
Persiljejärpar gör man inte varje dag, men idag så!! Ett gammalt recept där persiljan faktiskt inte är ihopblandad med färssmeten utan som fyllning istället. Jag älskar persilja och har alltid minst en kruka hemma. Hemmagjort potatismos och persiljefyllda järpar serverade med gräddsås och kokta morötter. Det är för mig husmanskost när den är som allra bäst! Detta är också mannens stora favorit!
Det här behöver du :
1 kilo blandfärs
2 gul lök
1 vitlök (solo)
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
½ dl ströbröd
1½ msk potatismjöl
1 tsk nymalen vitpeppar
1 tsk salt
Persiljesmör :
100 gram smör
1 kruka persilja (finhackad)
GÖR SÅHÄR :
Förbered persiljesmöret. Rör ihop smöret med finhackad persilja och ställ i kylskåpet så länge.
Skala och riv löken & vitlöken fint. Blanda ihop alla ingredienser till smeten. Ta ut mått i storlek med en clementin, platta till den i handflatan och fyll varje järpe med 1 tsk persiljesmör och nyp ihop till avlånga järpar. Stek på lätt oljad plåt i ugnen i 200 grader ca 25 min. Järparna behöver inte förstekas i panna. Dom blir fint gyllenbruna i ugnen och du slipper skvätt och stekos vid spisen. Servera med hemmagjort potatismos & gräddsås. Gräddsåsen har jag bara vispat ihop i stekpannan med en fond, vatten, grädde, salt & peppar, en tesked tomatpuré, soya och ett par droppar tabasco. Sen serverade jag järparna i såsen och massor med finhackad persilja över!
Hemlagat potatismos :
Skala och koka potatisen, gärna en mjölig sort! Jag gillar Asterix till potatismos! Slå av kokvattnet och värm upp lite mjölk i en mugg i micron. Mosa potatisen med en mos-stöt eller med degkrokarna på elvispen. Slå på mjölk till önskad konsistens. Tillsätt en klick smör, vitpeppar, salt, en pyttegnutta socker och lite riven muskot.


Lämna ett svar till yvonne pira Avbryt svar