västerbottenpaj
Idag har jag haft jobblunch här hemma och då bjöd jag på denna klassiker – Västerbottenpaj! Jag tror inte det finns nån godare paj egentligen, denna kombination med gräddfil, hackad rödlök och löjrom är oslagbar enligt mig! Det är grymt gott. 🙂 
 
Det här behöver du :

Pajdeg :
1 toppits pajform aluminium 14dl
150 g smör eller margarin
 2 dl mjöl
1 msk vatten

Fyllning :
250 gram riven västerbottenost
2 äggulor
2 hela ägg
2 dl grädde
Salt

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna! Tryck ut pajdegen i formen och nagga med gaffel. Ställ i frysen under tiden du förbereder pajfyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-12 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

västerbottenost_recept
Den speciella smaken… Västerbottenost! Ja, den ÄR god! Och inte lik någon annan!

västerbottenost
En vacker syn för en gourmet!

riven_västerbottenost
250 gram blir precis perfekt till denna paj!

pajdeg_västerbottenpaj
Förgräddad.

fyllning_västerbottenpaj
Min fyllning är lite annorlunda tack vare dom två ensamma äggulorna i smeten. Men jag lovar detta är den absolut godaste västerbottenpaj som finns! 😉

västerbottenpaj_recept
Fyllningen i pajskalet. Nu in i ugnen.

paj
Efter 20-25 min så är den klar. När du tar ut den så ”dallrar” det fortfarande lite lite i mitten, men låt pajen ”stå till sig” och servera den med fördel kall. Pajens fyllning blir krämigt läcker på ”spetsen” av pajbiten! 🙂

västerbottenpaj_recept
Wooilaa! Servera med en klick gräddfil el. cremé fraiche, hackad rödlök och löjrom, gärna Kalix-löjrom!

35 svar till ”Västerbottenpaj”

  1. Emma profilbild

    VB paj är ALLTID gott!
    Vad är det förresten för formar du använt till de två senaste pajerna? Engångs?

    Gilla

  2. Ann profilbild

    Kan tipsa om att slänga i ett gäng stekta kantareller i smeten också. Smakar gudomligt det också!

    Gilla

  3. Em profilbild
    Em

    ser så gott ut! Blir nästan aldrig det här hemma då lillen är mjölkproteinallergiker:(( Men imn får det nog bli paj iallafall. blir så sugen.

    Gilla

  4. roffekock profilbild
    roffekock

    Ser gott och trevligt ut Kryddan men blir den inte kompakt och lite gummiaktig?

    Gilla

  5. vanilla sky (jennie) profilbild

    Västerbottenpaj tillhör en av de maträtter jag aldrig har smakat :O Kanske dags nu? Ser gudomligt gott ut!

    Gilla

  6. vickan (matplatsen.org) profilbild

    mmm vad gott, min favorit paj med!! jag brukar ha vispad creme fraiche på oxå.

    till jul gör jag en västerbottenpaj men med strimlad skinka i och skriver ”god jul” med deg ovanpå 😉

    ha en skön kväll, har ni oxå fått nån snö där nera på Öland nu??
    kram!

    Gilla

  7. Camilla K profilbild

    Håller helt med…västerbottenpaj är outstanding!!

    Gilla

  8. Birgitta Höglund's Mat profilbild

    Så otroligt krämig och läcker den ser ut, din paj. Västerbottensost är en höjdare i varm mat. Också.

    Gilla

  9. Helena Sjögren profilbild

    Jättefin bild på pajen! Hoppas att allt är bra med dig inför jul! Själv ska jag julhetsa i Kalmar i dagarna, med obligatoriskt köande inne på Gerdas… Jag har funderat på att kolla in Möllstorps Deli vid Träffpunkten och se vad de säljer för spännande delikatesser, har du varit där och kollat utbudet på sistone?
    Kram!

    Gilla

  10. Martina profilbild

    Ser riktig god ut, västerbottenost är ju så god och jag gillar också löjrom.

    Gilla

  11. Kari profilbild
    Kari

    Jeg må kjøpe västerbottenost neste gang jeg er i Sverige,
    for denne paien så god ut.

    Kari 🙂

    Gilla

  12. Mian profilbild

    Åååå så gott.
    Jag tror att jag skulle kunna leva på paj resten av livet.

    Gilla

  13. Boel profilbild

    Håller med, västerbottenpaj är nog den ultimata pajen! Och så gott med löjrom och gräddfil till!

    Gilla

  14. Jerpa profilbild

    Har gjort den där två nyår i rad nu, fast som små förrätter. Då i bullformar av aluminium. En riktig aptitretare som man vill ha mer av.

    Gilla

  15. Ulla profilbild
    Ulla

    Fantastiskt god paj m tillbehör som jag bjöd på juldagskvällen. Blev så uppskattad och vackert med tillbehören och dekorationen.
    Tack och bock för recept!

    Gilla

  16. […] Västerbottenpaj med Kalixlöjrom, rödlök och Creme Fraiche […]

    Gilla

  17. Goda Lisa profilbild
    Goda Lisa

    Krydda fyllningen med cayennepeppar och strunta i att göra egen deg o köp smördeg, enkelt o MYCKET godare! 😉

    Gilla

  18. Anna profilbild
    Anna

    Studenten stundar snart & jag har bakat ett helt gäng med Västerbottenpajer efter ditt recept. Det med spänning fram emot vad gästerna ska tycka om denna läckra paj. Har själv ej ännu provsmakat då pajerna gräddas för fullt inne i ugnen just nu. Återkommer med betyg! : )
    Ha en fin kommande helg i solskenet! : )

    Gilla

  19. Louise B profilbild
    Louise B

    Har en paj nu inne i ugnen och väntar med spänning på resultatet!
    Tack för receptet! Hoppas det uppskattas av våra gäster på kräftskivan ikväll 🙂

    Gilla

  20. Louise B profilbild
    Louise B

    Uppdate: Pajen blev mycket god och uppskattades av gästerna! Tack för receptet!

    Gilla

  21. Liselott profilbild

    Gjorde den här till kräftskivan för ett tag sedan och den var verkligen supergod. Fick en paj över och slängde in den i frysen. Funderar nu på om det gick att frysa den och hur jag enklast gör när vi ska äta den.

    mvh Liselott

    Gilla

  22. Madeleine profilbild
    Madeleine

    UNDERBAR!!! Kommer aldrig att göra annan Västerbottenpaj än denna!!! TACK!!!

    Gilla

  23. Frida profilbild

    Ser fantastisk ut, ska ha kräftskiva nästa helg så då ska den prövas….

    Gilla

  24. Monika profilbild
    Monika

    Fantastiskt god! Mina gäster tyckte att det var den godaste Västerbottenpaj de någonsin ätit…detsamma tyckte jag!

    Gilla

  25. […] Posted on 09/01/2010 by Hanna Till fredagens kräftskiva gjorde jag Kryddburkens västerbottenpaj, som blev omtyckt. Men själv var jag inte riktigt nöjd. Fyllningen var supergod, men nästa gång […]

    Gilla

  26. […] Hanna A cheese quiche made with the Swedish Västerbotten cheese is a given with crayfish. This recipe is from a Swedish blog called Kryddburken and it was nice, but next time I think I will stick to my […]

    Gilla

  27. Katarina profilbild
    Katarina

    JA! Detta är den absolut godaste västerbottenpaj jag någonsin smakat. Högsta betyg!!!

    Gilla

  28. Susanna profilbild

    Ser att betygen är på topp. Blir nog så att vi gör detta recept till kräftskivan på lördag. 🙂

    Gilla

  29. Jeppe profilbild

    Tack för receptet! Jag har gjort den här pajen 3 ggr på en vecka nu 🙂 Är fullkomligt besatt. Jag busade även till det och la dit en extra äggula till och körde 300g ost. Väldigt bra 🙂

    Hade

    Gilla

  30. Rosemarie profilbild
    Rosemarie

    Bästa receptet någonsin på Västerbottenpaj, toppklass! Tack!

    Gilla

  31. Sara profilbild

    Hejsan!
    Jag googlade på VB-paj och hittade din sida. Gjorde den och jägarns i min lilla låda så god och krämig den blev. Riktigt fin och uppskattad av gästerna. 🙂

    Hälsningar Sara

    Gilla

  32. M-T profilbild
    M-T

    Jag kommer från västerbotten, växt upp med både osten och pajen, men aldrig har jag ätit en WB-paj som varit godare än denna! Tack för ett fantastiskt recept. Jag tillsätter även en hackad chili i för lite sting.

    Gilla

  33. Sofie profilbild

    Har ännu inte smakat pajen, men var tvungen att göra om pajskalet. Det blev alldeles för smörigt och den stelnade inte alls.. Gjorde om degen med 3 dl mjöl istället och då blev det mycket bättre!

    Gilla

  34. Ingrid profilbild
    Ingrid

    Det blir ju nästan 4 ägg och det låter mycket till övrig mängd. Får testa och se ifall den blir kompakt.

    Gilla

Lämna ett svar till Liselott Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect