
Detta recept har jag hämtat från matbloggen ”Katjas Mat”, en mjuk pepparkaka utan ägg, bakad på bikarbonat. Himla god och kryddig måste jag säga och enligt Katja ska den serveras med cremé fraiche och rårörda lingon, eller helt naturell! Väldigt lättbakat, men jag fick förlänga gräddningstiden en bra bit för att den inte skulle bli alldeles för rinnig.
Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.

Smord och bröad avlång form.

De torra ingredienserna.

Och dom rårörda lingonen åker i.

Nu är det skjuts in i ugnen.

Färdiggräddad!

Liknande kakor som denna brukar hålla sig väldigt saftiga länge. Jag brukar förvara dessa i kylskåpet för att bevara fukten.

Lämna ett svar till Anonym Avbryt svar