Bilden nedan la jag ut på kryddburkens facebook under rubriken ”Gissa maträtten”! Många av er slog huvudet på spiken direkt, medan andra gissade på palt medan en annan skrev, ”Nä, i palt är det ingen lök!”.Alldeles riktigt. Å inte heller var det hemmagjord kebab jag skulle göra men det låter onekligen spännande. Nån som har recept på lut? Carbonara, fläskpannkaka, chevice (för att fläsket såg ut som räkor eller fisk) var fler gissningar! Men det var goda vita kroppkakor som jag serverade min kära svärmor med lingon och smör! 😉

Du behöver :
Ca 1,5 kilo kokt potatis (föredrar asterix)
5 dl vetemjöl
3 ägg
500 gram rimmat sidfläsk
2 gula lökar
15 kryddpepparkorn (grovmalen)
1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Skär fläsket smått. Stek i stekpanna med finhackad lök och kryddpepparn. (Du kan även använda ”ostekt” fyllning, det är en smaksak) Låt stå och svalna. Pressa eller riv den kalla kokta potatisen, blanda med vetemjöl och ägg och salt. Arbeta ihop degen så den blir smidig och lätt att jobba med. Forma små bollar med fläsk inuti. Lägg i kokande vatten, låt sjuda ca 10-15 min. Färdiga att avnjutas, eller frysas in för att sedan stekas i halvor!


Facebook-bilden!


Rulla, rulla, rulla… Man kan även göra kroppkakor i ugnen. Form kroppkakedegen till en avlång, smal limpa, gör en skåra i mitten och fyll med fläsket. Nyp ihop. Lägger på en ugnsplåt och stek i ugn ca 15-20 min på 175 grader.


Kokspadet ska du spara till brödbak – glöm inte det! 😉 Får du dessutom lite fyllning av fläsk över så lägg ner det i kokvattnet medans kroppkakorna sjuder.

(Bilderna tagna med iPhonen)

24 svar till ”Vita Kroppkakor”

  1. Susie i köket profilbild

    Hmm…har aldrig provat kroppkakor, men det ser ju fint och gott ut när du gör det, måste prova någon gång!

    Gilla

  2. Fröken Viktig profilbild

    Åååh vad gott. Har inte ätit det på hundra år och aldrig hemlagade. Kanske värt att göra ett försök någon dag 🙂

    Gilla

  3. Karin profilbild

    Jag borde skämmas. Jag har aldrig ätit kroppkakor, någonsin… Man kanske borde testa det någon dag 🙂

    Gilla

  4. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Har heller aldrig ätit kroppkakor

    Gilla

  5. kajomida profilbild
    kajomida

    Oh vad det ser gott ut!

    Vägrade själv i ca. 30 ars tid att äta kroppkakor, nämligen ända tills de kallades Schneebällchen (snöbollar) eller Gefillde (de fyllda) och det pa tyska/tysk dialekt 😉

    Prova nagongang med en fyllning av grov leverpastej och gör en bechamelsas med fläsktärningar i till – underbart!

    Gilla

  6. Jenny profilbild

    De ser ljuvliga ut. Ska testa nagon dag. 🙂

    Gilla

  7. annamaria profilbild

    Nämen – på Öland och vita kroppkakor?????? Va????? Jag vågar inte ens nämna min stora förtjusning för vita till min pappa som bor på ANDRA sidan sundet……det ska vara grå så det så. Fast dem vita är godare viskar jag……

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Annamaria!
      Haha – Ja, är man född i andra änden av vårt avlånga land så blir det lätt influerat! Öland har goda maträtter, men de har resten av landet också!! 😉
      /Linda

      Gilla

  8. jennie/vanilla sky profilbild

    Jag har alltid fått för mig att kroppkakor är krångligt och trixigt, men du får det att verka så enkelt! Tror nästan att jag ska våga prova att laga själv. Jag älskade det som barn, men har inte ätit det på säkert 20 år… Blir spännande att se vad min äkta make, som är norrman, tycker om skapelsen! 🙂

    Gilla

  9. Emma profilbild

    Mumma verkar väldigt gott, har aldrig provat!

    Gilla

  10. Åsa Bengtsson profilbild
    Åsa Bengtsson

    I min värld ska det ingå lök i paltfyllningen…
    min morfar gjorde alltid fyllning på rimmat sidfläsk,lök & kryddpeppar(samma fyllning du har i kroppkakorna)
    Gott,gott!!

    Gilla

  11. Heest profilbild
    Heest

    Hur många blir det ungefär av ditt recept?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Heest!
      ca 20st ”tennibollsstora”.
      /Linda

      Gilla

  12. Ingrid profilbild

    Haha, vi ska äta palt med fläsk idag. Palt gör man av rå potatis. Jag tycker det är godast när man får steka upp dem dagen efter.
    Kram!

    Gilla

  13. Matvraket profilbild
    Matvraket

    GRYMT god karrekebab:
    En hel karre.
    Gnid in den med valfri god kryddblandning.
    Jag brukar använda Gyroskryddmix.
    Låt marinera under natten.
    Ställ in den som den är i 80-90 graders värme. Låt gå i ugnen hela dagen, minst 10 timmar.
    Nu har all kollagen förvandlats till fantastisk gelatin och steken är otroligt mör och fin.
    Dra isär steken som en ”pulled pork”.
    Lägg i stekgryta, stek på hög värme så bitarna blir lagom krispiga och goda.
    Krydda mer med kryddblandningen till önskad smak.
    Servera i pitabröd eller tunnbröd med favorittillbehören.
    Jag lovar, karrén blir oslagbar!
    Gyroskryddmix:
    chilipulver
    koriander
    paprikapulver
    vitlökspulver
    torkad persilja
    torkade oregano
    torkad timjan
    kanel malen
    Gör en stor burk, det är jättebra att ha tillhands.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Matvarkaet!
      Tack-e-li-tack för himla fin och utförlig beskrivning! Den ska jag misann apa efter vid tillfälle!

      Emma!
      Äppelkaka!!?? Haha!! – Du får ta o introducera sambon lite mer i matvärlden känner jag!
      S
      /Linda

      Gilla

  14. emma profilbild

    Jag visade din facebook-bild för sambon och bad honom gissa maträtten. Han gissade äppelkaka! ÄPPELKAKA!
    Han var nog sugen på äppelkaka…

    Gilla

  15. Therese profilbild

    Ja föredrar kroppkakor tycker det är fantastiskt gott. Gubben han vill gärna ha platt palt istället. Konstig karl!!
    Måste nog kolla hur mycket potatis som finns hemma och ta och sno ihop några nån dag, längtar..
    Hur har ni det där nere på ön? snöstormar det hos er?
    Här uppe så gick dom ut i tidningarna om att vi hade kaos men där jag bor så snöade det mycket men inge kaos tack och lov. Det va nog värre för dom ute vid kusten..
    Önskar dig en härlig dag..

    Gilla

  16. Lena profilbild

    Måste säga att jag älskar alla potatisrätter och nu fick du mig sugen på kroppisar! Har lite palt i frysen som kan duga istället. Får bli lunch i morgon. Uppstekt! Mums ve du ju 😉

    Gilla

  17. Kinna profilbild

    Underbart med kroppkakor. Jag ser fram emot att gå på matmässan imorgon och äta kroppkakor för det brukar alltid finnas en utställare från Öland.

    Gilla

  18. roffekock profilbild
    roffekock

    Matvraket.

    Du har en god idé,det blir lite av Am BBQstuk över det hela men jag håller med,att värmebehandla m låg temp och lång tid är det ultimata.

    Gilla

  19. Anna profilbild
    Anna

    du får det att verka så enkelt 🙂 men min erfarenhet säger att det inte är riktigt så lätt, man måste misslyckas minst 5 gånger innan man lyckas. Smeten måste nämligen vara helt perfekt i konsistensen, annars antingen ramlar de isär när de kokas eller blir stenhårda och stabbiga. Dessutom undrar jag om inte potatisrivet måste kramas ur och rinna av först?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Anna!
      Dessa kroppkakor ÄR enkla. Det du tänker på är de Öländska kroppkakorna. Där ska det vara råriven, urvriden potatis, en del kokt och lite potatismjöl. Och dom är bra mkt krångligare att göra jämfört med dessa vita som enbart kokas på kokt potatis. Det receptet hittar du här : https://kryddburken.se/2007/10/31/akta-nykokta-olandska-kroppkakor/
      /Linda

      Gilla

Lämna ett svar till Åsa Bengtsson Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect