
Brrr… Nu är hösten verkligen här på ön i form av blåst och storm. Det yr barr, löv och kvistar över gårdar och vägar och stuprören kring taken fylls på och behöver rensas. Vi har börjat elda i pannan i köket, det behövs verkligen då vi har stengolv överallt så raggsockar på och ”inte-nudda-golv” är det som gäller när man sitter vid datorn! 😉
Det är härligt med hösten då man kan laga goda långkok och grytor som doftar ljuvligt i hela huset. Kalops och Boeuf bourgignon, sååå gott! En riktig favorit i repris kör vi däremot idag, dessa supermöra tjocka revben i skysås. Har ni inte provat att långlaga revben tidigare så gör det!
Vem kan leva utan rejäl husmanskost? 😛
Bland det godaste jag vet och dessutom en billig köttdetalj som blir otroligt smakrik när man tillagar dem med benen i ett långkok som här. Jag brukar följa detta recept där du kan se bilder steg-för-steg >> har bara gjort några små justeringar.
Det här behöver du :
3 kg tjocka revben
Smör
Vatten så det precis täcker köttet i grytan
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
3 msk oxfond
Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt. Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.
Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av med salt och peppar. Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.

Lämna ett svar till Martina Avbryt svar