Nu ska ni få se något som jag tycker är riktigt gott!! Frikadeller! *jag inblillar mig att ni rynkar lite på näsan nu??*

Det är så gudagott och enligt mig bra mycket ”smidigare” att tillaga än köttbullar. Bara rulla och ”ploppa” ner i en kokande kastrull med buljong. När frikadellerna flytit upp till ytan är de klara och tar bara några minuter!

Men dels för att du slipper stekpanna och stekos på spisen eller plåt i ugnen, vilket i och för sig också är himla smidigt när man steker alla samtidigt men detta är snäppet bättre!

Just för att det går sååå fort, det behövs bara några minuter i kokande buljong och de är klara! Och dels för att dom är himla praktiska att frysa in och bara ta fram o steka på lätt, och du har förvandlat dom till köttbullar på ett kick! Förberett och klart ska de va! 😛

Frikadeller är även ett bra val när du gör hemlagad ”barnmat” när de  börjat med smakportioner och lite grövre mat. Variera med tomatsås, gräddsås, dillsås, tillsammans med en stuvning av potatis, morötter, broccoli eller pasta, ärtor och majs.

Jag älskar frikadeller och variationen därtill. De blir så otroligt saftiga och smakrika av buljongen, som man givetvis använder till såsen sen så inget går till spillo! 😉

Och apropå såsen!! – Frikadeller vill ha sås!! Dom behöver ”bada” i en mustig tomatsås eller en sky/gräddsås för att SE aptitliga ut. Ögat kan lura oss rejält på smaklökarna, bara för att dom är kokta och saknar stekyta, lite bleka och trista i färgen men dom är bara såååå goda, jag lovar! Så har du aldrig kokat frikadeller så tycker jag du ska prova nu! 😉

Det här behöver du :
6-8 liter kraftig köttbuljong i kastrull på sjudande värme
2 kilo färs (50% blandfärs/50% fläskfärs)
2 stora gula lök
3 vitlöksklyftor
2 dl vatten
½ dl ströbröd alt. havregryn
2 msk potatismjöl
Trocomare örtsalt
2 tsk malen paprikakrydda
1 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Ta fram en stor kastrull och koka upp en kraftig köttbuljong. Hemmagjord, tärning eller fond ca 6-8 liter.
Använd en matberedare och kör den gula löken och vitlöken med kniven till en finfördelad massa.  Slå i vattnet, ströbröd och potatismjöl och rör om ordentligt. Låt stå någon minut. Vänd sedan ner i en större bunke och blanda med färsen. Krydda med trocomare, paprika, salt & peppar!

Forma sedan smeten till små frikadeller och lägg ner i den kokande bulojngen, sänk värme och låt det inte stormkoka, bara sjuda lite grann. När frikadellerna flyter upp till ytan kan du ta upp dom efterhand de blir färdiga. Lägg i en ugnsfast form och täck med aluminiumfolié så håller de värmen tills såsen ska hällas på.

Sky/gräddsås :
0,5 liter av den kokande buljongen
En extra buljongtärning/fond etc. kan behövas
En skvätt kinesisk soya
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Ta fram en liten kastrull och koka upp buljongen. Tillsätt extra smak i form av tärning eller fond om du tycker det behövs. En skvätt soya, lite svartvinbärsgelé, och på slutet grädde och smaka av med salt och peppar. Behöver såsen tjockare konsistens rör du ut lite maizenamjöl i vatten och vispar ner i såsen.  Häll sedan såsen över frikadellerna och servera med kokt potatis, gurka, lingon och kokta grönsaker.

Recept på frikadeller i tomatsås hittar du här >>

17 svar till ”Frikadeller!! Enkelt och gott att variera!”

  1. lena profilbild
    lena

    Mums så gott

    Gilla

  2. Linda - Glutenfria Köket profilbild

    Ser smarrigt ut! Och låter väldigt enkelt, ska provas!

    Gilla

  3. Lisa profilbild

    Dina frikadeller i tomatssås har jag gjort en hel massa gånger å jag älskar dem!
    Har köttfärs i kylen, å det kan mycket väl bli så att jag testar detta receptet för det är som du säger, väldigt smidigt å koka å sen lägga i frysen. 😀

    Gilla

  4. Anette profilbild
    Anette

    Gott, det här blir det nog ikväll. Jag tycker att det känns lite onödigt bara att koka upp så mycket buljong när man bara använder 5 dl till såsen. Och en massa tärningar till 8 liter vatten. Eftersom dom kokar så snabbt nöjer jag mig nog med att koka upp 1 liter och koka frikadellerna i omgångar.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Anette!
      Buljongen behöver du inte kasta, bara att sila, koka ner (reducera). Eller frysa in som den är. Men självklart kan man använda mindre buljong och koka frikadellerna efterhand.
      /Linda

      Gilla

  5. Diana profilbild
    Diana

    åhhhh jag blir alltid så hungrig när jag läser din blogg 🙂
    detta låter supergott… ska testas snarast…

    Gilla

  6. Martina profilbild

    Jisses så gott, vad sugen jag blev nu!

    Gilla

  7. Susie i köket profilbild

    Men det ser ju jättegott ut!
    Själv äter jag bara frikadeller när vi gör grånkålssoppa, men det får vi ju ändra på…

    Gilla

  8. Jess profilbild

    Har aldrig testat förut pga att jag har starka fördomar om just frikadeller. Men på dina bilder ser det ljuvligt gott ut och din lyriska beskrivning av enkelheten är helt enkelt alldeles för frestande för en trebarnsmamma.
    Här ska sparas tid och njuta av god mat. Redan övertygad om att ungarna kommer älska detta!!

    Gilla

  9. Anette profilbild
    Anette

    Nu har vi ätit detta, hur gott som helst. Jag hade 1 1/2 liter buljong och gjorde i omgångar. Kommer i framtiden att göra mina köttbullar så här och bara steka på dom. Blev så runda, fina och goda. Tack.

    Gilla

  10. Åsa profilbild
    Åsa

    Så här gör jag alltid mina köttbullar. Är väldigt praktiskt när man ska göra en jätte laddding in för julen tex. Jag har även tagit det ett steg längre. Lägger smeten i en spritspåse och ”kluttar” ut lagom stora bollar som jag rullar och ”tappar” ner i buljongen. Snabbt lätt och mycket gott!!

    Gilla

  11. marie profilbild
    marie

    Åh, dina två senaste inlägg blev jag verkligen inspirerad av, som småbarnsmamma. Mycket bra tips! Om jag inte köper en maurika till mig själv så har jag en som jag vet att den kommer att passa perfekt till! Vi grillar oftast när vi är på utflykt i skogen, men då verkar den lite krånglig att ha med…? I alla fall så kommer jag att göra frikadeller snarast möjligt! Så tack för det!!

    Gilla

  12. Ruth profilbild

    Oh, this looks sooo good! I think I might have to make this for dinner tomorrow night!

    Gilla

  13. Sara profilbild
    Sara

    Linda!!! Dina bilder ar SA fina och dina recept SA goda 🙂
    Du hjalper till med middagsinspiration flera ganger i veckan har borta i Wales tusen tusen tack for att du delar med dig x

    Gilla

  14. Beatrice profilbild
    Beatrice

    När vi gör köttbullar ”börjar” de alltid som frikadeller eftersom det är så otroligt enkelt, precis som du säger. Sedan du lagt ut ditt recept på köttfärslimpa är det dock sällan det blir köttbullar här =) Köttfärslimpan är ju bara så smidigt att göra och sköter sig helt själv och … bara en massa ++++++ Jag är ”förälskad” i köttfärslimpans möjligheter.

    Jag sitter och niger för att du delar med dig av din klokhet och dina recept.

    Västkustkramar 😉

    Gilla

  15. Milla profilbild

    Åh frikadeller är så himla gott! Men jag måste ju bara få rekomendera frikadeller med currysås och, hör och häpna, en liten klick ketchup! Det är HUR gott som hellst, hur konstigt det än låter 🙂

    Gilla

  16. […] den lates köttbullar ? Tja, om man tittar HÄR kan man se hur gott det blir, och glad i hågen gick jag igång med att förbereda, förbereda och […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect