
Kvällens middag blev en middag med de där lilla extra! Mest beror det på att jag var så sugen på att laga riktig mat inomhus och extra matlagar-humör är jag alltid på när jag jobbat mina långpass! På sistone har vi dessutom suttit ute vid lägerelden och ätit en hel del så därför har mitt älskade kök blivit lite bortglömt. Ikväll åt vi alltså fläskfilé, vilket vi kanske gör två-tre gånger om året på sin höjd, men gott är det!! Joline kom med ett strålande tips på vad vi skulle ha till, så denna potatiskaka, enkel och rustik får vi tacka henne för! Fint som snus och gott som bara den!! Och vad är en köttbit utan en god sås??! Och vad är en middag utan mina älskade champinjoner?? 😉
Det här behöver du :
2 hela fläskfiléer
2 msk smör
Skal från 1 citron
½ kruka rosmarin
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skölj citronen och skär bort det yttre skalet alternativt, använd zestjärnet. Finhacka tillsammans med rosmarinen. (endast de mjuka bladen, inte stjälken) Putsa fläskfiléerna från senor och hinnor. Dela varje fläskfilé i två bitar. Smält smör i stekpanna och bryn dom runtom. Krydda med citron och rosmarinhacket, salt & peppar. Slå in filébitarna i folie och stick in en stektermometer. Stek i ugn i 180 grader till temperaturen visar 65-68 grader. Ta ut och låt svalna i folié 10-15 före du skrivar dem. OBS : Häll inte bort skyn som bildats i foliépaketet, detta ska användas till såsen!

Potatiskakan kan du skjutsa in i ugnen precis före du börjar med fläskfilén för den tar lite längre tid.
Potatiskaka :
6-8 medelstora potatisar
Salt & peppar
150 gram västerbottensost
GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen. Smörj en ugnsplåt med lite olja och fördela den rivna potatisen på plåten som en rund cirkel. Salta och peppra. Stek i ugnen i 180 grader, ca 30-35 min. Ta ut plåten och riv över osten. Gratinera ytterligare 10-15 min.
Rödvinsskyn :
Skyn från fläskfilén
3 dl rött vin
1 tsk kikkoman soya
1 tsk soya color
salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp skyn från fläskfiléerna som stektes i ugnen. Slå på rött vin, kikkoman soya och soya color. Låt såsen koka upp, sänk värmen. Gör en maizenaredning och vispa ner i såsen. Låt småputtra nån minut till. Servera!

Rosmarin & citron = Lyckligt äktenskap!! 😉

Fläskfilen ska in i ugnen och efterstekas. Det tar ca 15 min i 180 grader.

Fläskfilén är klar. Riktigt saftig och mör!

Skiva upp filéerna, garnera med rosmarin, kvisttomater, och smörstekta champinjoner.



Lämna ett svar till kryddburken Avbryt svar