Persiljejärpar gör man inte varje dag, men idag så!! Ett gammalt recept där persiljan faktiskt inte är ihopblandad med färssmeten utan som fyllning istället. Jag älskar persilja och har alltid minst en kruka hemma. Hemmagjort potatismos och persiljefyllda järpar serverade med gräddsås och kokta morötter. Det är för mig husmanskost när den är som allra bäst! Detta är också mannens stora favorit!

Det här behöver du :
1 kilo blandfärs
2 gul lök
1 vitlök (solo)
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
½ dl ströbröd
1½ msk potatismjöl
1 tsk nymalen vitpeppar
1 tsk salt

Persiljesmör :
100 gram smör
1 kruka persilja (finhackad)

GÖR SÅHÄR :
Förbered persiljesmöret. Rör ihop smöret med finhackad persilja och ställ i kylskåpet så länge.
 
Skala och riv löken & vitlöken fint. Blanda ihop alla ingredienser till smeten. Ta ut mått i storlek med en clementin, platta till den i handflatan och fyll varje järpe med 1 tsk persiljesmör och nyp ihop till avlånga järpar. Stek på lätt oljad plåt i ugnen i 200 grader ca 25 min. Järparna behöver inte förstekas i panna. Dom blir fint gyllenbruna i ugnen och du slipper skvätt och stekos vid spisen. Servera med hemmagjort potatismos & gräddsås. Gräddsåsen har jag bara vispat ihop i stekpannan med en fond, vatten, grädde, salt & peppar, en tesked tomatpuré, soya och ett par droppar tabasco. Sen serverade jag järparna i såsen och massor med finhackad persilja över!

Hemlagat potatismos :
Skala och koka potatisen, gärna en mjölig sort! Jag gillar Asterix till potatismos! Slå av kokvattnet och värm upp lite mjölk i en mugg i micron. Mosa potatisen med en mos-stöt eller med degkrokarna på elvispen. Slå på mjölk till önskad konsistens. Tillsätt en klick smör, vitpeppar, salt, en pyttegnutta socker och lite riven muskot. 

18 svar till ”Persiljejärpar på gammalt vis…”

  1. Loulas Kök profilbild

    Riktig husmanskost! det där såg inte dumt ut. Oftast är det enklaste gott nog och visst känner man sig nöjd när man tillagat en hel husmanskostmiddag, precis som sin mamma gjort 🙂

    Gilla

  2. Jennie/vanilla sky profilbild

    Underbart med riktig husman! Och som vanligt är bilderna fantastiska och man kan se hur gott maten smakade 🙂

    Gilla

  3. Anki profilbild

    Älskar persilja, det och citron tillhör våra måsten att ha hemma. Har aldrig gjort järpar men detta Kommer vi absolut att laga till.

    Gilla

  4. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Det här blev bästa nostalgitrippen. Det är evigheter sedan jag åt persiljejärpar men det skall absolut göras SNART för det är en gammal favorit som fallit i glömska. Sedan är det bara att hålla med om persiljans förträfflighet. Hackad bladpersilja brukar få förgylla det mesta. Gott!

    Gilla

  5. Karin profilbild

    Låter som riktig husmanskost! Nåt jag behöver träna på 😛
    Kram från Linköping

    Gilla

  6. Anna J profilbild
    Anna J

    Jag ska bjuda min pappa på mat till helgen. Det kanske får bli det här. Han älskar husmanskost, och jag med iofs. Tack för dina bra recept och vackra bilder. Det är verkligen inspirerande!

    Gilla

  7. Birgitta Höglund's Mat profilbild

    Vad gott med persiljejärpar. Det var länge sen. Roligt att du sprider kunskap om våra fina husmansrätter.
    Ha en bra dag på Öland. Kram från ett snöigt Östersund 🙂

    Gilla

  8. Fridas kök profilbild

    Jag älskar husmanskost! Persilja är även en stor favorit hos mig. Jag har inte ätit frukost än så du kan tro att magen börjar ”prata” när jag såg järparna. 😀

    Gilla

  9. Lena profilbild

    Persilja är ett måste! Jag brukar köpa en stor bunt bladpersilja. Den håller flera veckor i ett glas vatten i kylen och är härligt att alltid ha till hands!

    Gilla

  10. Tina´s Mat profilbild

    Denna maträtt har jag inte ätit sedan barnsben så tack för påminnelsen! 🙂

    Gilla

  11. Camilla K profilbild

    Mmm vad gott…det var år och da´r sen jag lagade just detta! Tack för inspiratione Linda! Kramar från Camilla

    Gilla

  12. sofie profilbild

    Ojoj….husmanskost på hög nivå! Mumsfillibaba!!!:)

    Gilla

  13. Helena profilbild
    Helena

    Persiljejärpar har jag aldrig ätit men det låter gott. Letade efter recept på färsspett i din blogg i fredags och jag hittade detta: https://kryddburken.se/2007/05/11/farsspett-tomat-
    janssons-med-kryddiga-dipsaser/ . Det var jätte gott, barnen tyckte att det var lite starkt och sambon tyckte att det var lite smaklöst, men jag älskade dom! Får göra tre olika varianter nästa gång! Tack för en inspirerande blogg.

    Gilla

  14. Carina profilbild
    Carina

    I söndags gjorde jag hamburgare med fyllning. Hade ett stort paket nötfärs som behövdes göras något av. Så hamburgare blev det. Jag använde mjukost i mina. Smakade väl rätt gott men tänkte inte på att jag inte tål laktos. Blev jag dålig eller? Japp. Är huvudet dumt får kroppen lida heter det ju…
    Dina järpar ser underbara goda ut. Ut och handla nötfärs…

    Gilla

  15. cathrine profilbild
    cathrine

    hej hej, tack för en mycket trevlig blogg och massor av god mat!

    jag älskar husmanskost och dina järpar ser riktigt goda ut. jag har alltid svårt att få till en fin sås, vill du förklara mer hur du gör din sås. vad jag förstår har du använt en ren stekpanna och sen fond, vad för typ av fond? använder du matlagningsgrädde eller visp? många frågor men vill verkligen få till den perfekta såsen. tacksam för svar här.

    ha det bra!

    hälsningar Cathrine

    Gilla

  16. daniel profilbild

    Vi testade det här receptet och det blev jättegott!
    Ett tips är att istället för att riva löken på rivjärn och få ont i ögonen att köra den med vitlöken i matberedare.
    Vi har också upptäckt att visst man kan göra potatismos med degkrokarna men det blir väldigt stampigt, det blir mycket luftigare när man gör det med potatiskross.

    @Catherine: Det finns många sätt att göra sås på. När man gör i stekpannan så brukar man låta flottet vara kvar och sedan ha lite vatten och mjöl och vispa runt det. Gör man i kastrull kan man ha en liten shaker så att man inte får mjölbitar i såsen. Sen är det bara låta puttra i 5 minuter. Vilken fond man ska ha i beror på vilken mat såsen ska vara till. Till det här testade vi flytande kalvfond och det fungerade utmärkt.

    Gilla

  17. yvonne pira profilbild
    yvonne pira

    vad gott

    Gilla

  18. Jonas fd chefskock i Sth profilbild
    Jonas fd chefskock i Sth

    Det var dom jävligaste järpar vi har ätit, på gammalt vis gjorde man nog inte så, då hade man alltid grädde och inte vitlök inte potatismjöl.
    Snälla välj ett annat alternativ

    Gilla

Lämna ett svar till Jonas fd chefskock i Sth Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect