,

Toscagömmor


Kakor, kakor, kakor!! Ikväll bjuder jag på ett gott knäckigt kakrecept! Lite likt toscakaka, men ändå inte! Dessa toscagömmor är grymt goda, lite sega och knäckiga, men ändå mjuka och lena, gott till ett glas kall mjölk, eller till en kaffekopp i solen på verandan!

Har ni ätit något gott ikväll då, eller ska ni kanske? Här blev det ”hämtmat”; Nämligen nykokta kroppkakor! Köpte från Arontorp denna gång, vilket vi inte gjort tidigare och oj så goda!! Brukar ju i vanliga fall köpa från Eva´s i Salomonstorp men eftersom vi ändå hade ärende dit så köpte vi därifrån och det kommer vi absolut att göra fler gånger! 15kr st och till oss fyra köpte jag 12st, det blir 180kr! Helt okej pris för att mätta en familj med hämtmat! Det blev dessutom en kroppkaka över! Mätta och belåtna orkar vi nog inte mer ikväll, kroppkakor har en tendens att lägga sig som som ett lock och man blir bara mättare och mättare, men gott är det! 😉 Här kan ni läsa om lite olika kroppkaksställen på Öland >>

16 st
Det här behöver du :

3½ dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
150 gram smör
1 äggula

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop alla ingredienser med fingrarna i en bunke. Forma till en slät deg. Deladegen i 16 bitar. Rulla varje degbit till en boll och forma den i handen till en liten ”mössa”. Lägg i aluminumformar och fyll med toscasmeten. Grädda ca 15-20 min i 175 grader.  

Toscasmeten :
75 gram smör
1 dl strösocker
1 tsk vetemjöl
2 msk vispgrädde
150 gram flagad, eller hackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Låt koka under omrörning 2 min. Dra av från plattan och låt svalna något innan du fyller formarna.


Joline fyller formarna med toscasmeten.
 

Redo för ugnen. 175 grader ca 15-20 min.


Supergoda & knäckiga toscagömmor!

30 svar till ”Toscagömmor”

  1. Fia profilbild

    Ååå så gott det ser ut!

    Gilla

  2. Mat-ro profilbild

    Mmmm så goda de såg ut. Måste nog prova göra dem till min man som älskar toscakakor.

    Vi åt jättegod Kyckling Ayam, bulgur och/eller risoni och wokgrönsaker med ”soltorkade tomater-ost”. Hela familjen på 5 pers åt mycket, så jag är nöjd 🙂

    Gilla

  3. Catrine profilbild
    Catrine

    ojojoj så smaskigt! Måste göra dom snart. Var på väg ivkäll hihi men hade ingen grädde hemma…. får bli en annan dag!

    Gilla

  4. Maria L profilbild

    Å dom såg supersmarriga ut!

    Gilla

  5. Sy kläder profilbild

    Åh det här måste jag absolut prova!

    Jag har precis startat en ny blogg som handlar om att sy kläder och allt som hör till så som modeteckning och liknande.
    Kika gärna in!

    Gilla

  6. Mårtenssons kök profilbild

    Gott med en kaka så här till helgen.
    Kroppkakor har vi inte provat och tror inte det finns som hämtmat här nere hos oss någonstans.
    Ikväll blev det revben som marinerats 2 dagar, så väldans goda blev dom!

    Ha en fin helg,
    Anki o Håkan

    Gilla

  7. Smålandsmamma profilbild

    Undrar om man kan ersätta äggulan med nåt annat? Nån msk kallt vatten kanske? Annars går de inte att göra här, iaf inte så att alla kan äta. De såg nämligen hemskt lockande ut 😉

    Gilla

  8. kryddburken profilbild

    Mat-ro!
    Lät som en väldigt go kycklingrätt!

    Catrine!
    Hade jag varit du hade jag tagit mjölk istället, och kanske TVÅ tsk vetemjöl!

    Sy kläder!
    Spännande, ska kika in!

    Mårtenssons kök!
    Ni måste ju prova göra egna då!! Ett måste!

    Smålandsmamman!
    Det är ju en vanlig mördeg så du kan faktisikt utesluta äggulan helt o hållet om du vill!
    /Linda

    Gilla

  9. Frida profilbild

    Ska jag göra nästa vecka till mitt födelsedagskalas 🙂 Älskar allt med Tosca

    Gilla

  10. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Ser supermumsigt ut och kroppkakor har jag aldrig provat

    Gilla

  11. Fridas kök profilbild

    Goda kakor är aldrig fel!
    Gud så lyxigt att kunna äta kroppkakor som hämtmat, är grymt avundsjuk. 🙂 Vi har också hämtat mat ikväll, fast pizza från en ny restaurang utanför stan. Helt okej god pizza (om man jämför med annat utbud här i stan) men ingen smaksensation direkt. Trevlig helg!

    Gilla

  12. Sebastian profilbild

    Åh ser riktigt gott ut!

    Gilla

  13. Jasmine profilbild

    Ser super gott ut ! 😛

    Gilla

  14. Eric profilbild
    Eric

    Mmmm tosca. Kan man göra dem i silikonformar?

    Gilla

  15. Aurora profilbild
    Aurora

    Ååh, såna här har jag inte ätit sen jag var liten, hade nästan glömt bort att dom fanns! Det ska bakas till veckan, så gott det ska bli!

    Gilla

  16. Anna J profilbild
    Anna J

    Mmmm, så goda de ser ut. Jag undrar lite över skålen, den ser så härligt vårfin ut. Vad är det för skål?

    Ha en fin helg!

    Gilla

  17. Sandra profilbild
    Sandra

    WOW det där såg supergott ut !!!

    Gilla

  18. Isabelle profilbild

    Ser grymt gott ut !

    Gilla

  19. Yasemin profilbild

    Ser himla gott ut och söta skålar. 🙂

    Gilla

  20. BAMBI - hemma i kalla Sverige igen :( profilbild

    Oj, så ljuvligt goda dom såg ut! Jag älskar toscakaka 🙂

    Här hemma blev det biff och potatisgratäng igår kväll, vi har saknat sån mat efter två månader i Thailand 🙂

    Men idag blir det TÅRTA 😉

    Gilla

  21. Grace profilbild

    Gud, så snuskigt gott det såg ut. Brukar titta in då och då och tycker allt ser riktigt tjusigt och gott ut.. vilket är konstigt eftersom jag inte äter kött. Tummen upp. 😀

    Gilla

  22. Carro profilbild

    Mmm de ser verkligen helt underbart goda ut!
    Måste jag pröva mig på att göra. Synd bara att sambon inte gillar nötter..

    Gilla

  23. Alexandra - kärlek på tallrik profilbild

    Mums! Så perfekt med toscagömmor, det ska jag lägga på minnet! Ser riktigt smaskigt ut, som alltid =D

    Gilla

  24. Milla profilbild
    Milla

    Gjorde dessa igår och dom blev jättegoda! Min fyllning blev dock inte sådär karamellfärgad när jag kokade den, men den blev det i ugnen. Kommer definitivt göras igen 😀 mums Å tack för en supertrevlig blogg!

    Gilla

  25. Erika profilbild

    Jag var tvungen att testa dessa och de var underbara! Bland det godaste jag någonsin har bakat! Dock hade jag svårt att få ”skålarna” jämna. Kanten blev ojämn och sprack. Det vägdes ju så klart upp av hur goda de var:) Tack för ett toppenrecept som definitivt ska sparas i klipp-pärmen!

    Gilla

  26. Laila profilbild
    Laila

    MUMMA! Jag bakade toscagömmorna idag (tack för receptet!), men min toscasmet fick inte alls samma bruna fina färg när den hade kokat ihop! Vad kan orsaken vara? Skall jag koka längre? Inte kan väl orsaken vara att jag använde flagad mandel köpt på påse?

    Ungefär den här färgen fick smeten (fann länken när jag sökte på toscasmet eftersom jag tyckte smeten verkade tjock, och att kanske mer grädde skulle i): http://www.alltforforaldrar.se/bambi/2011/march/mandagsfika-toscagommor.html

    Gilla

  27. […] I helgen så testade jag även att baka Toscagömmor. Jättegoda kakor som passar perfekt tillsammans med en stor kopp te! Enkla att göra och försvinnande goda! Receptet kommer ifrån Kryddburken. […]

    Gilla

  28.  profilbild
    Anonym

    Funkar det att frysa dessa kakorna? 🙂

    Gilla

  29. Ingrid profilbild
    Ingrid

    Funkar det att frysa dessa kakor?:-)

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Aboslut, det går jättebra att frysa!
      /Linda

      Gilla

Lämna ett svar till Isabelle Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect