
Idag har jag haft jobblunch här hemma och då bjöd jag på denna klassiker – Västerbottenpaj! Jag tror inte det finns nån godare paj egentligen, denna kombination med gräddfil, hackad rödlök och löjrom är oslagbar enligt mig! Det är grymt gott. 🙂
Det här behöver du :
Pajdeg :
1 toppits pajform aluminium 14dl
150 g smör eller margarin
2 dl mjöl
1 msk vatten
Fyllning :
250 gram riven västerbottenost
2 äggulor
2 hela ägg
2 dl grädde
Salt
GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna! Tryck ut pajdegen i formen och nagga med gaffel. Ställ i frysen under tiden du förbereder pajfyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-12 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

Den speciella smaken… Västerbottenost! Ja, den ÄR god! Och inte lik någon annan!

En vacker syn för en gourmet!

250 gram blir precis perfekt till denna paj!

Förgräddad.

Min fyllning är lite annorlunda tack vare dom två ensamma äggulorna i smeten. Men jag lovar detta är den absolut godaste västerbottenpaj som finns! 😉

Fyllningen i pajskalet. Nu in i ugnen.

Efter 20-25 min så är den klar. När du tar ut den så ”dallrar” det fortfarande lite lite i mitten, men låt pajen ”stå till sig” och servera den med fördel kall. Pajens fyllning blir krämigt läcker på ”spetsen” av pajbiten! 🙂

Wooilaa! Servera med en klick gräddfil el. cremé fraiche, hackad rödlök och löjrom, gärna Kalix-löjrom!

Lämna en kommentar