
Ikväll bakade jag frallor med manitoba cream-mjölet! Ni vet mjölet med extra jäskraft!! Och naturligtvis så passar den jäskraften extra bra till vanliga, enkla, ljusa frallor! Ofta tenderar dom att bli lite kompakta och ”tunga” men nu blev jag faktiskt riktigt nöjd med konsistensen och vi har precis provsmakat varsin… Ostfralla & ett stort glas mjölk, sen sover man gott! Ett ganska basic recept att ha i bakfickan tycker jag! 😉
Det här behöver du :
50 gram jäst
6 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
16-17 dl manitoba cream (alt. vetemjöl special)
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl. Ljumma mjölken till fingervarmt, 37 grader. Rör ner mjölken och lös jästen. Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet. Tillsätt även salt och bakpulver. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter. Pyttsa på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös. Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 16 små. Forma till bollar. Kupa händerna runt frallorna och snurra dom i handflatorna mot underlaget så du spänner degens ovansida något och får släta ytor. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön precis före gräddning. Grädda i 200 grader ca 12-18 min, tills frallorna fått fin färg. Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.

Efter 30 min, pensla med ägg och strö över vallmofrön.




Lämna ett svar till Helena L Nilsson Avbryt svar