maj07-048.jpg
En av mina favoritet vad gäller köttgrytor. Rött vin och köttet som fått bräsera länge med en liten gnutta socker sätter fart på smaklökarna, jag lovar! Favoritgryta, inte för intet! 🙂

ca 8 port
Det här behöver du :
1kilo griskött (ex. skinkstek)
2 msk strösocker
2 gula hackade lökar
3 krossade vitlöksklyftor
5 dl rödvin
5-6 dl vatten
3 msk soya color
3 dl matlagningsgrädde
Salt & Peppar

GÖR SÅHÄR :
Bryn köttet lite åt gången i en stekpannan, flytta över allt till en strörre tjockbottnad gryta. Tillsätt sockret, den hackade löken, vitlöken och häll på vinet + lite vatten (det ska inte täcka) samt soya. Bräsera köttet minst 30 min, gärna en timme. Slå på vatten lite då & då så det inte ”kokar torrt”.  Mot slutet tillsätt grädden & smaka av med salt & peppar!

maj07-044.jpg
Bräsera köttet länge, då blir det mört & smakrikt. Köttets aromer framträder tydlig och ytan blir nästan karamelliserad. Det här blir grunden till den oemotstådliga goda rödvinssåsen!

21 svar till ”Favoritgryta med Rödvinssås”

  1. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Verkar onekligen som en väldigt god gryta det där. Har en bit fläskfilé i frysen som jag vill göra nåt nytt med. Funkar det i grytan tror du eller blir det segt?

    Gilla

  2. kryddburken profilbild

    Ohh nej, absolut inte segt! Bara lyxigare… S

    Gilla

  3. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Ja då är det bara att ta filén ur frysen då. 🙂

    Gilla

  4. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Hej igen! Kan jag göra grytan utan soya color?

    Gilla

  5. kryddburken profilbild

    Ja absolut soya color ger bara färg!

    Gilla

  6. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Nu förstår jag varför du kallar den favorit gryta. Äntligen är sambon frisk och det va dags att tillaga det som va tänkt i helgen. 🙂

    Fantastiskt god gryta ju! Den kommer att lagas igen.

    Passar på att tacka för din inspirerande blogg!

    Gilla

  7. kryddburken profilbild

    Härligt Cecilia!! jättekul att det smakade bra! Tack själv för dina kommentarer hos mig!
    Ha det gott!

    Gilla

  8. […] söndagsmiddag, vitlök Nu har jag gjort en ny favoritgryta här hemma, helt klart!! Den gammal favoriten får stå på andra plats numera! S Den här är suveränt god med härlig smak av vitlök & […]

    Gilla

  9. Skånetjej profilbild
    Skånetjej

    Har nu testat denna grytan och den var underbart god:)

    Gilla

  10. kryddburken profilbild

    Skånetjej!
    Va roligt att höra!!

    Gilla

  11. JessicaK profilbild
    JessicaK

    Jag lagade den här idag och jag sitter fortfarande och är helt lyrisk. Tokigt gott!
    Och hela den här bloggen är ju ett enda stort matparadis så jag blir nästan galen av lycka.

    Tack för fina recept, du är klart bäst! 🙂

    Gilla

  12. kryddburken profilbild

    JessicaK!
    Tackar så hjärtligt, vilken härlig kommentar du kommer med, positiv respons är alltid kul!

    Gilla

  13. Lisa profilbild
    Lisa

    Den här är min favorit också =)Den är verkligen jättegod!! Fast jag brukar ta lite mindre soja kulör än du..
    Tack för den absolut bästa matbloggen! Du borde ligga 1:a och inte 4:a på bloggtoppen tycker jag! Men det kanske du gör snart =)
    Ha en riktigt mysig helg!

    Gilla

  14. kryddburken profilbild

    Lisa!
    Så uppmuntrande att läsa din kommentar! 1:a eller 4:a… spelar ju egentligen ingen roll, jag har roligt med min blogg vare sig jag toppar nån lista eller inte! Så länge jag har kul så kommer jag att fortsätta! 🙂 Det är ju alla ni som mejlar, kommentera osv som visar mig respons, listorna ger jag blanka sjutton i! 🙂

    Gilla

  15. […] recept på köttgrytor : Favoritgryta med rödvinssås Söndagskalops Gott bröd till mustiga grytor Inga kommentarer än så länge Kommentera RSS […]

    Gilla

  16. Caroline profilbild
    Caroline

    Går det bra att göra den på rostbiff tror du?

    Gilla

  17. […] perioder ibland! Ett tag kunde jag inte laga köttgrytor utan balsamvinäger eller rött vin, dom favoritgrytorna höll i sig länge!  Nu är det Edvin jag inte kan vara utan! Edvin är perfekt till fläskkött, […]

    Gilla

  18. stinabloom profilbild

    Lagade den ikväll (bild på bloggen…) och det var supergott! Men jag är lite osäker på vad brässera betyder… Först trodde jag det var att koka på hög värme utan lock, men vid konsultation av Bra Böckers lexikon från tidigt 70-tal så ändrade jag snabbt till låg värme under lock… Får hoppas att det var the right thing to do. Förmodligen eftersom det smakade smaskens. 🙂

    Gilla

  19. Elisabeath profilbild

    Grytan står nu och puttrar på spisen. Luktar himlelskt gott, men jag är också lite osäker på vad bräsera är? men jag kör på medelvärme med lock och hoppas på det bästa :D!

    Gilla

  20. Peta profilbild
    Peta

    Jo det blir nog gott, men att slå på 5 dl(?)vin + vatten och kalla det bräsera är inte riktigt rätt…
    Bräsera= slå på lite i botten, fyll på med vätska allt eftersom.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Peta!
      Att bräsera är att småkoka kött i lite vätska, så pass lite att det inte täcker köttet i grytan. Använder du en stor gryta på 5-7 liter så blir 5 dl inte mycket på botten. Vattnet ska tillsätt lite efter hand.
      /Linda

      Gilla

Lämna ett svar till Lisa Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect