Kvällens middag blev en middag med de där lilla extra! Mest beror det på att jag var så sugen på att laga riktig mat inomhus och extra matlagar-humör är jag alltid på när jag jobbat mina långpass! På sistone har vi dessutom suttit ute vid lägerelden och ätit en hel del så därför har mitt älskade kök blivit lite bortglömt. Ikväll åt vi alltså fläskfilé, vilket vi kanske gör två-tre gånger om året på sin höjd, men gott är det!! Joline kom med ett strålande tips på vad vi skulle ha till, så denna potatiskaka, enkel och rustik får vi tacka henne för! Fint som snus och gott som bara den!! Och vad är en köttbit utan en god sås??! Och vad är en middag utan mina älskade champinjoner?? 😉

Det här behöver du :
2 hela fläskfiléer
2 msk smör
Skal från 1 citron
½ kruka rosmarin
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj citronen och skär bort det yttre skalet alternativt, använd zestjärnet. Finhacka tillsammans med rosmarinen. (endast de mjuka bladen, inte stjälken) Putsa fläskfiléerna från senor och hinnor. Dela varje fläskfilé i två bitar. Smält smör i stekpanna och bryn dom runtom. Krydda med citron och rosmarinhacket, salt & peppar. Slå in filébitarna i folie och stick in en stektermometer. Stek i ugn i 180 grader till temperaturen visar 65-68 grader. Ta ut och låt svalna i folié 10-15 före du skrivar dem. OBS : Häll inte bort skyn som bildats i foliépaketet, detta ska användas till såsen!

  
Potatiskakan kan du skjutsa in i ugnen precis före du börjar med fläskfilén för den tar lite längre tid.

Potatiskaka :
6-8 medelstora potatisar
Salt & peppar
150 gram västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen. Smörj en ugnsplåt med lite olja och fördela den rivna potatisen på plåten som en rund cirkel. Salta och peppra. Stek i ugnen  i 180 grader, ca 30-35 min. Ta ut plåten och riv över osten. Gratinera ytterligare 10-15 min.

Rödvinsskyn :
Skyn från fläskfilén
3 dl rött vin
1 tsk kikkoman soya
1 tsk soya color
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp skyn från fläskfiléerna som stektes i ugnen. Slå på rött vin, kikkoman soya och soya color. Låt såsen koka upp, sänk värmen. Gör en maizenaredning och vispa ner i såsen. Låt småputtra nån minut till. Servera!


Rosmarin & citron = Lyckligt äktenskap!! 😉  


Fläskfilen ska in i ugnen och efterstekas. Det tar ca 15 min i 180 grader.


Fläskfilén är klar. Riktigt saftig och mör!


Skiva upp filéerna, garnera med rosmarin, kvisttomater, och smörstekta champinjoner.


Ät & njut…


Smaklig måltid!

12 svar till ”Citron & Rosmarinstekt Fläskfilé med ostgratinerad Potatiskaka, Rödvinssky och smörfrästa Champinjoner”

  1. Martina J profilbild

    Guuuuuuu så gott det ser ut! Har du provat att skvätta i lite balsamvinäger i stekpannan precis när champinjonerna är färdigstekta? Bara låta dom fräsa till ett par sekunder på slutet med ca 1 tsk balsamvinäger och salt…mums! 🙂

    Gilla

  2. Slickepotten profilbild

    Hjälp vad gott det ser ut!
    Jag blir alltid så hungrig av dina bilder, allt ser så otroligt gott ut!

    Gilla

  3. Ann - Tänk om jag ändå hade en blogg... profilbild

    Så ruggigt gott!! Äter ni inte fläskfilé oftare? Vi äter det nog en gång i månaden men jag köper lika gärna benfri kotlett iofs.

    Jag brukar göra en liknande potatiskaka i stekpannan men har inte testat med västerbottensost (brukar inte ha någon ost alls på min). Har en härlig bit västerbotten i kylen så det kan nog bli en sån kaka till helgen.

    Synd att ni har så dåligt utbud av finskinka, det finns ju inget godare än att få nyskuren skinka direkt från delikatessen. Denna var faktiskt inte så dyr heller, gick precis ut i köket och kollade priset, 14.90 hektot på extrapris, som hittat!

    Tack för dina fina ord om min tårta, till helgen lär det nog dyka upp några nya exemplar.. =)

    Kram!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Martina!
      Tack för tipset, de ska provas inom kort!

      Ann!
      Fläskfilé tillhör de kött jag köper minst av. Jag väljer hellre andra köttbitar, men dessa fyndade med kort-datum och de jag egentligen ville ha var slut så jag var tvungen! 😉 Smakrikare kött tycker jag helt klart är benfri kotlett, och det finns ju mer kött av de slaget än en filé på grisen så därför försöker jag hålla nere filé-konsumtionen! 😉
      /Linda

      Gilla

  4. Matpolisen profilbild
    Matpolisen

    Vad fint det ser ut. Potatiskaka var det länge sedan jag gjorde. Det kanske man skulle ta och skriva upp på gör-snart listan…

    Västerbottenost är Norrlands gåva till världens finsmakare.

    Gilla

  5. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Men så gott det ser ut, potatiskaka har jag aldrig testat, det måste jag göra, brukar också eftersteka fläskfilen i ugnen i folie så blir det så mycket saftigare, men en massa goda örtkryddor,

    Gilla

  6. Emmas Kök profilbild

    citron och rosmarin passar jättebra ihop med fläskfilé! blir lite sugen på att laga detta någon kväll framöver 🙂

    Gilla

  7. Pinglan profilbild

    Oj, oj, oj, vad gott. Det här skulle jag ha haft på vår cykelfest i lördags där jag skulle göra något med fläskfilé. Men det blev ju bra med det jag gjorde också, så jag får väl prova det här en annan gång.
    Ha en bra dag!
    /pinglan

    Gilla

  8. Karin profilbild

    Mums vilken riktig lyxmat såhär mitt i veckan! Inte alls tokigt måste jag säga. En rätt helt i min smak 😀

    Kram Karin

    Gilla

  9. Jennie/vanilla sky profilbild

    Å gud vilken middag! Och potatiskaka är bara så himla gott dreggla

    Gilla

  10. Maria A profilbild
    Maria A

    Underbart gott recept….ska absolut lagas om IGEN // kram Maria

    Gilla

  11. Cubana profilbild
    Cubana

    Undebart!!! Fredags middag idag! Tack för att du delade med dig! Kram Gilla knappen??? 😀 Ska dela med mig till mina FB vänner!!

    Gilla

Lämna ett svar till Linda – Cupcakefluffan Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect