Ikväll bakade jag frallor med manitoba cream-mjölet! Ni vet mjölet med extra jäskraft!! Och naturligtvis så passar den jäskraften extra bra till vanliga, enkla, ljusa frallor! Ofta tenderar dom att bli lite kompakta och ”tunga” men nu blev jag faktiskt riktigt nöjd med konsistensen och vi har precis provsmakat varsin… Ostfralla & ett stort glas mjölk, sen sover man gott! Ett ganska basic recept att ha i bakfickan tycker jag! 😉

Det här behöver du :
50 gram jäst
6 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
16-17 dl manitoba cream (alt. vetemjöl special)
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl. Ljumma mjölken till fingervarmt, 37 grader. Rör ner mjölken och lös jästen. Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet. Tillsätt även salt och bakpulver. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter. Pyttsa på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös. Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 16 små. Forma till bollar. Kupa händerna runt frallorna och snurra dom i handflatorna mot underlaget så du spänner degens ovansida något och får släta ytor. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön precis före gräddning. Grädda i 200 grader ca 12-18 min, tills frallorna fått fin färg. Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.


Frallor på jäsning…


Efter 30 min, pensla med ägg och strö över vallmofrön.


Efter ca 15 min i ugnen. Låt svalna utan bakduk.


Himmelskt gooooda, fluffiga frallor!! 😛

37 svar till ”Stora, fluffiga frallor!”

  1. Helena L Nilsson profilbild
    Helena L Nilsson

    Ojj så fina, o ser goda ut….Dom ska jag baka snarast. Ditt morotsbröd bakade jag i f.m……Succe var ordet! Glad jag hittade till din sida ….Jag har uttökat min receptbank!

    Gilla

  2. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Vilka härliga frallor, brukar också använda det mjölet, kanske skulle ta och testa mjölet när jag gör kanelbullar på fredag, brukar ju annars bara använda det till brödbak

    Gilla

  3. Malin. profilbild

    Åhhh! Tack för recept. Ska testa dessa!

    Gilla

  4. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Går dom att frysa?

    Gilla

  5. Anna/Frostrosor profilbild

    Vilka snyggingar! Hitills har mina frallor blivit fluffiga och bra med kvarg. Har aldrig testat Manitoba cream-mjölet! Ska försöka lägga på guldfiskminnet att jag inhandlar det nästa gång.

    Gilla

  6. Jennie/vanilla sky profilbild

    Nu fick jag mig en riktig nostalgitripp! De ser exakt ut som de frallor en liten gubbe gick runt och sålde på campingen som vi bodde på när vi var små! Färska frallor varje morgon, vilka härliga minnen 🙂 De ser verkligen jättegoda ut!

    Gilla

  7. Sofie / Mumsfillibaba profilbild
  8. STYLE CRUSH profilbild

    ÅH vad de ser goda ut 🙂

    Gilla

  9. Tessan profilbild

    Åh dom ser ju grymt goda ut! Kommer defenitivt att prova dessa nån dag.

    Gilla

  10. I Nadjas kök profilbild

    Oj oj oj, så goda de ser ut!

    Gilla

  11. Therese profilbild

    ja dom såg goda ut..Längesedan jag bakade bröd nu, usch känner mig riktigt lat..
    Ska snart fika här och då skulle man haft en sådan macka, expresspost kanske?

    Gilla

  12. Martin profilbild

    Ser riktigt snyggt och proffsigt ut!

    Själv har jag provat rågfrallor med surdeg (och morot och äpple). Inte för att de ser ut som klassiska frallor – men ändå.

    Säkert inte lika fluffigt – men gott ändå.
    http://www.martinbakar.se/2011/01/test-morot-apple-eller-naturell.html

    /Martin
    martinbakar.se

    Gilla

  13. Hanna profilbild

    Ah perfekt! Jag har namligen kankat med mig en stor pase Manitoba Cream hit till London och vet inte riktigt vad mjolet passar till, sa tusen tack for tipset!

    Gilla

  14. Anna profilbild

    Guuuuuuud vad det såg smarrigt ut!!!

    // Kram Anna

    Gilla

  15. Shabbe profilbild
    Shabbe

    hej hej en viktigt fraga…vilekn unge varme andvander du till alla din receot, vanligt ungsvarme eller varmluft?

    Tack sa mkt for ditt svar!
    Ha det gott o tack for en super bra blogg:)

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Jag kör för de mesta på varmluft, som i detta recept!
      /Linda

      Gilla

  16. Nina profilbild
    Nina

    Kan inte du skriva en liten ”bra tips” när man gör deg i en bakmaskin?
    Ska testa baka dessa senare ikväll. Ska man ha lika mycket av vetemjöl special som av de andra mjölet?
    Tack för en härlig inspirerande sida med goda recept.
    Mvh Nina

    Gilla

  17. En modells liv profilbild

    Hej gullunge! ❤
    Lade precis till dig på bloglovin, gillade din blogg så jäkla mycket!
    Här ska följas!

    DS: Du kan väl göra samma med mig? 🙂 direktlänk:
    http://www.bloglovin.com/sv/blog/1971283/modellinglove/follow

    Gilla

  18. Filippa H. profilbild

    Oj vilken fin ”fluffighet” du fått till! Har aldrig testat manitoba, borde kanske göras.

    Gilla

  19. Anna profilbild

    Mannen blev lyrisk över degen!
    Den var tydligen väldigt lättarbetad och den fastnade inte!

    Nu är de på jäsning på plåten. Så om någon timme, kanske jag får avnjuta en nygräddad franska. Annars till frukosten i morgon.

    // Kram

    Gilla

  20. Eritrea profilbild
    Eritrea

    Oj,oj,oj, vilken hit det blev här hemma. T.o.m min väldigt kräsna bror (som jag älskar väldigt mycket 🙂 ) var helt lyrisk. Det tog mycket tid att övertyga honom om att de inte var köpefrallor. Tack för receptet och tack för en utomordentligt bra blogg. /Eritrea

    Gilla

  21. Alexandra profilbild

    har gått och sneglat på det där ”Manitoba”-mjölet utan att göra slag i saken… men nu vet jag och ska definitivt prova!
    Tack för sparken i ändan!

    / Alexandra

    Gilla

  22. Madeleine profilbild

    Det där frallorna testade jag att baka en dag och herregud vad de var goda. Det sa bara slurp så var de borta kan jag säga. Jag ska titta runt lite mer härinne nu på allt gott du har…;)
    ha en fin kväll

    Gilla

  23. Therese profilbild
    Therese

    De absolut GODASTE frallorna ever! Sambon är lika lyrisk som jag och vill att jag ska baka dom hela tiden 🙂
    Och som någon nämnde, en otroligt lättarbetad deg. ÄLSKART! Tack för receptet!

    Gilla

  24. Carina profilbild
    Carina

    Helt suveräna!!! Lättrullat ingen klistrig deg!!! Kalasgoda!!!!

    Gilla

  25. Annika profilbild
    Annika

    Oj vad glad jag är att jag hittade din sida från andra sidan Atlanten! Jag har bott i New York i över 15 år, och är det något jag saknat så är det riktigt goda frallor! Dessa blev helt suveräna! Jag använde amerikansk torrjäst och ”bread flour” och de blev godare än svenska köpefrallor! Tack tack tack! Imorgon ska jag baka källarfranskorna! Kramar från USA.

    Gilla

  26. Angelica & Alva profilbild
    Angelica & Alva

    Otroligt goda frallor:-))

    Gilla

  27. Katti profilbild
    Katti

    Hej!
    Undrar lite hur lång tiden för jäsning är första omgången till dubbel storlek?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Katti!
      ca 45 – 50 min.
      /Linda

      Gilla

  28. Erik profilbild

    Hej! De blev jättebra! Men har en fråga. Hur får man till det krispiga. För de jag köper, när man tar en tugga så ramlar ju en massa flan av. De jag gjorde blev jättesnygga å gode. Men blev inte så där krispiga yta. Idéer här?

    Gilla

  29. kryddburken profilbild

    Erik!
    Låt dom svalna på galler utan bakduk!
    /Linda

    Gilla

  30. Muffinsformen profilbild

    Verkligen bra recept på frallor! Ungarna älskar dem och vi bakar dem hela tiden.

    Gilla

  31. A profilbild
    A

    Hur många grader på ugnen

    Gilla

  32. Cedric profilbild
    Cedric

    De här bullarna var lätta att göra, och smakade guuuudomligt. Tack!

    Gilla

  33. Teres profilbild
    Teres

    Jättebra recept , fick göra dubbel sats nu, tog slut efter några dagar . Några gjorde jag med sesamfrö på , hamburgerbröd

    Gilla

  34. Linda Johansson profilbild
    Linda Johansson

    Hmm… Gamla kommentarer men HUR i all världen kan man bo i New York i så många år & sakna SVENSKA, VANLIGA FRALLOR (vitt bröd)?!
    Ok, dessa frallor ÄR goda & jag ÄLSKAR verkligen massor av blå vallmofrön på mina frallor & med Manitobamjölet kan man bara INTE misslyckas med något man bakar.

    Men New York alltså…I den staden, av alla världens storstäder, kan man ju få tag på vilken slags mat (från världens alla hörn) som man är sugen på just för tillfället, vilken dag i veckan, i princip dygnet runt, nästan var som helst & garanterat billigare & snabbare (& kanske godare än hemlagat! :-)) än jämförbart här i Sverige!

    Och New York är väl också staden som är känd för bagels?
    Dessa underbart goda bröd! 100 ggr godare än våra, vanliga vita fluffiga frallor, speciellt nybakade bagels med perfekt konsistens, överströdda med blåa vallmofrön…😋Jag dreglar av bara tanken… men har bara bakat egna bagels en gång under alla år & det var nu ca 25 år sedan, nästan 30.
    Och det var rena helvetet, såå mycket jobb som tog TIMMAR trots att det var både jag, mamma & min 3 år yngre syster (som dock bara hjälpte till med kokningen mot slutet).
    Och efter allt slit så blev de inte alls så där perfekta som jag hade önskat (även för lite salt för min smak) & jag (som dessutom är perfektionist) visste ju, TYVÄRR!, hur den ”perfekta” konsistensen på en nybakad bagel skulle vara, så jag blev alltför besviken för att vilja baka bagels någonsin igen.

    Nu har jag ju visserligen Manitobamjölet (och har förbättrat mina ”baknings-skills” 😄), som borde vara perfekt just till bagels, som lätt riskerar att bli för kompakta… Kanske ska jag våga försöka igen…

    Gilla

  35. Lina L. profilbild
    Lina L.

    Kan man göra dom på kvällen och låta dom kalljäsa under natten så att det bara är att plocka ut dom, pensla och sen in i ugnen på morgonen? 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Anna/Frostrosor Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect