,

Biff Greta

biff_greta_recept
Ett recept jag ser att jag missat lägga upp är denna Biff Greta.

Biff Rydberg menar jag tänker ni? Men nej! – Det är en Biff Greta faktiskt som härstammar från stadshotellet i Karlstad där den ofta serverades som vickning framåt småtimmarna men fanns aldrig med på menyn. Namnet Greta kom från krögaren Fredrik Odéns hustru. Vad som skiljer Greta från Rydberg är köttet. Från första början skrapades oxfilé och rätten tillagades som en omelett men inte så ofta numera. Här ska köttet marineras i en stark senap och därefter stekas på hastig i het panna, ja förutom de så är dom väldigt snarlika men jag gillar denna variant bättre.

Köttet, förslagsvis oxfilé eller annat mört nötkött bör vara av god kvalité. Servera med råstekt potatis, stekt lök och en äggula. Bättre kan det inte bli och enligt mig en riktig finmiddag! 😛

4 port
Det här behöver du : 
400 – 500 gram oxfilé
3 msk fransk senap
2 äggulor
Salt och peppar

Råstekt potatis
Stekt gul lök
Äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i lite större tärningar. Rör ihop senap med äggulor, salt och peppar. Vänd runt köttet i marinaden. Det kan gärna få marineras ett par timmar i rumstemperatur innan det steks.  Hetta upp en panna med smör och bryn hastigt köttet så det får fin färg. Lägg upp på fat och servera med stekt potatis, hackad persilja, stekt lök och äggula.

10 svar till ”Biff Greta”

  1. Sara på Vardag.nu profilbild

    Med oxfilé kan det ju knappt bli annat än lyx 🙂 Visste inte skillnaden mellan Biff Rydberg och Biff Greta, men där ser man!

    Gilla

  2. ani berggren profilbild
    ani berggren

    Det lärde jag mig laga på kockutbildningen på 80-talet och det är ju så gott men tyvärr fallit ur glömska…..

    Gilla

  3. Mårtenssons kök profilbild

    Ja, vi hade ju Rydberg på besök hemma hos oss i helgen och han är alltid välkommen. Vi gjorde dock en vild variant och hade hjortytterfilé denna gången och det gick riktigt bra det med. Greta är också gäst i vårt kök då och då, smarrig är även hon!
    Gott nytt år till dej, Linda!

    Gilla

  4. Anna J profilbild
    Anna J

    Den här rätten har jag helt glömt bort. Den är ju så god. Tack för att du påminner om bra och god mat. 🙂

    Gilla

  5. Annika profilbild
    Annika

    Hej hej, vill bara tacka för en inspirerande blogg! Smaskiga recept och fina bilder. Hoppas att du mår bättre efter jobbiga frakturer, vilken otur du haft, tack för du kämpat på med bloggen iaf, Fortsätt! Har ni blåsigt på Öland förresten? Här i sthlm viner det o är snöyra, skönt att vara inne, jag har bakat solrosfrallor idag, supergott blev det, åts med salami och rejält med smör. Och en balja kaffe .Mmm

    Gilla

  6. Elva profilbild

    Wow! Det där ser riktigt gott ut. Har länge varit sugen på Biff Rydberg men detta verkar också spännande. 🙂

    Gilla

  7. Karin profilbild
    Karin

    Hej! Skulle behöva tips på grönsaker till mat! Blir så tråkiga varianter här hemma med gurkstavar, burkmajs, råa morötter… Ja, du vet hur det kan vara! Kram!

    Gilla

  8. Monica profilbild

    Har ett starkt minne av denna rätt.
    Jag jobbade på en underbar krog på 80-talet på Östermalm med namnet Hedvig, där vi hade just Biff Greta på menyn. Jag jobbade med en fransman vid namn Jean Marc och en gäst frågade honom, – vad är Biff Greta?
    hans svar blev – Vad fan tror du …alacart…med fransk brytning… det är ett minne som etsat sig fast =) Haha …men gott var det.
    Tack för många tips. / Monica

    Gilla

  9. C A I A . S E ❤ profilbild

    Dina matbilder är sjukt mumsiga! Och de turkosa tallrikarna älskar jag! Var kommer de ifrån?

    Gilla

  10. Elisabeth profilbild
    Elisabeth

    Hade också glömt denne rätt! Men när jag var frälst på den fick jag lära mej, att steka bacon vid sidan om också. Ett tips..

    Gilla

Lämna ett svar till Elva Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect