bjuda_på_middag
Den här grytan är en perfekt bjudgryta om man inte har en massa timmar till förberedelse, men ändå vill bjuda sina gäster på en mustig köttgryta! Grytan är gjord av lövbiff, ett ganska magert kött som passar bra i en kryddad gryta som inte ska puttra så länge. Lövbiff köps ofta tunt skivad och därmed får du en koktid på max 45-50 min så är köttet riktigt mört. Men det behöver brässeras. Strimla lövbiffen och använd favoritkryddan. Låt köttet brässera i buljongen innan du tillsätter grönsaker, lök osv. Runda av grytan med cremé fraiche och låt dofterna fylla huset lagom till gästerna anländer! En perfekt aptitretare vill jag lova! 😉

4 port (recept kan du dubbla om du vill)
Det här behöver du :
400 gram lövbiff i tunna skivor
2 msk cajunkrydda
8 dl köttbuljong (egen eller tärning)
1 hel grillad inlagd paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl cremé fraiche
3 dl mjölk
2-3 msk soya color
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen och fräs på i het stekpanna i lite smör + olja. Stek tills köttet fått fin färg & yta. Tillsätt cajunkryddan och slå på buljong precis så det täcker. Brässera köttet i stekpannan på medelvärme, utan lock. Brässera = Låt köttet småkoka i buljongen och fyll på mer efterhand tills buljongen är helt slut. Lägg i den inlagda paprika skuren i mindre bitar. Även skivad purjolök och hackad vitlök. Tillsätt cremé fraichen och mjölken & även soya color som ger fin färg och grytan. Sänk värmen och låt grytan småputtra ca 30 min. Smaka av med salt & peppar. Red ev. av grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Ju mer sås du vill ha i grytan desto mer mjölk tillsätter du i receptet. Krydda därefter.

biffgryta
En gryta med nötkött kräver att den brässeras vare sig det handlar om långkok eller inte. Att brässera gör köttet mört och den goda buljongen kokar in i köttet. Brässera på låg värme, utan lock och pyttsa på vätska/buljong efterhand den kokar bort. Håll på så tills buljongen i receptet är slut. Då får du ett garanterat mört kött. Det värsta jag vet är segt nötkött så följ mitt råd med brässering och du kommer få en härlig köttgryta! Här har köttet precis fått fräsa i stekpanna för att få fin yta och färg. Jag har hällt på lite buljong och nu ska de få småkoka.

brässera
Efter ca 10min ser det ut såhär. Buljongen har kokat in och det är bara att pyttsa på mer! När man kokat många grytor lär mig sig till slut på ljudet att ”lyssna av” när grytan vill ha mer vätska! Det puttrar inte lugnt och harmonsikt längre utan grytan blir ivrig och mer ljudlig! 🙂 Släpp allt du har i händer å spring till grytan! Jag brukar hålla mig i köket när jag brässerar, salladen ska ju fixas å lite plock med disk osv… Då missar du inget, och grytan kokar inte torr!

cajun
Kryddan jag valt till denna grytan är en av mina favoriter jag fått av Tommy på Toja Import; Cajun Seasoning. Den är ganska grov i konsistensen och behöver därför kryddas med i grytan precis i början så alla smaker hinner framträda. Den ger en gudomlig smak! Det finns säkert massor med varianter på cajunkrydda, men denna gillar jag bäst!

inlagd_paprika
Inlagd paprika är också en stor favorit och här är jag inte lika knusslig med märket. Grillad, inlagd paprika hittar man överallt och det är ingen större skillnad på märken här.

grillad_paprika
Denna burk har förvärvats på ÖB varuhus! 14:90 eller nåt! Jag passar på att bunkra när jag ändå är där!

innehållsförteckning
Som ni ser är det inget märkvärdigt i innehållsförteckningen! En rejäl dos av inlagd paprika i lag! Detta borde man absolut prova att göra själv, en enkel lag som man stoppar ner grillade paprikor i. Grillade paprikor blir kålsvarta efter en stund i ugnen på grillvärme, och det är meningen också. Skinnet drar man av och under döljer sig milda, mogna och härliga smaker av just paprika! Nån som provat förresten?

gryta_lövbiff
Nu åter till grytan! Paprikan är i! Nu tillsätter vi skivad purjo och hackad vitlök!

cremé fraiche
Cremé fraichen åker i, likaså mjölken! Rör om ordentligt!

soya_color
Färgern är inte alls tilltalande för en gryta som denna tycker jag! Så jag pyttsar på med soya color. Färg till grytan men ingen soyasmak! Precis som jag vill ha det!

lövbiffsgryta
Lite snyggare nu va?! 😉 Nu behöver grytan bara vila på spisen på låg värme ca 25-30 min! Sen har alla smaker upphöjts till skyarna och det är dags att smaka av! Förmodligen behövs inget extra, men ha salt & peppar tills hands ifall! 🙂 Vill du ha tjockare konsistens på såsen så red av den med lite maizenamjöl utrört i vatten och låta koka in.

cajungryta
Grytan redo att serveras!

hasselbackspotatis
Grytan serveras här med hasselbackspotatis som fått gå i ugnen under tiden grytan kokat. Skalad rå potatis, tunna snitt på ytan, kryddad med salt & peppar och en klick smör. Gratinera i ugn 200 grader ca 45-50 min. Ös med smör efter halva tiden. Pudra ev. över lite ströbröd eller riven ost mot slutet.

lövbiff_recept
Smaklig Måltid!

18 svar till ”Cajunkryddad Lövbiffsgryta med Hasselbackspotatis”

  1. Annah profilbild

    Åh, låter jättegott… tror jag nog det blir till att prova i helgen…söndagsmiddag!

    Gilla

  2. Anna J profilbild
    Anna J

    Jag ska ha middagsgäster här på söndag och det här receptet seglar verkligen upp som en toppkandidat till lämplig bjudrätt. Tack bästaste Kryddburken!!

    Gilla

  3. Anna/Frostrosor profilbild

    Åh, blev riktigt sugen på denna gryta! Jag köper aldrig lövbiff för jag tycker inte om att steka det och äta som den är men detta verkar ju så smarrigt!

    Gilla

  4. Therese profilbild

    Vilken härlig gryta du bjuder på idag och bilderna sen så himla läcker det ser ut..
    Alltid lika kul att titta in hos dig..

    Gilla

  5. Ulrika profilbild

    Åhh vilka fina bilder. Det ser så himla gott ut. Grytor är gott! Jag önskar också jag kunde ta fina bilder igen, men jag var tvungen att lämna tillbaka en systemkamera jag lånat. Och då är det back too liten digitalkamera som gäller. Blir inte alls samma sak då 😦 Men jag kan trösta mig genom att kolla på dina bilder och fylla den mättnadskänslan lite. Men ta bilderna och arrangera är ju hälften av det roliga. Nåväl. Ser super ut.

    Gilla

  6. Emmas Kök profilbild

    Det här är något som skulle gå hem hos oss. Skall spara receptet och laga det nån kväll framöver!

    Gilla

  7. Martina profilbild

    Bra tips med brässeringen! Ser jättegott ut.

    Gilla

  8. Hanna profilbild

    Vad gott det ser ut. Och vilka härliga bilder!!

    Gilla

  9. annette profilbild

    Ohh..vad gott det ser ut och gillar när du förklarar de olika momenten som det här med Brässera? hade ingen aning om vad det betydde förrän du nu förklarade L
    Men detta såg verkligen gott ut så ska helt klart testas 🙂 , har bara en fråga, vart kan man köpa den där cajunkryddan?

    ha en trevlig fredagskväll! 🙂

    Gilla

  10. Finnen profilbild
    Finnen

    Bra tips med brässeringen. Men vad är det för färg, är det någon naturprodukt eller färgad med tillsatsämnen? Avundas ert livsmedelsutbud i Sverige…

    Gilla

  11. Åsa/En Sida Med Mat profilbild

    Den där Cajunkryddan har jag stått och fingrat på hur många ggr som helst men aldrig riktigt vetat vad jag skulle ha den i…

    NU vet jag!
    Den åker ner i korgen nästa gång!

    Ha en underbar helg!/Åsa.

    Gilla

  12. Krista profilbild
    Krista

    Supergott!! Jagade runt halva stan efter kryddan innan jag råkade hitta den i min lokala ica-affär… 🙂 Vilket bra tips med bräseringen, det blev verkligen perfekt mört (använde visserligen helt ytterlår, fast det är väl vad lövbiff är egentligen, fast skivat, tror jag). Ska definitivt laga den här grytan igen.

    Gilla

  13. Tobbe profilbild
    Tobbe

    Lagade till den här rätten idag. Kan bara säga att det blev succé. Vilken underbart mustig och god gryta. Hatten av för dej

    mvh Tobbe

    Gilla

  14. Hanna profilbild
    Hanna

    Hej! Tänkte laga denna rätt imorgon. Var på ÖB och köpte gillad paprika.. samma märke som du… men burken är himla stor.. hur många gram är den på som du använder så jag inte använder för mkt?

    Och så var jag på jakt efter kryddan (cajun).. hittade inte den sorten du har använt.. men köpte en annan som jag hoppas är samma krydda… men den stavades: cayennepeppar…
    Är det samma?

    Hoppas du hinner svara tills imorgon 😉

    Kram Hanna

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Hanna!
      Paprikorna i glasburk brukar va hela, eller köpte du strimlad. Ta ungefär så mycket som du uppskattar så att det blir 1st paprika. Cajun och cayenne är inte samma sak. Cayennepeppar är stark så använd inte 2 msk av den! Cajunkrydda är en blandning av olika kryddor; Salt, Chilipulver, Malen Allkrydda, Malen Svart Peppar, Vitlökspulver, Malen Ingefära, Malen Kummin, Malen Kardemumma, Brunt Socker, Oregano, Timjan, Mald Citronskal.
      /Linda

      Gilla

  15. Hanna profilbild
    Hanna

    Tack för att du svarar så snabbt! Har varit på jakt efter denna krydda idag… varit på maxi, ica i byn, Lidl, Willys, ÖB, Frukthuset m.m. men den finns verkligen inte ;/ Lite tråkigt.. har du fått tag på den via nätet elr?
    Nu fr jag köra med lite spiskummin och lite cayennepeppar och hoppas det blir gott ändå 🙂

    /Hanna

    Gilla

Lämna ett svar till kryddburken Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect