Fredagsmys förberett å klart! Ikväll ska vi mumsa på denna goda ostpaj med broccoli, rökt kött och krämig ädelost!! Hade lite av ditt och datt i kylskåpet som behövde användas upp. Broccolibuktterna började nästan sjunga på sista versen, men ett litet snabbt uppkok gjorde dom gröna och glada igen! Ädelost och den rökta lammfiolen från vårt ”lilla julbord” fick också haka på! Skönt när man kan ta slut på småslattar istället för att kasta!

Vad ska ni ha för gott till fredagsmyset ikväll?? 😉

Pajdeg :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk vatten

Fyllning :
150 gram strimlat rökt kött (rökt lammfiol)
1 små broccolibuketter
120 gram ädelost
2 dl riven herrgårdsost

Äggstanning :
3 ägg
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered pajdegen och låt den vila kylskåpet ca en halvtimme. Förväll broccolin i saltat vatten. Häll av och ställt åt sidan att svalna en stund. Tryck ut pajdegen i formen, slå i lite äggstanning i botten. Riv över herrgårdsosten. Fördela broccoli, och det rökta köttet ovanpå. Skiva ädelosten och lägg över. Slå på resten av äggstanningen. Grädda i 200 grader ca 30 min. Låt pajen få ”stå till sig” en stund före servering!


Pajdegen behöver inte förgräddas. Jag brukar inte göra det med denna paj iallafall! Lite av äggstanningen i botten, sen herrgårdsosten, broccoli, rökt kött…


Ädelosten och sist resten av äggstanningen.

18 svar till ”Ost & broccolipaj med rökt kött”

  1. jennie/vanilla sky profilbild

    Paj är det ultimata fredagsmyset! din paj ser som vanligt alldeles fanatstiskt god ut 🙂

    Gilla

  2. sussi hägg profilbild
    sussi hägg

    Jag har hoppat på lchf nu igen 😉
    Så här ska jag smaska på laxrullar med philadelphia och wasabi.
    Ska bli så gott så 🙂
    Trevlig Helg Kram Sussi

    Gilla

  3. birgitta profilbild
    birgitta

    hej
    jag kavlar ut köttet tunt mellan 2 bakplåtspapper, låter ligga kallt.Drar sedan av ena pappert och slänger det andra med köttsidan ner i ett varmt stekjärn – det andra bakplåtspappert lyfter fint o blir lätt att dra av.
    Ett tips från Allt om Mat för många år sedan.
    Tack för många fina o bra matrecept.
    Hälsningar Birgitta

    Gilla

  4. Marie profilbild

    ser gott ut….. vi ska äta pulled pork som vi hittade på din sida luktar gott! Trevlig helg

    Gilla

  5. Johanna profilbild

    Åh gud så gott det där såg ut.

    För sambon blir det nog Pizza idag. Jag ”äter” en Allevo shake:-((

    Gilla

  6. kajomida profilbild
    kajomida

    Ser jättegott ut! Tyvärr gillar bara jag mögelost/ädelost här hemma…

    Blev inspirerad och i morgon när bekannta kommer blir det Mormors bästa bjudpaj (urgammalt recept – ca. 1980) med rökt skinka med en skiva ost i vikt i trekanter, hela champinjoner, lätt förvälld purjo, ost i fina tärningar, äggstanning med grädde osv. Därtill kanske en liten sallad (natur) av gurka, tomater och rädisor, och och…

    Ha en trevlig helg!

    Gilla

  7. Caroline profilbild
    Caroline

    Ser gott ut! Här blev det ostgratinerad fläskfilé med ris o sallad.

    Gilla

  8. Anna/Frostrosor profilbild

    Paj är ju perfekt restmat men kan vara gourmet trots det! Här blev det varma mackisar, plockfat och dumlekladdkaka… mmmmm!

    Gilla

  9. Tiagirl profilbild

    Nu kommer jag mig för att skriva receptet som jag har fått det nerskrivet; degen är ju helt ok och marängen likaså men kör det ändå rätt av!
    Ska leta upp det du skrev på FB och se vad ja kan göra av det för som det är nu är det på tooook för surt!!!! Måste ha försvunnit något i fyllningsreceptet! 😀

    ”Farmors citronpaj”
    1 hg margarin
    3 dl mjöl
    3 msk grädde/mjölk/vatten

    175gr i 20 min

    Fyllningen:
    Pressa och riv skal från 1-2 citroner med lite vatten i en kastrull. Rör i 1 msk potatismjöl utrört i vatten.
    (Jag tog lite Maizena i samma mått ungefär)
    Koka tills det blir tjockt, svalna och rör sen i 3 äggulor.

    Bre ut över pajdegen.

    Marängen:
    3 hårt vispade äggvitor, rör ner 2 msk socker försiktigt.
    In i ugnen igen i 100 gr, väldigt länge.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Ah, tack Efva!!
      /Linda

      Gilla

  10. Linda profilbild

    Tackar så mycket för dina lyckönskningar!
    Nu är det vit bakrund med svart text, hoppas du kikar in igen!:-)

    /Linda

    Gilla

  11. Vanilla profilbild

    Oj, vad gott det ser ut! För oss blev det varma mackor med svampsås och tonfiskröra (inte på samma mackor såklart! :-)), det var också gott!

    Hoppas att du har en bra helg!
    Kram

    Gilla

  12. Fru Matglad profilbild

    Så mumsig den ser ut!
    Vi hade en halv 8 hos oss! 😉

    Gilla

  13. SAn profilbild

    Detta såg FARLIGT GOTT ut! :O 🙂

    Gilla

  14. Lesly Valencia profilbild

    Men oj vilken grymt bra blogg du har, massa goda recept och snyggt tagna bilder 🙂 Great 🙂

    Ha en bra dag!

    Gilla

  15. catja profilbild

    Jäklars vad det såg ott ut. Såg också receptet ovan på din lyxiga risotto. Perfekt för veggofolk bara bort med kalvbuljongen! Tack för en fin sida men fina bilder och bra recept.

    Gilla

Lämna ett svar till Tiagirl Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect