
Vem blir inte knäsvag av en mör, salt skiva av tjälknöl? Läckra skivor kallskuret, serverat till potatissallad & rostad lök! Det är ju bara sååå gott! En riktig tjälknöl görs på nötkött, inte griskött. Det är en fin köttbit som ska steka länge i ugnen på väldigt låg temperatur för att sedan läggas i en saltlag några timmar. Nu har jag experiemnterat mig fram till ”Falsk Tjälknöl” gjord på en fin bit skinkstek, billig att få ta på i affären och perfekt att tillaga på detta sätt! Detta blir fredagsmiddag hemma hos oss ikväll! Måste och passa på att tacka för alla fina gratulationer! Och så önskar jag er en trevlig helg allihopa!
Det här behöver du :
1 stekpåse
1 kilo skinkstek (minst 1 kg)
2 msk smör
salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 80 grader.
Gnid in skinkan i smör och kryddor och stoppa in den i en stekpåse och förslut. Klipp ett litet hål i överkant på påsen så luft kan komma ut och stick igenom en kött-termomter i den tjockaste delen av skinkan.
Lägg skinkan i en ugnsform och stek tills termometern visar 70 grader. Det tar ett par timmar… Min tog ca 3½…
Saltlag :
Koka upp 1 liter vatten med 2 dl salt och 1 msk strösocker. Låt lagen svalna ordentligt.
När skinkan är klar ta ut den ur ugnen och lägg över i en djup gryta eller annat kärl som du kan försluta med lock eller plastfolié. Slå över lagen och in i kylen ca 5 timmar.

Skinkan är färdig i ugnen och jag har placerat den i en av mina gjutjärnsgrytor. Nu ska den kalla saltlagen hällas på och sen in i kylen ca 5 timmar.

Det blir ett riktigt mört och fint kött, och salt! Låt inte en storlek på 1kg ligga längre i saltlagen än 5timmar, kanske 4 timmar är mer att föredra.
Fler recept på kallskuret kött :

Att tillaga rostbiff >>

Lämna ett svar till Fias kastruller Avbryt svar