra blommor och änglar 🙂

    Gilla

  7. kajomida profilbild
    kajomida

    Gott ser det ut – och det är ett recept helt i min smak… 2 ingredienser 😉

    Färdig deg behöver inte vara det sämsta; min självgjorda är (läs var) inte alltid bättre. Har inte bakat på riktigt i flera år men hittade för 2-3 veckor sedan färdig vetebrödsdeg på LIDL. Det har blivit många kanelbullar sen dess 😉 Snabbt och det blir bara 16-17 st. per deg, alla kan alltså ätas färska. Gjorde t.o.m. äppelknyten i muffinsformen, gick också bra. Ser det som en ”kick” att kanske försöka lite mer och då också med självgjord deg.

    Fehmarn (Burg) rapporterar 6-7 grader, mycket blåsigt, lite regn – och ingen snö i sikte heller! Förra året var vi insnöade sen i början av november… den 23:e var det snöstorm 😦

    Gilla

  8. Nellie-Sockertussen profilbild

    Hej!
    Jag har en tävling i samarbete med OBH Nordica som jag tror att du skulle gilla!

    Kom gärna förbi och var med och tävla =)

    Kram
    /Nellie

    http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling-vinn-obh-nordicas-nya.html

    Gilla

  9. Mårtenssons kök profilbild

    Vi har det bra, fast vi är faserligt trötta på att cykla i motvind a’la storm och spöregn varje dag nu… Ge oss snö!!!
    Annars fejas det i köket, har blivit både rullsylta och lite korv tillverkad den senaste tiden, dessutom lite början på julgodis, så någon brist på mat o annat gott har vi inte:)

    Nej, dessa har vi aldrig sett förr, så det hör kanske inte till vanligheterna här nere i söder. Men goda, det verkar dom vara.

    Gilla

  10. Bibbi profilbild

    Åh de är SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ goda 🙂
    Min finska svägerska gör alltid sådana till jul
    fast då med katrinplommonen 🙂
    Hoppas du haft en fin torsdagskväll 🙂

    Kram från mig 🙂

    Gilla

  11. Sara profilbild
    Sara

    Hoho, vi ar har…bara lata med kommentarerna 🙂
    Har i Wales ar det ocksa bara regn och slask, blixtar och dunder och lackor i taken. I morron dock har dom lovat sno 🙂 jag haller tummarna och hoppas. Det bakas ”fudge” och annat gottis i varat hus och vi ser fram emot att fira ”svensk” jul pa julafton nar alla andra springer runt och sistaminuten handlar.Kikar in sa gott som dagligen for inspiration fran fina dig precis som vanligt. Hoppas du och din familj far en underbar Jul, med massvis av sno.

    Sara x

    Gilla

  12. Anna profilbild

    Dom här är ett måste på julen, utan dessa, ingen jul. 🙂 Hälsningar från en finländsk läsare.

    Gilla

  13. Slickepotten profilbild

    Har aldrig bakat stjärnor men nån gång ska väl vara den första.
    Är de så enkla ska jag ta och prova på dem till veckan då jag äntligen ska få vara lite ledig.

    Ha en fin dag!
    / Slickepotten

    Gilla

  14. Emma profilbild

    Jag köpte faktiskt en butiksbakad stjärna tidigare i veckan, men jag har aldrig gjort själv.
    Här har det snöat en del de senaste två veckorna men vädret är ändå milt. Kring 20 minus är det kallaste vi haft, men det räckte bara en dag sedan sjönk det och har tack och lov legat lågt. Det är vackert med snö, men jag tycker det är så jobbigt om det är för kallt ute att man mest går och tänker på det istället för att njuta av att vara ute.
    Förresten stjärnorna, jag antar att om man vill frysa gör man det ogräddat?

    Gilla

  15. Sandra profilbild
    Sandra

    Såg ju superenkelt ut ! :O Aldrig hört talas om dom, och jag är skåning så det bekräftar kanske din teori ^^
    Här i södra norrland som det så fint heter har vi haft det väldigt milt och grådaskigt, men ikväll började det vräka ner snö, får väl se om det blir liggande, dom varnade på nyheterna för snökaos.. så blir väl lagom snöigt tills man ska åka hem till familjen med tåget 😦

    Gilla

  16. Evalinn profilbild

    Fina, särskilt med ”snön”! 🙂

    Gilla

  17. Katja profilbild

    Spännande recept, ser gott ut. Här i Malmö är det grått, blåsigt och regnar emellanåt, men kanske kommer snön snart lagom till julen :-).

    Gilla

  18. Helena profilbild
    Helena

    Åhhh, det är ju sååååå gott med julstjärnor!! (men så är jag ju Bodensare också ;-)) Jag trodde verkligen inte att detta var något ”lokalt”, jag trodde det fanns över hela vårt vackra land. Synd om de söderut som missat detta, men nu har ju du visat hur man gör!

    Gilla

  19. Anna profilbild
    Anna

    de här såg goda ut, måste nog testa. Börjar blir liiite trött på lussebullar nu så kanske detta bryter av lite lagom till jul. Och marmeladen verkar ju spännande, har aldrig provat den. Och det bästa är att det går att beställa på nätet om man vill prova 🙂
    Nej, jag saknar tyvärr inte snön, hatar att skotta snö, däremot saknar jag våren och sommaren 🙂

    Gilla

  20. Anna profilbild
    Anna

    funkar de förresten med tex blåbärssylt eller någon annan marmelad? gillar inte heller katrinplommon ( och inte barnen).

    Gilla

  21. Me And My Sweets profilbild

    Vilken nostalgi! Det här brukade min farmor baka och dem är ju ljuvligt goda. Fast jag kommer däremot inte ihåg vilken typ av sylt hon använde. vad är aronia?

    Gilla

  22. sandra profilbild
    sandra

    Har precis skjutsat in ett gäng sånna här i ugnen, med fikonmarmelad och drottningsylt 😀

    Gilla

  23. Kata/Sunells profilbild

    Sådana har vi bakat här hemma på ön. Jag använder också färdig deg, här finns det frysvariant med färdiga plattor, enkelt och bra:) Men jag brukar lägga in plommonsylten i mitten innan jag viker ihop den. Man kan göra på olika sätt.Så goda!!

    Hälsningar från Kata(Emmas mamma) Åbos skärgård, Finland:)

    Gilla

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect