,

Lapskojs

kryddburken_lapskojs
Här kommer förmodligen en rätt som inte så många förknippar med något ätbart överhuvudtaget, men de kanske kan omvändas här och nu? Lapskojs har väl de flesta av oss blivit serverade i skolbespisningen i unga år, men jag håller med, det var ingen höjdare! Detta däremot är riktigt gott!! För mig är detta norrlands-mat och ska absolut ätas med Gene´s tunnbröd och ett glas mjölk! Salta biten är en fin liten konservburk du hittar i nästan alla mataffärer bara du letar lite. Det skyltas ju inte med den för ofta måste jag säga! Och det är synd, för detta är väldigt gott! Så våga prova nu ni som inte har gjort det!

Det här behöver du :
Hemkokt fläsklägg el. 1 burk Salta biten (340g)
10 st medelstora potatis (gärna en mjölig sort som ex. King Ed.)
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisarna och skär dom i tärningar ca 2cm*2cm. Lägg ner i en kastrull och fyll på med vatten precis så det täcker. Koka med lock ca 10min. (Du kan också lägga i några kryddpepparkorn & något lagerblad i potatiskoket, plocka bort dom senare när du slår av vattnet.) Slå av vattnet som finns kvar. Tillsätt sedan hela burken med salt kött, även spadet. Mosa ihop med potatisen och värm i kastrullen tills allt är genomvarmt! Smaka av med salt & vitpeppar. Servera med rödbetor och ev. saltgurka och tunnbröd, ett måste!! Så gott! Smaklig Måltid!

kryddburken_saltabiten1
Potatis + en burk salta biten och du har en ljuvlig måltid inom 20min, eller om du är riktigt ambitiös så kokar du ditt eget lägg till lapskojsen!

Receptet hittar du här >>

17 svar till ”Lapskojs”

  1. Ingela profilbild
    Ingela

    🙂 Är barnfödd i Piteå så jag kommer så väl ihåg då man fick lapskojs på skolan det var så gott måste helt klart prova och göra det.

    Din blogg läser jag varje dag har provat dina recept också och dom är toppenbra speciellt ditt recept på köttbullar har aldrig gjort så mycke köttbullar själv som jag gör nu.

    Gilla

  2. josla-Dyslexi profilbild

    Sådan fick vi skolan oxså.Jag burkar använda fläsklägg och rottmos och blanda ihop detta.. ha en bra kväll.

    Gilla

  3. sotarlena profilbild
    sotarlena

    Hördes gott. Har nog smakt det någon gång för läääänge sen. Kanske värt att prova. Det var ju enkelt att laga till.

    Gilla

  4. Lena profilbild

    Inte min favvorätt kan jag säga!!!

    Ha en underbar kväll!

    Kram Lena

    Gilla

  5. Karin W profilbild

    Ja du lyckas få lappskojs att se fantastiskt gott ut också!
    Jag åt det på ett otrevligt skitigt och rökigt ställe när jag var liten men det är nog dax att testa igen.
    Hoppas allt är fint på din ö/KarinW

    Gilla

  6. Amiechan profilbild
    Amiechan

    Nejdu, lapskojs har jag aldrig fått i skolan – men så är jag uppvuxen i Blekinge också.

    Jag har ätit det vid ett enda tillfälle – mina au-pairbarns farmor lagade det åt oss och det var gott. 🙂

    Gilla

  7. Alt godt profilbild

    I Norge ville vi også putte i litt hakka purre, kålrot (swede… :lol:) og gulrot. Då blir den meir fargerik, med meir variert smak og kanskje også med fleire vitaminar?

    Gilla

  8. Isa profilbild

    Jag älskar lapsgojs! Fattar inte vad det är som inte är gott med det?? Salt kött och potatis, värre än så är det ju inte. 🙂 Här vard et länge sen vi lagade det men det händer. Är nog dags för det igen, tack för tipset!

    Gilla

  9. Kari Krokodilrumpa profilbild

    Lapskojs är ju gott, enkelt och snabbt! Jag gillade den redan i skolan, kanske var det rödbetorna till som gjorde pricken över i:et?!

    Tack för påminnelsen / middagstipset!

    Gilla

  10. Camilla profilbild

    Jag gillar lapskojs jag oxå..men det var flera år sedan jag gjorde det!
    Jag gör som du med den skillnaden att jag först gör helt vanligt potatismos som jag vispar (med elvisp) ner en burk salta biten i. Vi äter alltid rödbetor till lapskojs. Nu blev jag sugen på att damma av det här gamla receptet! Kramar från Camilla

    Gilla

  11. Anna profilbild

    Jag har aldrig ätit lapskojs eller Salta Biten för den delen – är lite undrande inför konsistensen på konserven och inbillar mig att det ska vara som burkskinka, lite geléeigt och konstigt med klumpar i. Snälla, kan du inte berätta lite mer hur det ”känns” att äta Salta Biten?

    Gilla

  12. Carro profilbild

    Oj lapskojs är ju riktigt gott!! Har dock glömt bort den rätten ett tag, så tack för påminnelsen 😉

    Gilla

  13. Lena Svensson profilbild

    Ja visst är dom söta , små ullbollar 🙂 Lapskojs det äter vi då och då faktiskt min pojke älskar det. Är det en norrlänsk rätt? Jag har ju bott där när jag var mindre så det är kanske därifrån jag har det med mig. Ha en underbar helg du också
    Kram lena

    Gilla

  14. sockeranna profilbild
    sockeranna

    Åh, lappskojs. Det var… faktiskt inte så längesedan. Vill minnas att jag köpte grejer några år sedan när jag skulle åka på festival, tyvärr blev det inte av eftersom vi mest bara åt korvbröd, men jag gjorde lappskojs när jag kom hem. Det är helt klart något som måste övervägas.

    Gilla

  15. William profilbild
    William

    Norrländsk, namnet kommer väl från England fast tyskarnas lapskojs är väl den mest kända. Fast den kan ju vara mest populär i Norrland?

    Gilla

  16. Alf profilbild

    Oj, lappskojs, det har jag lärt min fru älska! En mycket enkel maträtt som rätt behandlad kan bli ett underverk. Det handlar om att ha lite fantasi då man lagar den.

    I stället för spadet i burken använder jag grädde, flytande smör och lite mjölk. Man får då en helt annan fin konsistens på moset. En köttbuljongtärning och lite droppad flytande honung ger också en spännande och fin smaksensation.

    Kanske skall Ni prova att koka med pressad vitlök och strimlad purjo då Ni kokar potatisen!

    Gilla

  17. Alf profilbild

    Förlåt min riktiga blogg/hemsida kom inte med!

    Gilla

Lämna ett svar till Isa Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect