
Nu ska ni få se något som jag tycker är riktigt gott!! Frikadeller! *jag inblillar mig att ni rynkar lite på näsan nu??*
Det är så gudagott och enligt mig bra mycket ”smidigare” att tillaga än köttbullar. Bara rulla och ”ploppa” ner i en kokande kastrull med buljong. När frikadellerna flytit upp till ytan är de klara och tar bara några minuter!
Men dels för att du slipper stekpanna och stekos på spisen eller plåt i ugnen, vilket i och för sig också är himla smidigt när man steker alla samtidigt men detta är snäppet bättre!
Just för att det går sååå fort, det behövs bara några minuter i kokande buljong och de är klara! Och dels för att dom är himla praktiska att frysa in och bara ta fram o steka på lätt, och du har förvandlat dom till köttbullar på ett kick! Förberett och klart ska de va! 😛
Frikadeller är även ett bra val när du gör hemlagad ”barnmat” när de börjat med smakportioner och lite grövre mat. Variera med tomatsås, gräddsås, dillsås, tillsammans med en stuvning av potatis, morötter, broccoli eller pasta, ärtor och majs.
Jag älskar frikadeller och variationen därtill. De blir så otroligt saftiga och smakrika av buljongen, som man givetvis använder till såsen sen så inget går till spillo! 😉
Och apropå såsen!! – Frikadeller vill ha sås!! Dom behöver ”bada” i en mustig tomatsås eller en sky/gräddsås för att SE aptitliga ut. Ögat kan lura oss rejält på smaklökarna, bara för att dom är kokta och saknar stekyta, lite bleka och trista i färgen men dom är bara såååå goda, jag lovar! Så har du aldrig kokat frikadeller så tycker jag du ska prova nu! 😉
Det här behöver du :
6-8 liter kraftig köttbuljong i kastrull på sjudande värme
2 kilo färs (50% blandfärs/50% fläskfärs)
2 stora gula lök
3 vitlöksklyftor
2 dl vatten
½ dl ströbröd alt. havregryn
2 msk potatismjöl
Trocomare örtsalt
2 tsk malen paprikakrydda
1 tsk salt
1 tsk malen vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Ta fram en stor kastrull och koka upp en kraftig köttbuljong. Hemmagjord, tärning eller fond ca 6-8 liter.
Använd en matberedare och kör den gula löken och vitlöken med kniven till en finfördelad massa. Slå i vattnet, ströbröd och potatismjöl och rör om ordentligt. Låt stå någon minut. Vänd sedan ner i en större bunke och blanda med färsen. Krydda med trocomare, paprika, salt & peppar!
Forma sedan smeten till små frikadeller och lägg ner i den kokande bulojngen, sänk värme och låt det inte stormkoka, bara sjuda lite grann. När frikadellerna flyter upp till ytan kan du ta upp dom efterhand de blir färdiga. Lägg i en ugnsfast form och täck med aluminiumfolié så håller de värmen tills såsen ska hällas på.
Sky/gräddsås :
0,5 liter av den kokande buljongen
En extra buljongtärning/fond etc. kan behövas
En skvätt kinesisk soya
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 dl grädde
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Ta fram en liten kastrull och koka upp buljongen. Tillsätt extra smak i form av tärning eller fond om du tycker det behövs. En skvätt soya, lite svartvinbärsgelé, och på slutet grädde och smaka av med salt och peppar. Behöver såsen tjockare konsistens rör du ut lite maizenamjöl i vatten och vispar ner i såsen. Häll sedan såsen över frikadellerna och servera med kokt potatis, gurka, lingon och kokta grönsaker.
Recept på frikadeller i tomatsås hittar du här >>



Lämna ett svar till Susie i köket Avbryt svar