
Nu ska jag berätta nåt roligt! Nåt som jag letat efter länge… Jag är ju galen i kebab när det gäller skräpmat. Hamburgare och pizza går helt bort om jag lyckas hitta en riktigt god kebab i pita! Den bästa nånsin är solklart Kebabben i Kalmar på Larmgatan. Det brukar bli ett stopp där de gånger jag är inne och handlar, vilket inte är så ofta men då längtar jag verkligen efter deras kebab. Den är sådär perfekt skivad (säger man så?!) Tunn, smakrik, saftig och inte sån där ”köttbulle-kebab” som många kebabexperter kallar de. Dom där tjockare skivorna som stekt för hårt eller ännu sämre dom tjocka, fyrkantiga flarnen… Dom är INTE goda! Nä, så vill man ha en riktigt god kebab och tillika kebabsås då är det Kebabben i Kalmar som gäller. Tur att det inte ligger på Öland kanske… 😉

Kebabtallrik med bröd från Kebabben i Kalmar.
I frysdiskarna tycker jag det är svårt att hitta bra kebab och särskilt om man inte vill ha Halal. Jag har gjort misstaget och köpt det nån gång men gillar inte bakgrunden så jag har letat och googlat efter en ”restaurang-kebab” som inte är Halal och som kan köpas i frysdisk. För länge sen hittade jag Västeråskebaben men har inte sett den i butik häromkring förrän nu! Halleluja!! 😛 Självklart köpte jag med ett par kartonger hem och vi provade igår kväll.
Nu vet jag dock att Västeråskebab även har kebabkött som är Halal i sortimentet som bland annat Citygross säljer men denna sort är INTE Halal efter mycket letande och sökande. Och jag hittade den på ICA, som tack och lov inte sålde Halalprodukten. Den var riktigt god! Inte en 10-poängare men klart godkänt med lite tillpiffade kryddor vid uppvärmning.
Köttet är kanske lite för tjockt kan jag tycka och lite för breda remsor, inte så mycket smak heller men konsistensen perfekt. Helt klart det bästa alternativet jag hittat hittills.

Såhär ser produkten ut som INTE är Halal. På andra förpackningarna finns Halal-symbolen så titta noga och läs om du inte vill ha den varianten. Kebabsåsen ”den hemliga, världens godaste” rörde jag till tidigt på dan så den kunde stå till sig i kylskåpet ett par timmar. Recept kommer längre ner.

Såhär ser köttet ut upptinat. Jag använde två förpackningar a 330 gram till oss tre men det blev på tok för mycket så idag räckte det även till en kall kebabsallad! 😉

Kebabsåsen med fanta! 😛 Här kommer receptet igen för er som missat.
VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats (räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA 😛
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Mjölk att späda med till lagom konsistens
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

Hembakade pitabröd är ett måste. Där får man inte fuska med köpa, torra varianter. Dessa är busenkla att baka och blir alltid perfekt resultat.
3 stora pitabröd
Det här behöver :
1/4 pkt jäst
2 ½ dl vatten
1 msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 3 pitabröd ca 1 cm tjocka. Jag gör dom trekantiga då det är enklare att skära upp och fylla dom. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 275 grader ca 10 min.

Kebabköttet steker jag på låg värme tillsammans med vatten och lite av den röda kebabsåsen som jag använder till servering. Köttet ska inte få stekyta utan bara värmas så stek på låg värme och tillsätt ca ½ dl vatten och lite av den röda såsen, rör i köttet hela tiden tills det är färdiguppvärmt och ingen vätska finns kvar. Blir supergott om man gör såhär!
Röd kebabsås
Det här behöver du :
2 dl vatten
3 msk ketchup
3 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk malen paprika
Salt
GÖR SÅHÄR :
Bara att röra ihop och smaka av.

Dags att äta! 😛 Mina klassiska tillbehör; Tunt strimlad vitkål, romansallad, gurkstavar och fefferoni. Kebabsåser och extra D´Elidas för den som vill!

Smaklig kebab!

Lämna ett svar till Karolina Avbryt svar