
Igår gjorde jag jag lite nyttiga energibars på jobbet. Tanken att mätta ett sötsug och även fungera som mellanmål föll i god hand. Detta var verkligen GOTT! Och att slippa den mjöliga pulversmaken som ofta finns i köpebars var tillräcklig för att jag skulle delge er receptet. Fullproppad med nötter, frön, gryn, frukt och mörk choklad med hög kakaohalt så påstår jag att de är ENERGI i dessa. Perfekt när ögonen blir sömniga och man behöver en bensträckare eller varför inte före lunchpromenaden eller på väg hem i bilen. Prova dom här tycker jag!
Ingredienserna kan du laborera med hur du vill. Nötter är inget måste om man är allergisk utan kan ersättas med chiafrön, linfrön etc. Kakaohalten på chokladen kan du också reglera själv, det är själva sammansättningen av torkad frukt, bär och frön som är det nyttiga och jag lovar, man behöver ingen stor bit för att känna att behovet är mättat. 😛
16 st
Det här behöver du :
100 gram torkade fikon
100 gram torkade plommon
4 dl vatten
2 dl havregryn
3 dl torkade goijbär
3 dl blandade frön (pumpa, pinje, solros)
1 dl mandel
100 gram finhackad 80 % mörk choklad
GÖR SÅHÄR :
Klipp de torkade fikonen och plommonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull med 4 dl vatten. Koka upp och sänk värmen så de får sjuda långsamt och bli en ”geggig massa”. Mosa med gaffel så det mesta blir slätt.
Blanda de övriga ingredienserna i en stor skål. Rör ihop med den varma röran med en sked. Tryck ut i en smord (oljad) form ca 25 cm i diam. (jag tog vad jag hittade på jobbet så det blev en stjärnform) Baka i ugn i 175 grader i 30 minuter. Ta ut och låt svalna och vänd sedan upp kakan på bakplåtspapper och skär i bitar.

Torkade fikon och plommon får sjuda så de blir en mjuk, slät massa.

De torra ingredienserna av nötter, bär, frön och choklad.

Blanda ihop med den varma röran.

Baka i oljad form 30 minuter i 175 grader.

Vänd upp på bakplåtspapper och skär i bitar.

Till frukost, mellanmål, före träning eller bara till sötsuget! 😛

Lämna ett svar till Sandra Avbryt svar