
Hembakad lantbröd, eller bondbröd med lite seg, knaprig skorpa det är grejer de! Detta recept har jag dessutom plockat in manitoba cream mjölet i, och de blir genast lite mer jäskraft! Enkelt, gott och framförallt det godaste brödet att rosta! Måste också säga att jag bara älskar mina brödformar, har ett gäng avlånga 2-liters formar i skåpet och de tycker jag alla bör ha!! För de finns väl inge tråkigare än när man fixat ihop en deg och den fått jäsa och man väntar, å sen bakar ut och lägger på plåt och allt blir platt i ugnen!? Nä, brödformar is the shit!! Då kan dom inte ta vägen nån annanstans än uppåt! 😉
3 st i brödform
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olja (rapsolja el. olivolja)
14 dl manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)
– JÄSA 1 TIMME-
2 msk flingsalt
10 dl rågsikt
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt manitoba mjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg i brödformar och täck med handduk. Jäs i 15 min, snitta ytan på bröden och låt jäsa ytterliggare 15 min under bakduk. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna i formarna utan bakduk ca 30 min innan du stjälper ur dom, då får de en knaprig fin skorpa!

På plats i sina formar,nu jäsa en kvar, sen snittas, sen jäsa en kvart till!

Busenkelt recept på ett riktigt gott bröd som också passar bra i brödrosten efter ett par dar… 😉



Lämna ett svar till Ruth Avbryt svar