mjuk_pepparkaka_utan_ägg
Detta recept har jag hämtat från matbloggen ”Katjas Mat”, en mjuk pepparkaka utan ägg, bakad på bikarbonat. Himla god och kryddig måste jag säga och enligt Katja ska den serveras med cremé fraiche och rårörda lingon, eller helt naturell! Väldigt lättbakat, men jag fick förlänga gräddningstiden en bra bit för att den inte skulle bli alldeles för rinnig.

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.

brödform
Smord och bröad avlång form.

recept_pepparkaka
De torra ingredienserna.

mjuk_pepparkaka_lingonsylt
Och dom rårörda lingonen åker i.

mjuk_pepparkaka_bikarbonat
Nu är det skjuts in i ugnen.

mjuk_pepparkaka_lingon
Färdiggräddad!

mjuk_pepparkaka
Liknande kakor som denna brukar hålla sig väldigt saftiga länge. Jag brukar förvara dessa i kylskåpet för att bevara fukten.

17 svar till ”Mjuk Pepparkaka med Lingon”

  1. Emmas Kök profilbild

    Mmmm så härligt det ser ut! Mjuk pepparkaka brukar mamma och jag baka till jul och det är ju såå gott. Har aldrig provat att ha lingon i men det låter ju inte helt fel så det kanske är dags att prova 🙂

    Gilla

  2. Katja profilbild

    Kul att den smakade och ang gräddningstiden så hade jag som sagt ingen koll på tiden. Jag körde varmluft och 175 grader så där i kan ju en del av tidsskilnaden ligga i.

    Länken till mitt inlägg är:
    http://www.katjasmat.se/2009/12/10/mjuk-pepparkaka-med-lingon/

    Gilla

  3. Anna J profilbild
    Anna J

    Mjuk pepparkaka till jul är ett måste. Jag brukar inte ha lingon i utan servera kakan med lingongrädde, men nu blir jag sugen på att testa det här receptet.

    Gilla

  4. Den här måste testas « Smålandsmamma's Blog profilbild

    […] Den här måste testas Den här hittade jag på nätet: http://www.katjasmat.se/2009/12/10/mjuk-pepparkaka-med-lingon/ och här hade en annan även hunnit testa den:  https://kryddburken.se/2009/12/11/mjuk-pepparkaka-med-lingon/  […]

    Gilla

  5. Elvan profilbild
    Elvan

    Sitter här i valet och kvalet vilken pepparkaka jag ska göra. Din och Katjas verkar riktigt smaskiga. Mitt recept ”Lenas Pipparkacka” består av 2 kkp mjöl, 2 kkp socker, 1 tsk bikarbonat, 2 tsk kanel, 1 tsk malda nejlikor, 1,5 kkp mjölk, 50 g smält margarin (jag brukar alltid använda milda culiness eller smör&rapsolja då blir receptet ännu enklare) och 2 tsk lingonsylt. Blanda ihop och in i ugnen 175 grader i 50 minuter. Så enkelt och känns lite kalorisnål också=)

    Gilla

  6. Kari Receptomaten profilbild

    Jag står inte i valet och kvalet – jag vill bara ha.. 🙂
    Den sista bilden säger mig; Skiva mig, ät mig!

    P&K /K

    Gilla

  7. Cicci profilbild

    Mmmm.., de där såg riktigt gott ut! Vilka otroligt fina bilder du tar. Man blir verkligen sugen på att baka/laga allt du gör med så fina bilder.

    Gilla

  8. Jonte profilbild

    Fick habegär… så mycket att jag inbillar mig det doftar jul här på kontoret nu…

    Gilla

  9. emma profilbild
    emma

    åhh, vad trevligt med en mjuk kaka utan ägg. Min gudson är äggallergiker och jag är ständigt på jakt efter äggfria recept. Fick en idé om att använda receptet till tårtbottnar och göra en kräm med philadelphia och vit choklad att ha emellan och runt om, tror du att det skulle fungera? Jag menar hur lik en sockerkaka är den i konsistensen, på bilderna se den ganska lik ut, fluffat upp fint under gräddning.
    Skulle man kunna modifiera med recepten, ersätta lingonen med något annat? Har tyvärr inte tid och provbaka, därför litar jag på ditt omdömme.

    Tack.

    Gilla

  10. Sandra drömkaka profilbild

    Åh jag är uppvuxen med en liknande mjuk pepparkaka & nu längtar jag bara hem då jag ser din 🙂 ! Vad intressant med lingon i också 🙂

    Gilla

  11. Karin profilbild
    Karin

    Denne så s¨god ut så denne måtte jeg prøve 🙂
    Gleder meg til å smake denne: )

    Gilla

  12. Karin profilbild
    Karin

    Hei igjen, nå er kaken min ferdig, og gjett om den var god. Denne blir nok bakt ofte her i huset, fikk så masse god julestemning av den, hehe. Og den smaken sitter enda på tungen.

    Gilla

  13. roffekock profilbild
    roffekock

    DEnna kaka är en klassiker och älskas av alla kockar som jag känner.
    Hur är det med er känner ni folk som inte gillar denna skapelse?

    Tack Kryddan för din påminnelse. Ska genast baka en

    Gilla

  14. Jonte profilbild

    Hej igen. Nu har jag bakat den med pojkarna. Lätt var det. Den blev riktigt god. Jag hade min 70 min i ugnen…

    Gilla

  15. Quaneisha profilbild

    your blog is very nice,lucy

    Gilla

  16.  profilbild
    Anonym

    Lika god i år, rekommenderas varmt

    Gilla

  17. Birgitta Jonsson profilbild
    Birgitta Jonsson

    Jättegod. Glad att jag hittade detta recept igen efter att ha tappat bort det. 👍

    Gilla

Lämna ett svar till Jonte Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect