
Bilden nedan la jag ut på kryddburkens facebook under rubriken ”Gissa maträtten”! Många av er slog huvudet på spiken direkt, medan andra gissade på palt medan en annan skrev, ”Nä, i palt är det ingen lök!”.Alldeles riktigt. Å inte heller var det hemmagjord kebab jag skulle göra men det låter onekligen spännande. Nån som har recept på lut? Carbonara, fläskpannkaka, chevice (för att fläsket såg ut som räkor eller fisk) var fler gissningar! Men det var goda vita kroppkakor som jag serverade min kära svärmor med lingon och smör! 😉
Du behöver :
Ca 1,5 kilo kokt potatis (föredrar asterix)
5 dl vetemjöl
3 ägg
500 gram rimmat sidfläsk
2 gula lökar
15 kryddpepparkorn (grovmalen)
1 tsk salt
GÖR SÅHÄR :
Skär fläsket smått. Stek i stekpanna med finhackad lök och kryddpepparn. (Du kan även använda ”ostekt” fyllning, det är en smaksak) Låt stå och svalna. Pressa eller riv den kalla kokta potatisen, blanda med vetemjöl och ägg och salt. Arbeta ihop degen så den blir smidig och lätt att jobba med. Forma små bollar med fläsk inuti. Lägg i kokande vatten, låt sjuda ca 10-15 min. Färdiga att avnjutas, eller frysas in för att sedan stekas i halvor!

Rulla, rulla, rulla… Man kan även göra kroppkakor i ugnen. Form kroppkakedegen till en avlång, smal limpa, gör en skåra i mitten och fyll med fläsket. Nyp ihop. Lägger på en ugnsplåt och stek i ugn ca 15-20 min på 175 grader.

Kokspadet ska du spara till brödbak – glöm inte det! 😉 Får du dessutom lite fyllning av fläsk över så lägg ner det i kokvattnet medans kroppkakorna sjuder.
(Bilderna tagna med iPhonen)


Lämna ett svar till Susie i köket Avbryt svar