Resultatet efter söndagsmiddagens slottsstek i Crockpoten. Kom fram till att 1 timme per 350 gram kött ger en saftig, mör stek utan att tendera att bli pulledpork som bara faller sönder, utan som istället går att skiva upp tunt. Har du en stek på 1,5kg så dela 1500 på 350 så får du fram tiden. Har du en stek på 2kg så dela 2000 på 350 osv osv. Här har jag dessutom kört på hög i min Crockpot. (Hade inte riktigt tid att köra på låg men jag ska prova det också) Ställde den på fem timmar först men tog upp o kände på den efter lite mer än 3,5 timme och tyckte att den kändes lagom. Naturligtvis fungerar slow cooker olika men detta är ett litet riktmärke iaf.  

Det blev så otroligt gott och även dagen efter att skiva och värma upp på en del stekkött tenderar att bli lite tråkigt och segt.  

  

Det här behöver du :

ca 1,5 kg nötstek (fransyska)

1 gul lök 

2 rödlök

10 små morötter 

1 grönt äpple 

5 dl vatten 

5 ansjovisfiléer + spadet

2 msk ljus sirap 

2 msk rödvinsvinäger 

4 lagerblad

1 msk hela svartpepparkorn   

 

Till såsen :

Grädde 

1 msk kalvfond 

Salt & peppar

Maizena + vatten till redning 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skala lök och morötter och skär i grövre bitar. Morötterna kan vara hela om du har små späda. Klyfta upp ett äpple och lägg allt i botten på Crockpoten. Slå på vatten och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg steken ovanpå och på med locket. Vänd den en gång under tillagningen. 

Sila sedan spadet till såsen och koka upp i en kastrull till hälften återstår. Smaksätt med en skvätt grädde, kalvfond, svartvinbärsgele och smaka av med salt och peppar. 

 

Allt färdigt för att locket ska på. Stirra er inte blind på tiden här. 3,5 timme på hög slutade det på. Ska prova en annan gång att göra på låg också. 

 

 

Efter 3,5 timme. 

 

Såsen är en klass för sig och borde egentligen serveras med sked. Ojojoj!!! 😋 

 

Gjorde iordning en tallrik till mamma också och tog med hem gill henne! Det var uppskattat. 😊

 

5 svar till ”Slottsstek i Crockpot, perfekt mör och saftig utan att falla sönder”

  1. Sussie profilbild
    Sussie

    Är 1h/350g på hög eller låg?

    Gilla

  2. Kuul profilbild
    Kuul

    Ok, så sätt inte på ugnen innan du gör allt detta utan gör det sist så du får vänta på den att bli varm?

    Sätt ugnen på 400grader och sätt in köttet i 1 tim/per 350g? Ca 6 Tim för 2kg i 400g?

    Gilla

  3. Birgitta profilbild
    Birgitta

    Måste man ha vinäger i? Avskyr det i mat!

    Gilla

  4. Peter profilbild
    Peter

    Det här blev jättekonstigt. Hade en fransyska på 850 gram, vilket skulle ge runt 2,4 tim. Efter tre timmar tog jag upp en dallrig halvrå köttklump. Skar i tärningar och brynte i min gjutjärnsgryta och försökte rädda det som gick med buljong, vin och krossade tomater. Förstår inte hur du på så kort tid fick så bra resultat. Jag har gjort en hel del bra i crockpot men aldrig under 5 timmar.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect