smörgåstårta_räkor
Tack…
Gokväll gott folk! Tack för all underbar respons ni gett mig ang. föregående inlägg. Ni är väldigt många som förstår och bryr er och har verkligen gett mig uppbackning. Är verkligen stolt över mina trogna läsare, ni är toppen allihopa! Tack snälla ni! Nu orkar jag däremot inte älta detta mer utan vi går vidare som vanligt här på kryddburken. Inlägg och kommentarer finns kvar men är inte publikt längre, och jag hoppas att jag inte ska behöva publicera det igen! Nu är det pasé och om ni känner mig rätt så vet ni ju att jag hellre vill skriva om mat! 😀

Här på Öland har det varit skördefesthelg! Vilken otroligt uppslutning det är till dessa skördefester. Skulle tro att vi toppar besöksantalet med turister en bra bit över midsommarfirandets! Blåsigt och höstlikt har det varit, vi har strosat runt och faktiskt bara njutit av stämmningen, pumpor, brinnande marschaller, upptåg och en massa god mat förstås! Hur mysigt som helst! Här är en beställning på smörgåstårta som jag gjorde igår. En ganska hög tårta, men inte så stor, ca 8 bitar. Såhär lyder receptet :

Det här behöver du :
24 skivor vit formfranska alt. 8 landgångsbröd
(6 bottenskivor + 4 på höjden)

Grundröra :
3½ dl lösvispad grädde
1 dl cremé fraiche
3 msk majonäs
Salt & vitpeppar

Fyllning till lager 1 :
1½ dl mimosasallad + 1 dl strimlad rökt skinka + grundröra

Fyllning till lager 2 :
Grundröra + ½ pkt Arboga bredbar leverpastej + 1 msk bostongurka
Mosa ihop leverpastej och grundröra med gaffel, tillsätt bostongurkan.

Fyllning till lager 3 :
3 hårdkokta mosade ägg + 100 gram philadelfiaost + 1 grundröra

Använd grundröran till att blanda ut fyllningarna med. Konsistensen på fyllningarna ska vara ganska lösa, då får du en saftig smörgåstårta. Täck även smörgåstårtan med grundröran runt om före dekorering. Här har jag använd salladsblad, massor med räkor, skinkrosetter, ägg, gula körsbärstomater, apelsinskivor, gurka & dill. Ostskivor runtom kanterna.

smörgåstårta_garnering
Tårtan halvvägs dekorerad. Snåla absolut inte med varken fyllning eller dekoration!

garnering_smörgåstårta
Smörgåstårtan är klar!

smörgåstårta_ägg_räkor
Färdig att levereras! Till födelsedagar brukar jag sticka ner långa drinkpinnar – glitterpalmer, sånadär som ser ut som fyrverkerier i olika färger.

19 svar till ”Smörgåstårta Ägg & Räkor”

  1. kardemumma Gumman profilbild

    men jisses, du är verkligen drottningen över smörgåstårtor! Ser huur god ut som hellst!

    Gilla

  2. veronica profilbild

    Aah, borde inte vara lagligt att ha sånt smask publicerat vid den här tiden (22.37).
    Du är en sån inspiration.

    /Veronica som gillar mat

    Gilla

  3. Marie profilbild
    Marie

    Ser helt underbar god ut.

    Gilla

  4. Martina profilbild

    Ser jättegod ut. Ska själv göra en smörgåstårta nästa vecka när sambon fyller år. Kanske jag har fått lite tips här…. 🙂

    Gilla

  5. Sara profilbild

    Oj vad gott det ser ut.
    Min man fyller snart år och då ska han absolut få smörgåstårta. Det är hans favorit nr 1. Hämtar min inspiration från dig.

    /Sara

    Gilla

  6. Helena Ljunggren profilbild

    Jag vet inte om jag frågat det förr men är du typ kallskänka? Jösses, du är verkligen superduktig och det ser hur gott ut som helst!

    Hoppas att du får en fin vecka!

    Gilla

  7. Jessica profilbild

    Åh, jisses vad smarrig den ser ut och gissa om du gjorde mig sugen på smörgåstårta nu, får nog bli det nån kväll =)

    Hoppas du får en bra dag!

    Gilla

  8. trebarnmamman profilbild

    Jisses så duktig du är !!! Du borde ha försäljning på sådana !! ÅÅ så sugen man blir både på att försöka mig på och att äta den !!// Anna

    Gilla

  9. Lotta profilbild
    Lotta

    Hej!

    Jag har följt din blogg länge länge och använt mycket av dina recpet, alltid med fantasiskt resultat. Blev så glad när jag ser att du har leverpastej i smörgåstårtan! Jag och min man (som är en urgöteborgare) har denna diskussion varje gång smörgåstårta kommer på tal. Jag tycker inte att det är en riktig tårta utan leverpastej och han tycker då självklart tvärtemot. Jag ska genast visa upp ditt recept för honom och säga HA. :0)

    Tack! Lotta

    Gilla

  10. Elina profilbild

    Det ser helt underbart ut! Smörgåstårtor är en stor passion att tillaga och att äta! Det är som ett konstverk!

    Gilla

  11. Karin profilbild

    Oiiii, denne såg riktig lækker ut, jeg sitter ofte og ser på din flotte blogg. Har konfirmant til våren og sitter å funderer på om dette er noe jeg kan lage til koldtbordet, hehe. Jeg har smakt smørgåstårta en gang. kanskje for lite, men du gir meg virkelig lyst å lage den selv også. Men så var det det store spørsmålen, hvilken, hehe. Den jeg smakte var med leverpostei den var ganske god.
    Men nå lurer jeg på hvilken form lar du den stå i? Bruker du form eller noe for å få den så fin? kanskje et dumt spørsmal, men jeg har aldri laget en slik en jeg. og jeg lurer veldig på det.

    Gilla

  12. Lina profilbild

    Nominderade just din blogg till årets matblogg, den är min absoluta favorit.
    Det jobbiga är bara att man blir så fruktansvärt hungrig när man klickar in sig här 😉 hihi.

    Gilla

  13. Räkor profilbild

    Ser riktigt gott om man bortser från leverpastejen då. 🙂

    Gilla

  14. Hanna profilbild

    Jag har precis startat upp min nya blogg. Klicka gärna in på http://haneys.blogg.se och säg vad du tycker om den. Tack på förhand och ha en trevlig kväll! /Hanna

    Gilla

  15. elena cn profilbild

    Kom in här för att följa vad som händer med fototjuvarna men ser att inlägget är skyddat! Hur ska jag göra för att få ett lösenord???

    Gilla

  16. mamma profilbild
    mamma

    Dax för drinkpinnar och glitterpalmer i smörgåstårtan den 18 oktober Linda 31 år Grattis

    Gilla

  17. grodan09 profilbild
    grodan09

    måste tipsa dig om att prova att ha kruksallat istället för ost på sidorna.. jag tycker det blir såå mycket fräschare!
    har alltid sallad.. och har sen ostrullar ovanpå istället 😉

    Gilla

  18. Nokriss profilbild

    MARAVILLOSO!

    Gilla

  19. Louise profilbild
    Louise

    Hej!

    Om man inte äter leverpastej, vad kan man använda istället? 😊

    Gilla

Lämna ett svar till Jessica Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect