,

Kyckling-spara!

hel_fryst_kyckling
Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. 😉

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer

hel_kyckling
När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! 😛

19 svar till ”Kyckling-spara!”

  1. Linda profilbild
    Linda

    Men vad blir den rena köttvikten på hel kyckling? Vore intressant att veta vad det blir kvar efter man benat ur. 😀

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Linda!
      Jag vet faktiskt inte, har aldrig kollat upp det men när pillat bort allt kött så är inte skrovet som blir kvar speciellt tungt. Dessutom ger skrov och ben så mkt smak till kycklingen så även om det slängs har man sparat in kryddor o andra smaksättningar som man behövt om det bara var rena fileer.
      /Linda

      Gilla

  2. Anette profilbild
    Anette

    ser fantastiskt gott ut! Blev plötsligt sugen på grillad kyckling, sås och potatis med alla möjliga tillbehör. Eller ceasarsallad. Kan vara för att jag är huungrig och väntar på att lunchklockan ska slå 🙂

    Gilla

  3. Kerstin profilbild
    Kerstin

    Jag är numera lycklig ägare till en croc pot (slökokare) och där är hel kyckling perfekt. Bara att lägga i hela kycklingen med lite kryddor och grönsaker och 8 tim senare är allt klart och supergott!

    Gilla

  4. AN profilbild
    AN

    Tack för tipsen! Man borde bli bättre på att jämföra priser även om man försöker så gott det går. Slipper gärna dessa tillsatserna också..

    Gilla

  5. Gia profilbild
    Gia

    Vi läser alltid reklambladen och denna vecka tänkte vi fynda kyckling. Filé: 29,90 hel: 19,90 klubbor: 24,90/2kg. Rena kycklingveckan nu här 🙂

    Gilla

  6. Sara på Vardag.nu profilbild

    Som svar på Lindas fråga ovan så kan jag säga att stora kycklingar från Bosarp, som jag brukar köpa, ger ungefär 1/3 skrov och 2/3 kött. Men det är som du säger också, Linda (många Linda här), att skrovet ger både god smak till köttet och möjlighet att koka buljong, så det går ju inte helt till spillo 🙂

    Gilla

  7. Fru Boholm profilbild

    Vi brukar också läsa reklambladen från mataffären där vi handlar. Jag tror att man kan spara in mycket genom att göra så.

    Gilla

  8. Emil Aronsson profilbild

    Hej Kryddburken!!

    Emil heter jag och kommer ifrån Kalmar jag med, ser att jag ligger strax under dig på bloggtoppen.
    Efter som jag sysslar med mode, resor och vardagsliv och du med recept och köksinredning.

    Så tänkte jag att du kanske var sugen på att länka varandras bloggar skriva lite smått & gott om varandra liksom hehe!

    Skicka gärna ett mejl vid intresse http://www.mondoblog.se/aronssonemil

    Där har du min blogg och kolla även bloggportalen så ser du att vi skulle nog kunna hjälpa varandra rätt bra, ha en underbar dag! 🙂

    emilaronsson@outlook.com ifall du är intresserad

    Gilla

  9. Monika profilbild
    Monika

    Hej
    För det första tack för många fina recept, en riktig källa när man i panik försöker hitta på något gott till middag.
    Har en annan, kanske lite dum fråga , men eftersom jag bor i Sverige bara några år så är ingen fråga dum, känns det som. Varför kallar ni januari för årets fattigaste månad? Själva jobbar vi, jag och min man, betalar hus lån, som de flesta andra, köper julklappar i december o.s.v. men har aldrig känt att jag måste snåla/spåra i januari. Snälla. , kan någon förklara för mig :))

    Gilla

  10. C A I A . S E ❤ profilbild

    Himla bra tips för många! Så gör jag med! Intressant kryddning på kycklingen, blir inspirerad 🙂

    Gilla

  11. Cattis profilbild
    Cattis

    Tips! Använd appen matpriskollen. Du lägger bara till dina favoritbutiker i närheten sen ser du ALLA erbjudande och kampanjer butiken har. Uppdateras varje måndag 🙂

    Gilla

  12. Katta profilbild
    Katta

    Kah brukar köpa kycklingklubbor frysta och låta tina.
    Sen gör jag en supergod marinad på:

    1 dl sherry
    1 påse (man kan ta 2) saffran
    1 dl tomatpuré
    6 riva vitlöksklyftor
    Olivolja
    Anis
    Salt
    Peppar
    En matsked honung

    Lägg kycklingen på en plåt massera in blandningen och låt stå nån timme.
    In i ugnen tills de är genomstekta!

    Serveras med ajvar och yoghurt!

    Gilla

  13. Karin profilbild
    Karin

    Brukar förutom kryddning även pensla kyckling med Teryakisås. Blir supergott!

    Gilla

  14. kajomida profilbild
    kajomida

    När kycklingen är billig (och kassan skral…), varför inte göra en stor sats typ ”Chicken à la King”, en frikassé, med grön paprika, pimientos och (burk)champinjoner mm. Man kan ju välja, om man vill ha mer eller mindre paprika eller champinjoner… eller kyckling…

    Ett tips om man inte vill riskera att man äter upp den grillade kycklingen direkt för att den ser så god ut och sen räcker resten inte till en sallad eller annat 😉

    Gilla

  15. Annika profilbild
    Annika

    Hejhej, jag vill tipsa om den gamla hederliga Stekpåsen vid tilllagning av hel kyckling. Blir sååå saftigt ! brukar fylla den med ett helt sånt där fryst persilja, en skalad citron, 2 halverade vitlöksklyftor. häller i lite vatten o en skvätt soya . stänger påsen o kör längst ner i ugnen i ca 1 timma. häller skyn i kastrull o kokar upp med en creme fresh. Pressad potatis till. Mmm . Ska göra imorgon kom jag på just nu..

    Gilla

  16. Nette profilbild

    Åh vad goda de ser ut!

    Gilla

  17. kryddburken profilbild

    Monika!
    Jodå, det är samma här. Vi jobbar som vanligt men det är väl julen och högtidernas bedrifter som kostat lite extra och mellandags-rea som tär på ekonomin just i januari, annars har jag ingen bättre förklaring! 😉

    Tack för alla era bra tips, ska bli kul att prova!
    /Linda

    Gilla

  18. Tim profilbild
    Tim

    Om man vill spara pengar så varför handlar man på ICA till att börja med? Willys har mycket bättre priser. T.ex. nu säljer dom hel kyckling färsk för 24,90 kr/kg. Angående fryst kyckling så bör man läsa granskningen som PLUS gjort om just fryst hel kyckling.

    Gilla

Lämna ett svar till AN Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect