,

Paltbröd från paltkoket

paltbröd_paltspad_paltkok_bröd_recept
Häromdan kokade jag palt här hemma. Det absolut godaste jag vet!! 😛 Självklart har jag det med mig från rötterna i norrland. När ölänningarna här hyllar sina kroppkakor och slår på stort och kokar kroppkakor då kokar jag palt. 😉 Faktum är att alla här hemma älskar det och dom är goda både nykokta, uppstekta dagen efter, och spadet bakar jag saftiga limpor på! Tre i ett liksom.

Många refererar paltbröd till de hårda svarta bröd man förr bakade runt jul av grisblod från slakten. Det är alltså inte det jag menar här. Paltbröd för mig är bröd bakat på kokspadet från palten. Har ni aldrig provat så gör det! Funkar naturligtvis lika bra på kroppkaksspad.

När jag kokar palten saltar jag vattnet rejält, kanske 2 msk till en rejäl gryta för ca 8 stora paltar. Svålen från fläsket lägger jag också i kokvattnet och ev. överblivet fläsk till fyllningen åker också i. Det ger extra smak till bröden sen.

När palten är färdigkokt låter jag spadet svalna i grytan, sen häller jag bort det översta, klara spadet. Det är det grumliga på botten jag vill åt till bröden. (om nån palt har kokat sönder så mixar jag ner den i spadet också) Ca 1 liter brukar jag ta och av det blir det tre limpor. Har du inte tid eller lust att baka inom de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaska och frys ner, annars förvara det i kylskåpet så länge.

3 limpor paltbröd
Det här behöver du : 
1 liter paltspad
1 pkt jäst
1 dl ljus sirap
1 msk flingsalt
12 – 14 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Värm paltspadet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta ca 10 min i maskin. Tillsätt sirap och salt och så mycket mjöl att degen släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda degen ca 5 min och baka ut 3 limpor. Lägg i smorda och mjölade formar. Låt jäsa ytterligare 30 min. Skär ett par snitt på ytan och grädda i 35 – 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna på galler. Bröden håller sig saftigt länge. Perfekt att frysa in i skivor och ta upp som rostbröd också. Det blir supergott!

palt_pitepalt_potatispalt_paltkok_kokspad_baka_bröd

Palt – grundrecept

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
400 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept
Finns inget godare! 😛 Fler recept från norrland hittar du HÄR!

paltbröd_kalles_kaviar
Bästa frukostmackan; Hembakat paltbröd, lagrad prästost och Kalles randiga! 😉

12 svar till ”Paltbröd från paltkoket”

  1. Camilla profilbild
    Camilla

    Åh vad Gott! Ska koka palt senare i veckan, kokar alltid på 3 kg potatis så finns det palt i frysen sedan att steka upp på muurikan 🙂
    Har aldrig hört talas om någon som är ägg i paltsmeten. Alltid intressant att ta del av andras recept 🙂

    Gilla

  2. Veronica profilbild
    Veronica

    Hos oss använder vi paltspadet till att baka mjukkaka. Jag tar ca. 1 dl rågkross och häller 1 liter hett paltspad över så att det skållas. Dag 2 gör jag en bröddeg med bl.a. rågsikt och sirap. När jag tar ut mjukkakorna ur ugnen penslas dom med sirapsvatten. Blir så gott!

    Gilla

  3. Elin A profilbild
    Elin A

    Tänk så olika det kan vara med smaken, bara jag ser palt och kroppkakor så ryser jag:(
    Har aldrig smakat det och skulle nog inte få det för mig heller:)

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Elin A!
      Dumheter ju. Du måste prova! Det ÄR gott! 🙂
      /Linda

      Gilla

  4. Mia profilbild
    Mia

    Jag förstår inte hur man kan rysa eller förfasa sig över något man inte smakat. Palt är verkligen det GODASTE som finns. Gör en liten sats och testa så ska du se att du också blir fast. Har aldrig heller hört talas om att man har ägg i palten, antar att alla byar har sitt recept. Vi äter inte heller lingonsylt till utan har bara smör till 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Mia!
      Som tur är smaken som baken. 😉 Nog tycker jag man ska provsmaka allt också, men om man redan vid doften av någon maträtt får kväljningar tycker jag det är okej att låta bli. Palt däremot doftar ju himmelskt! Haha!! Men surströmming, det har jag aldrig provat och kommer aldrig att göra… Bruna bönor har jag ätit men de kommer upp och doften är vidrig enligt mig! Likaså gul curry… 😀
      Jo, ett ägg i smeten gör att de blir lite luftigare, inte alltid jag har det men ibland!
      Glad påsk!
      /Linda

      Gilla

  5. Nina Loughlin profilbild
    Nina Loughlin

    Jag undrar en sak-ska det verkligen vara en liten kokspad till 12-15 dl vetemjöl? verkar väldigt lite.

    Gilla

  6. Therese profilbild
    Therese

    Ägg i palten.. Aldrig hört talas om

    Gilla

  7. Kristina profilbild
    Kristina

    Hejsan! Kul med recept på ”restprodukt” men även jag undrar över proportionerna. Visserligen är det stärkelse mm i spadet men normalt ligger andelen vätska mot mjöl på 60-80 %. Går det verkligen ihop?

    Gilla

  8. Eliza profilbild
    Eliza

    Kokat palt idag,nu bakar bröd på spadet. Är norrlänning,och frågar man 50 st,så har alla sitt eget recept.Själv maler jag ner nån lök med potatisen. Tack för alla goda tecept👌❣

    Gilla

  9. Carin profilbild
    Carin

    Kan man byta ut någon deciliter mot havregryn eller Annar grövre mjöl?

    Gilla

  10. Becca profilbild
    Becca

    Älskar det här receptet! Ibland maler jag 1 tsk anis och 1 tsk fänkål och har i också, ibland mer. Men jag använder oftast en mix av rågmjöl och vanligt vetemjöl, ca 20-22 dl totalt. Riktigt saftigt och gott!

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect