ris_a_la_malta
Ris a la Malta på julafton är ett måste! Men det behöver nödvändigtvis inte vara precis efter all julmat, det kan vara lite senare på kvällen när man sitter uppkrupen i soffan, men lite julmusik och tända ljus. När själva julmaten sjunkit lite med andra ord! .-) Det är en mäktig efterrätt men ändå ett måste! Personligen är jag inte ett dugg förtjust i den andra varianten som kallas apelsinris, där apelsinsaft och skurna apelsinbitar ingår. Den här varianten är len och krämig, med massa smak av vanilj och självklart med konserverade mandariner till!

Ni får inget direkt recept nu utan mer en skiss som är väldigt enkel att följa!
Eftersom man inte kokar tomtegröt enbart för ris a la malta utan den brukar man göra på resterna av gröten, så gör såhär :

Smaksätt med vaniljsocker, gärna med äkta vanilj & svarta prickar, snåla inte! Rör ihop lätt och servera med konserverade mandariner på burk! Ganska enkelt va? 🙂

recept_ris_a_la_malta
1 del risgrynsgröt, 1 del grädde… Sen väljer du dina portioner i mängd själv!

ris_a_la_malta_recept
Ris a la malta behöver inte serveras i djupa tallrikar, det räcker gott & väl med lite mindre mått.

17 svar till ”Ris a la Malta”

  1. Cissy profilbild

    Jag älskar Ris à la Malta! Men jag föredrar att ha jordgubbssylt till… Har dock aldrig testat något annat, och det finns säkert fler goda varianter 🙂

    Gilla

  2. Kalasgott profilbild

    Oh jisses vad gott!! Äter bara Ris a la Malta på juldagen vilket jag tycker är alldeles för sällan! Kul att du uppdaterar så ofta nufötiden!! Går in stup i kvarten känns det som.. haha! 🙂

    Gilla

  3. Karin/Rosa maränger profilbild

    Håller med – Ris ala Malta är ett måste!

    Gilla

  4. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Åhh vad gott!! Min mormor gjorde ofta ris a la Malta men vi hade saftsoppa till. Måste jag göra lite till jul! Tack för dina braiga tips, har testat en del av dina recept och säger bara mmmmums! 😀

    Gilla

  5. Bunker profilbild

    I liked it. So much useful material. I read with great interest.
    buy diflucan

    Gilla

  6. Fridas kök profilbild

    Jag älskar Ris á la Malta, men äter det bara i juletid. Brukar bli på juldagen eller annandagen (på julafton äter vi så mycket annan mat så vi orkar helt enkelt inte). Stommen är gröt och grädde men istället för mandariner har vi apelsinklyftor som vi skurit i mindre bitar – klart godast tycker jag! 🙂

    Gilla

  7. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Hos oss är mandelris med körsbärssås ett måste på julen. Samma bas som hos dig men med hackad mandel i och för en körsbärstok som mig så är denna nr 1 =) Körsbärssåsen gör man enklast med lite körsbärsmarmelad som man smälter i en kastrull om man inte har körsbär i frysen för då blir det nygjord sås.

    Gilla

  8. sotarlena profilbild
    sotarlena

    Åhh så gott det är med ris a la malta. Varianten med apelsin i är supergod. Men man kan även ha lite lingonsylt i stället.
    Har testat fudgen, du hade recept på. Gu`så enkelt med termometern, har aldrig testat det, perfekt blev det och sååå goda. Hittade även recept på kola på nätet med termometer. Det förenklar ju så mycket. Det är alltid bökigt med kulprovet.

    Gilla

  9. Frida profilbild

    Ett tips är att vispa i lite mandelmassa, det blir så god smak då! Om man inte är allergisk förstås.

    Gilla

  10. Helena S profilbild

    Vad gott! Vi har redan börjat äta risgrynsgröt till frukost här hemma…

    Gilla

  11. Marlene profilbild

    Saftsoppa! Det måste vara saftsoppa till ris a la malta! 🙂

    Gilla

  12. Tina´s Mat profilbild

    Jag gjorde ris a la malta för första gången förr, förra julen och det var riktigt gott måste jag säga.

    Din ser helt gudomlig ut.

    Gilla

  13. Martina profilbild

    Det ser ju väldigt gott ut men jag måste gå emot alla kommentarerna här och säga att nej, Ris a la malta är inte gott!! Smaken e som baken… 🙂

    Gilla

  14. Carro profilbild
    Carro

    Kul och se att fler gör som vi hemma,vi har också mandariner fast vi brukar ha i lite vaniljsocker i ris a la maltan men nu måste jag ju prova med riktig vaniljstång

    Gilla

  15. Sofie profilbild

    Hej
    Jag gör som du, men använder då filéade apelsinklyftor och ja, jag kallar det nog apelsinris, men vill ha mina apelsinbitar ovanpå, inte iblandade.

    Gilla

  16. Gunnar profilbild
    Gunnar

    Risalamalta med lite vaniljsocker och blodapelsin skall det vara……

    Gilla

  17. Marianne profilbild

    Bara risgrynsgröt med vispad grädde och med MASSOR av kall saftsås till! Mums!

    Gilla

Lämna ett svar till Marianne Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect