brysselkex
Brysselkex är goda små kakor som påminner om när man var barn! Passar ganska fint på ett litet prinsess-kalas dessutom! 🙂

Det här behöver du :
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Garnering :
Ca ½ dl strösocker
Några droppar röd hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i hushållsassistenten eller för hand. Smöret ska vara rumsvarmt! Knåda degen så den blir slät & hård. Lägg i kylskåp ca 1 timme. Blanda strösocker och röd hushållsfärg. Gör rullar av degen och rulla rullarna i sockret. Skär ca 1cm stjocka skivor & lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Det blir ca 50st småskakor! Grädda ca 8 – 10min i 175 grader.

rosa_socker

brysselkex_recept

småkakor
Dessa småkakor gjorde alltid mamma när jag var liten och jag undrade hur det rosa sockret kunde sitta så fint runt kanterna! Men nu vet jag! *S*

29 svar till ”Brysselkex”

  1. Linda profilbild
    Linda

    Åh brysselkex! Min favorit när jag var barn! Det rosa sockret och mmmmmums! Linda, dina recept är kanon. Jag längtar tills jag får chansen att bli bjuden på nåt av dom! s

    Gilla

  2. mattant profilbild

    Verkligen fint det där rosa! Själv har jag aldrig smakat på brysselkakor. Det kanske är dags att prova det med. 🙂

    Gilla

  3. Virre profilbild

    Brysselkex är goda.
    Och lätta och göra!
    Till barnkalas har jag rullat dom i färglatt strössel istället för socker och tryckt i en nonstop i mitten..

    Gilla

  4. Virre profilbild

    Brysselkex är goda.
    Och lätta och göra!
    Till barnkalas har jag rullat dom i färglatt strössel istället för socker och tryckt i en nonstop i mitten..

    Gilla

  5. kryddburken profilbild

    Linda!
    Ja visst är brysselkex associerade till barndomen.. S Å du, de e bara å ro hit så fort du klämt ut den lilla så ska jag bjuda dig på tre-rätters! Kram kram!

    Gilla

  6. kryddburken profilbild

    Mattant!
    Ja de är ju så enkla så det är bara å prova! Lycka till!

    Gilla

  7. kryddburken profilbild

    Virre!
    det var ett bra tips med strössel, det ska jag komma ihåg till nästa bak!

    Gilla

  8. Zara profilbild

    Samma här. Skillnaden för mig är att jag använder mer karamellfärg än vad min mamma gjorde!..:)… Varierar mig även med andra färger t ex grön till halloween…:)

    Gilla

  9. kryddburken profilbild

    Zara!
    Ja variera färgen är ju enkelt, bara passa in efter tillfälle!

    Gilla

  10. My profilbild

    underbar sida! glad att jag hittade hit/ en gammal färjestadsbo 🙂

    Gilla

  11. kryddburken profilbild

    My!
    Va roligt, välkommen tillbaka får jag säga då!

    Gilla

  12. Marre profilbild
    Marre

    Jag använde en liten hjärtform till alla hjärtans dag, vart så fina och goda!! 🙂 Ska absolut baka kakorna igen 🙂

    Gilla

  13. kryddburken profilbild

    Marre!
    Vilken rolig idé!

    Gilla

  14. Eva profilbild
    Eva

    hej! jag tyckte du hade en sån fin bild på rödfärgade brysselkex. jag har precis startat upp en blogg så min fråga blir om det skulle gå för sig att jag ”lånade” bilden, iaf ett litet tag framöver. Naturligtvis ska jag nämna din blogg som jag numera satt som en Favorit 🙂

    Gilla

  15. Duvan profilbild

    Går dom att frysa?

    Gilla

  16. kryddburken profilbild

    Duvan!
    Dom går utmärkt att frysa!

    Gilla

  17. Carina profilbild

    Jag sökte efter recept till brysselkex, och hittade den här trevliga sidan. Jag bor på den andra ön som heter Gotland. Jättebra att du har tagit så fina bilder så man kan se. Helt i min stil.

    Gilla

  18. kryddburken profilbild

    Carina!
    Va roligt att höra, jag då är vi nästan grannar då ju! 🙂

    Gilla

  19. Paula profilbild

    Tack för receptet! Dom ser riktigt goa ut! Pappa ska handla smör och sedan ska vi sätta igång och baka!
    Kram, Paula.

    P.S.
    Hittade grön hushållsfärg, undrar om det funkar?!

    Gilla

  20. kryddburken profilbild

    Paula!
    GRön färg funkar precsi lika bra! Lycka till!

    Gilla

  21. Sandra profilbild

    Tack för receptet ! Ska definitivt göra dessa ! Nostalgi från barndomen, mormor brukade alltid göra dessa kakor. Vad fint du gjort inlägget med beskrivande bilder ❤ Man blir alltid mkt mer sugen att baka när man ser bilder på det 🙂

    Gilla

  22. alla profilbild
    alla

    Hej!
    Jag undrar behövs det ingen vanlig socker i Brysslekex?
    MVH Alla

    Gilla

  23. Linnea profilbild

    Hej , ska man blanda i sockret i smeten , eller är det sockret som det står att man behöver som ska vara på ? 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Det ingår socker i degen enligt receptet. Sockret som de ska rullas i är för sig. Ca ½ dl som du blandar med några droppar röd hushållsfärg.
      /Linda

      Gilla

  24. Linnea profilbild

    okej , tack 🙂

    Gilla

  25. madde profilbild
    madde

    Hej..
    Jag satt och sökte lite på småkakor och hittade din sida direkt och jag måste erkänna att den är underbar:)
    Själv är jag en ung konditor och det är alltid lika roligt att se andra mixa lite med recept och våga prova på nya möjligheter 🙂
    Fick massa insperation av dig att börja baka igen, vilket jag inte gjort på bra många månader nu!
    Tackar så otroligt mycket till en bra sida som jag kommer att besöka igen och till insperationen 🙂

    Mvh Madde

    Gilla

Lämna ett svar till Linnea Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect