Efterrätter

Pinocchiotårta med Maräng Crisp

pinocchiotårta
Efter en skön semestervecka och några dagar på High Chaparral kom vi lagom hem till lillsyrrans examen! En gammal klassiker på tårtfatet! Pinocchiotårtan får göra succé i år igen! Jag gjorde denna tårta till lillsyrran på hennes examen, och jag tror den får gå i repris på själva midsommarafton också! En liten förändring bara – formen! Jag gjorde två runda bottnar istället för en stor i långpanna. Jag blandade även ut marängen med rice crisp! Riktigt gott! Och självklart med färska nyplockade jordgubbar! Lite ”tjusigare” stuk än i långpanna! (klicka på bilden för större format på tårtan)

Det här behöver du till botten :
100 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Det här behöver du till marängen  :
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
4 dl rice crisp

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör + strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner vetemjöl + bakpulver, blandat! Klä två runda formar med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt i bägge formerna.

Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret, vispa till hårt skum och tillsätt resten av sockret, vispa en stund till. Rör försiktigt ner rice crisp i marängsmeten. Bred ut marängsmeten ovanpå grunsmeten i de två formarna. Grädda ca 40min 150 grader i nedre delen av ugnen. Låt tårtorna svalna innan du lägger ihop dom med färska bär & grädde!

recept_pinocchiotårta
För att variera en aning gjorde en hög rund tårta istället för i långpanna. Här använde jag två runda bakplåtspappersklädda formar!

Vill du hellre göra den i långpanna? Kolla här :
glömmingetårta

24 svar till “Pinocchiotårta med Maräng Crisp

 1. lina skriver:

  Vilken sommartårta!!! Den ser helt fantastiskt god ut!

 2. joelle skriver:

  hur mkt grädde/bär behövs de?

 3. kryddburken skriver:

  lina!
  Sommar-gott!! 🙂

  joelle!
  jag använde en 3:a grädde & 2 liter jordgubbar!

 4. Kakan skriver:

  Härlig blogg, bra jobbat =)

 5. ingegerd skriver:

  Den ser väldig sommrig och god ut!=)Hoppas ni hade kul i high chaparral,jag bor ganska nära där så det brukar bli någon gång varje sommar.

 6. newbiecooking skriver:

  Det här är min favorittårta! Grädde, maräng och bär, mmm det kan inte bli bättre.
  /Emma

 7. KarinW skriver:

  Har tårtfunderingar till midsommar. Brukar göra den där i långpannan men den såg ju tjusigare ut så där!

 8. Kerstin J skriver:

  Åh vad god den ser ut! Gillar verkligen din blogg. Bara bilderna får mig att börja dreggla.

  Jag brukar hacka pistagenötter mellan grovt och strö över marängsmeten och sedan avsluta med lite kardemumma. Det gifter sig så bra med just jordgubbar. Men har aldrig gjord den i runda formar så jag får nog testa detta nästa gång, blev riktigt tjusigt.

 9. miss-soni skriver:

  FY VAD GOTT ALLT SÅG UT!

 10. Solan skriver:

  Härligt underbar sommartårta. Jag håller på att baka den just nu. Vad passar bättre en midsommarafton. Jag behöver ingen kokbok här på Ulvön, jag har ju din sida att gå in på. Tack för alla fina recept.

  Glad Midsommar

  Solan

 11. kryddburken skriver:

  Tack för alla era kommentarer! Hoppas ni alla har en underbar sommar just nu!!

 12. yvonne pira skriver:

  världens godaste tårta.

 13. cutecake skriver:

  Vilken underbar tårta, älskar verkligen maräng, så gott!
  Hälsningar Cutecake

 14. Maria I skriver:

  Denna tårta ser gudomlig ut och jag tänkte baka den till min födelsedag nu på söndag. Undrar bara, gräddar du båda bottnarna samtidigt i varmluftsugn eller gräddar du den ena först och den andra sen? Kan man baka bottnarna kvällen innan och sedan sätta ihop alltsammans dagen därpå? Tack för världens bästa mat- och bakblogg!

 15. kryddburken skriver:

  Maria!
  Tack snälla du!
  Jag gräddar bottnarna en och en! Och visst kan du göra dom kvällen innan. Förvara dom i rumstemperatur med en torr kökshandduk över bara.
  /Linda

 16. Tiagirl skriver:

  Men jisses så god denna såg ut!!! Måste jag nog testa någongång!!! 😛

 17. Amanda skriver:

  Hej. Är ett par år sedan du la upp detta recept men detta är den tårta min mamma kallar för Kalastårta och som jag alltid fick när jag fyllde år och som jag själv alltid bakar när jag fyller år! 🙂
  Den är supergod!

  Men jag har bara en fråga. Jag har en ugn med fläkt inbygd och även om man inte kör den så blir det inte riktigt samma sak som utan fläkt, ska man fortfarande köra i 150 grader och 40 min eller ska man lägga till eller dra bort tid? Tacksam för svar. /Amanda

 18. Anna skriver:

  Tack för fint recept! Hur många personer räcker tårtan till? /Anna

 19. Mina skriver:

  HELT OTROLIGT GOD TÅRTA! Jag körde ner limeskal i grädden och sen jordgubbar och citronmeliss. Blev superfräscht till de söta bottnarna! Fick komplimanger och lovord från hela kräftskiveligan som berättade att det var den ”godaste tårtan jag någonsin ätit!”. Det kommer bli mååååååånga tårtbak med det här receptet vill jag lova! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.