, ,

Lantbröd


Hembakad lantbröd, eller bondbröd med lite seg, knaprig skorpa det är grejer de! Detta recept har jag dessutom plockat in manitoba cream mjölet i, och de blir genast lite mer jäskraft! Enkelt, gott och framförallt det godaste brödet att rosta! Måste också säga att jag bara älskar mina brödformar, har ett gäng avlånga 2-liters formar i skåpet och de tycker jag alla bör ha!! För de finns väl inge tråkigare än när man fixat ihop en deg och den fått jäsa och man väntar, å sen bakar ut och lägger på plåt och allt blir platt i ugnen!? Nä, brödformar is the shit!! Då kan dom inte ta vägen nån annanstans än uppåt! 😉

3 st i brödform
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
10 dl vatten
2 msk olja (rapsolja el. olivolja)
14 dl manitoba cream (eller vanligt vetemjöl)

– JÄSA 1 TIMME-

2 msk flingsalt
10 dl rågsikt

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt oljan och allt manitoba mjöl fast lite i taget. Arbeta degen i maskinen ca 10 min. Degen är nu som en lös smet och ska jäsa så ca 1 timme, täck över med bakduk. Kör igång maskinen igen och arbeta in flingsalt och rågsikt ca 5 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 3 limpor. Lägg i brödformar och täck med handduk. Jäs i 15 min, snitta ytan på bröden och låt jäsa ytterliggare 15 min under bakduk. Grädda i 35-40 min i 200 grader. Låt bröden svalna i formarna utan bakduk ca 30 min innan du stjälper ur dom, då får de en knaprig fin skorpa!
 

På plats i sina formar,nu jäsa en kvar, sen snittas, sen jäsa en kvart till!


Och jäser de gör dom! 😛


Efter 35 min i ugnen!


Busenkelt recept på ett riktigt gott bröd som också passar bra i brödrosten efter ett par dar… 😉

16 svar till ”Lantbröd”

  1. Lotta profilbild

    Detta
    Måste jag testa!
    Lotta

    Gilla

  2. ROXANNA - KAMP EFTER CANCERN profilbild

    Aldrig bakat bröd, kanske något att börja med 🙂
    Eller pröva, lär ju bli kaos. men hemmabakt bröd är det bästa jag vet 🙂

    Gilla

  3. Hanna profilbild

    Så gott! Älskar sånt här bröd!

    Gilla

  4. kajomida profilbild
    kajomida

    Jag tror du har ett ”s” för mycket här Linda 😉

    Nä, brödformar is the shit!!

    Gott ser det ut! Hembakt bröd, lite ljummet, sådär att smöret smälter lite… mums. Då behöver jag inte ens pålägg.

    Gilla

  5. Matilda profilbild

    Vad fina bröd du gjort! Skulle man ju kunna baka när det finns jäst hemma. 🙂

    Gilla

  6. Sofia profilbild

    Hej är de okej att jag sätter ut receptet i min blogg med din länk under bilden?

    Vill så gärna testa sen så då hittar jag det lätt sen 🙂

    Gilla

  7. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Så gott, det skall jag alt ta och baka

    Gilla

  8. Annika - Bakat och lagat profilbild

    Åå, ja! Gillar verkligen att baka bröd. Detta ska absolut testas! Problemet just nu är att frysen är full… Och att jag i dag bakat veckans bröd – kanske får bli nästa vecka.

    Gilla

  9. Ruth profilbild

    Wow! Your loaves turned out perfect. Thanks for the recipe. I wonder if I could convert it to sourdough?

    Gilla

  10. karin profilbild

    Vilket fint bröd! Hembakat är verkligen godast 🙂

    Gilla

  11. Delikata Recept profilbild

    Mmm vad gott! Jag och min man älskar lantbröd. Det recept sparar jag! 🙂

    Gilla

  12. Lennie profilbild
    Lennie

    Var har du köpt formarna? De ser smidiga ut.

    Gilla

  13. Lantbröd « profilbild

    […] Här hittar ni receptet på detta brödet! […]

    Gilla

  14. Maria A profilbild
    Maria A

    Fantastiskt gott och toppenbra recept….det måste ni prova som bakar!! Jag körde vetemjöl special och rågsikt och fick ett utmärkt resultat!!
    Tusen tack för receptet // Maria

    Gilla

  15. Catrine profilbild
    Catrine

    Hejsan!

    Har bakat dina limpor nu, åh så gott. Hade dock ingen rågsikt så det fick bli lite andra mjölsorter i slutet! Och så fick de jäsa en aaaaaningens för länge eftersom vi fick en snabb vårdcentrals tid för sonen mitt i sista jäsningen. Kasta eller chansa att ha det stå? Jag lät det stå, ville ju inte bli av med mina limpor. Det verkade som det blev bra ändå 🙂

    Förresten, smörjer du bara dina formar. Ser inte att du har nåt papper i dom… Jag tycker mitt bröd fastnar jämt i mina formar om jag bara smörjer.. vet inte om jag har dåliga formar?

    Soliga hälsningar
    Catrine

    Gilla

  16. Sandra profilbild

    Nu ångrade jag mig, vill baka det här brödet istället:), Jag får kolla in din hemsida mer eftersom det verkar finnas bra recept 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Hanna Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect