Jag tror inte det är så många som använder såna här våffeljärn längre. En rejäl tung gjutsjärnslagg till att grädda våfflor i ovanpå vedspisens krona. Inte många vet heller vet hur man gör!

Jag gillar ju sånt här som ni vet och liksom rån-järnet jag fyndade på loppis så tycker jag sånt här är bara sååå otroligt spännande. Främst för att vi ”gör inte såhär idag längre” dels för att det är en värdefull kunskap att ha i ryggsäcken.

All mat egentligen som tillagas med levande eld är en konst! Det är svårt som tusan, det är inte bara att vrida på en knappt eller skruva ner värmen när det blir för varmt. En eld måste man lära känna med respekt. Det går inte bara att säga, ”gör så eller gör si” så blir det bra. Man måste läsa av elden och känna igen den beroende på väder och vind! Sånt tycker jag är otroligt viktigt att man tar tillvara på och jag känner mig tusen gånger mer begåvad av att kunna laga mat med levande eld än på en spisplatta med knappar! 😉

 


Den här våffel-laggen har jag fått av en mycket fin vän… En sån där vän som vet hur mycket jag uppskattar gammalt järnskrot! 😛

Nu i veckan ska jag experimentera lite. Den ligger just nu saltad för att dra ut smuts o onödigt fett. Sen ska jag olja in den så den blir vacker som en dag! Våffel-recept k0mmer, var så säker! 😉

Senare ikväll kommer lite annat jag tänkte visa er från igår… Kram sålänge!

 

12 svar till ”Våfflan Nilsson – de e jag de!”

  1. Bakverk och Fikastunder.. profilbild

    Åh, våffel tips här inne med. Nu måste jag snart fixa några här med 🙂

    Gilla

  2. Nina profilbild
    Nina

    Alltid så härliga recept och bilder!! Det där med saltad panna låter intressant. Hur går det till på det viset?? Kan man göra så med en gjutjärnspanna som är i oskick?

    Gilla

  3. Lindis profilbild

    Älskar sånna där våfflor som man gör av sånt järn. Mamma har ett och vi brukar göra det utomhus på vintern. Helst när det är snorkallt ute, minus 25 grader eller nåt. Mums mums!!

    Gilla

  4. Frida profilbild

    Sådana har vi ett par stycken på scouterna… Mysigt att göra våfflor över öppen eld, en gång gjorde vi sylten där också..

    Gilla

  5. Eva profilbild
    Eva

    Du skrev att du saltade järnet för att rengöra det. Jag skulle vilja veta hur. Har fyndat både rånjärn och våffeljärn i sommar på loppis.Och skulle vilja ”snygga” upp dom lite.

    Gilla

  6. kryddburken profilbild

    För att rengöra en gjutjärnsgryta eller annat stekredskap i gjutjärn behöver du grovt salt. Man täcker ytan man vill rengöra med saltet. Låter det stå över natten, eller hetta upp på väldigt låg värme och låter stå varmt ungefär en halvtimme. Sen låter man det svalna och häller bort saltet. Ev. kan man upprepa proceduren om det är väldigt smutsigt. (Denna metod fungerar på träskärbrädor också men då ska den naturligtvis inte hettas upp)

    Därefter olja in med matolja, gör på samma sätt som med saltet, låt stå över natten eller hetta upp på mkt låg värme en halvtimme. Ytan ska hela tiden hållas ”blöt” av oljan. Låt svalna. TORKA därefter bort överflödig och till en torr yta. Skölj inte, och aldrig nånsin diskmedel till gjutjärn.
    Väldigt enkelt och effektivt!
    /Linda

    Gilla

  7. Susanna profilbild

    En sån där har vi på landet. Det blir enormt goda våfflor med den! Men vi brukar göra dem över en vanlig spis. 🙂

    Gilla

  8. Annkila profilbild

    Barndomsminnen 🙂
    När moster eldar i spisen och plockar bort plattan och ringarna för att få plats med järnet. Hon bakade även sockerkaka i sin vedspis…ja det var då det 🙂
    Tack för salttips!

    Gilla

  9. Johanna profilbild

    Jag var nere i mitt fråd och tittade runt hör om dagen och insåg att jag har ett sånt våffeljärn. Hur rengör man det bäst?
    // Johanna

    Gilla

  10. Matskafferiet profilbild

    Låter mysigt att göra våfflor på det sättet!

    Gilla

  11. Caroline profilbild

    Hej!

    Jag köpte exakt en sån där på Myrorna i förrgår… 25 kr bara. Var tvungen att ha det! Jag rengjorde den tyvärr med diskmedel och svinto, (BIG FAIL har jag förstått nu efter att ha läst massa tips om rengöring av detta slag) och sköljde av den och lät torka uppochner i diskstället ett tag. Sen oljade jag in den med olja men antagligen för lite och lät stå över natten. Försökte göra våfflor idag över gasspisen och hela smeten bara fastnade. Nu får jag göra om processen – IGEN. Men rätt denna gången! Har du lyckats göra nånting på våffeljärnet som blev bra?

    Tack för inlägget!

    MVH,
    Caroline

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Det kan va knepigt i början. Jag rengjorde min på samma sätt som du men jag strödde grovt salt på den efter jag hade diskat den. Saltet drar ut gammal smuts o kan gärna ligga o dea över natten. Sen sköljde i kallt vatten och oljade in! Första våfflan du gräddar sen kan du alltid med avsikt låta bli bränd, inte tjuvkika en enda gång, vänd på laggen och ta sen ur en hård väldigt knaprig våffla. Smöra uppe o nere igen o i med smet så brukar resten bli superfina o de bränner inte fast! 🙂 Här har jag ett inlägg; https://kryddburken.se/2012/03/26/vafflor-over-oppen-eld/
      /Hälsn Linda!

      Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect