Falsk Tjälknöl

kryddburken0000780_tjalknol_stek
Vem blir inte knäsvag av en mör, salt skiva av tjälknöl? Läckra skivor kallskuret, serverat till potatissallad & rostad lök! Det är ju bara sååå gott! En riktig tjälknöl görs på nötkött, inte griskött. Det är en fin köttbit som ska steka länge i ugnen på väldigt låg temperatur för att sedan läggas i en saltlag några timmar. Nu har jag experiemnterat mig fram till ”Falsk Tjälknöl” gjord på en fin bit skinkstek, billig att få ta på i affären och perfekt att tillaga på detta sätt! Detta blir fredagsmiddag hemma hos oss ikväll! Måste och passa på att tacka för alla fina gratulationer! Och så önskar jag er en trevlig helg allihopa!
 
Det här behöver du :

1 stekpåse
1 kilo skinkstek (minst 1 kg)
2 msk smör
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 80 grader.

Gnid in skinkan i smör och kryddor och stoppa in den i en stekpåse och förslut. Klipp ett litet hål i överkant på påsen så luft kan komma ut och stick igenom en kött-termomter i den tjockaste delen av skinkan.

Lägg skinkan i en ugnsform och stek tills termometern visar 70 grader.  Det tar ett par timmar… Min tog ca 3½…

Saltlag :
Koka upp 1 liter vatten med 2 dl salt och 1 msk strösocker. Låt lagen svalna ordentligt.

När skinkan är klar ta ut den ur ugnen och lägg över i en djup gryta eller annat kärl som du kan försluta med lock eller plastfolié. Slå över lagen och in i kylen ca 5 timmar.

kryddburken0000780_skinkstek
Skinkan är färdig i ugnen och jag har placerat den i en av mina gjutjärnsgrytor. Nu ska den kalla saltlagen hällas på och sen in i kylen ca 5 timmar.

kryddburken0000780_tjalknol_stek1
Det blir ett riktigt mört och fint kött, och salt! Låt inte en storlek på 1kg ligga längre i saltlagen än 5timmar, kanske 4 timmar är mer att föredra.

Fler recept på kallskuret kött :
width=200
Att tillaga rostbiff >>

10 svar till ”Falsk Tjälknöl”

  1. johanna profilbild

    vilken rolig blogg:)

    Gilla

  2. Kari Krokodilrumpa profilbild

    Får man smaka? 😉

    Visst är det kul med länge i ugnen kött? Kom bara ihåg att skriva i Falsk tråden på Matforum.. 🙂

    Kram kram å trevlig helg, gnuss Dalton från mig!

    /Kari

    Gilla

  3. Jennie/Kalasgott profilbild

    Ser jättegott ut det här!

    Gilla

  4. Camilla profilbild

    Tjälknöl på fläsk har jag aldrig provat…däremot porterstek på fläsk vilket också gick superbra. Det här såg kanongott ut! Bra tips till sommarens bufféer! Kram kram

    Gilla

  5. Fias kastruller profilbild

    Jag har gjort tjälknöl på nöt, hjort,älg och rådjur… allt funka bra utom rådjur så jag kan tänka mig att även fläsk funkar, kanske vildvin?
    /Sofia

    Gilla

  6. Johanna profilbild

    Knäsvag av en salt skiva tjälknöl? Haha, du är för rolig! Ett något senare grattis på två-årsdagen, har inte hunnit in och läsa, blev opererad i tisdags och har legat i sängen för det mesta men GRATTIS!:) Hoppas det blir fler år för den fina kryddburksbloggen:)

    Kramar

    Gilla

  7. Karin profilbild

    Hmmm… En riktig tjälknöl görs på nötkött? Njaa, jag vet inte om jag håller med om det. Tjälknöl lär ha kommit till av en ren tillfällighet på grund av glömska. En dam i Medelpad (tror jag det var) skulle tina upp en frusen älgstek i ugnen. Men glömde helt bort den till nästa dag. Den var inte alls sönderstekt utan hon la älgsteken i en saltlag i 4 timmar och skar sedan steken i skivor.

    Gilla

  8. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Gott gott flitiga Lisa! 😀 Trevlig helg på dej Linda! 🙂

    Gilla

  9. Oliver Sundström profilbild

    Ser alldeles för gott ut, hmm nu blir jag hungrig.

    Gilla

  10. Tjälknöl recept profilbild

    Ser smaskigt ut, fint upplagt och bra plåtat. Kanske vi får publicera på vår hemsida om just tjälknöl http://tjalknol.se? 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Camilla Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect