palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept
Visst var det palt vi åt som norrlandsmiddag häromdan. Det absolut godaste som finns faktiskt! 😛 Jag fick frågan av en läsare om jag bodde i norrland och det gör jag inte längre – jag bor på Öland sen 27 år tillbaka och började 2:a klass här i Köpingsvik. Är född i Boden däremot och har min släkt däruppe så självklart finns matkulturen med mig även därifrån. Är det något jag inte kan vara utan så är det just palt, det är bara så förgjordat GOTT!

 

Och nej, det smakar inte kroppkakor och kan inte jämföras med de öländska. Palt är stabbigare, större och gjorda på enbart råriven potatis och mjöl. Kroppkakan är gjord på råriven/urvriden potatis, samt kokt potatis.
Fläsket som är fyllning skiljer sig åt också. I palten är det bara rimmat
(ibland steker jag på det lätt i pannan före jag fyller).

 

I kroppkakan är det finskuret fläsk, kryddad med lök och kryddpeppar. Även om jag älskar kroppkakor också så är palt snäppet godare.

 

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
300 gram rimmat fläsk

 

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

 

Fler norrlandsrecept hittar du här. Klicka på bilderna!
stekpannebröd_tunnbröd_muurikka
Mjukt tunnbröd

stekt_palt_muurikka
Muurikkastekt palt

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing
Norrlandsburgare med lingonchutney

renskav_messmör
Renskav med messmör

muurikka_recept_viltskav
Norrlandskebab med renskav

parisare_korv
Parisare

guldvaskarpanna
Guldvaskarpanna

kalops
Kalops på norrländskt vis

röding
Pappas röding med citronsås

tunnbrödsblöta
Tunnbrödsblöta

15 svar till ”Palt och norrlandsmat”

  1. Kerstin Andersson profilbild
    Kerstin Andersson

    Nu måste jag hålla med dig i allra högsta grad angående palt 🙂
    Kroppkaka är jäättegott men inget slår en äkta pitepalt.
    Jag har aldrig bott i Norrland men med båda föräldrarna födda i norr så är jag uppväxt med den delikata palten och jag tillagar det själv med jämna mellanrum. Till all lycka älskar min man det också trots att han är östgöte.
    Nu fick du allt ett extra + i kanten 😀 😀

    Gilla

  2. Lena i Wales profilbild

    Vad kul att läsa om Norrlandsmat. Är imponerad av burgaren med lingonsylt. Lingon har vi ju inte här i Wales, fast det går att köpa på IKEA. Palt var längesedan jag åt.

    Gilla

  3. Anne profilbild
    Anne

    Har aldrig ätit palt, men tror att jag hade gillat det.

    Gilla

  4. Christine profilbild

    Det va mycket gott från Norrland..Själv bor jag i Österbotten..så mycket av den mat du gör så gör jag också..älskar långkok osv..Tittar in till dej nu som då o beundrar dina bilder, de är bara såååå fina!..Härlig blogg har du.Kramar/Christine

    Gilla

  5. Sara på Vardag.nu profilbild

    Åh gud vad jag blev sugen på renskavsgryta med messmör nu. Det var längesen!

    Gilla

  6. kajomida profilbild
    kajomida

    De flesta recept faller mig i smaken och palten skulle jag gärna vilja smaka!
    Finns det varianter över huvudtaget, eller är ingredienserna alltid de samma? Tror det är länge sedan jag tipsade om den tyska varianten av koppkakor… Skulle det vara ett ”grovt brott” att pröva en annan fyllning i palten, t.ex. brynt fläskfärs, leverpastej och purjo och sedan göra en vitsås till med det rimmade fläsket i som i ”mina” kroppkakor? Är ju ingen Pitepalt då, men i matbloggsvärlden är ju recept där för att ändras lite granna 😉

    Gilla

  7. Scottish Moments profilbild

    Så länge sen jag åt palt… det är ju otroligt gott!! Älskar all norrlandsmat i stort sett, men så är man ju uppfödd på det också. Komiskt nog är det i stort sett bara mat, viss mat, som jag saknar (mest) från Svergie 🙂

    Hälsningar från Skottland

    Gilla

  8. Annelie profilbild

    Hmm.. kan ju för en gångs skull inte påstå att det ser gött ut,, men det kanske det är. Har ju aldrig provat.. 😛

    Kramen Annelie

    Gilla

  9. Catharina Holmadahl profilbild
    Catharina Holmadahl

    det finns nog lika många olika recept på palt som bullar född o uppvuxen i Luleå och med de recept jag är uppväxt med så har vi bara råpotatis som vi maler i köttkvarn då salt och vetemjöl personligen så äter jag inte fläsk varför vi gör flatpalt dvs utan fläsk i vi steker det på sidan av i små fina tärningar så inget ägg me andra ord och tycker inte man behöver det det första sonen lärde sig när han flyttade hemifrån var att just göra palt 😉 idag föredrar jag dock kroppkakor som jag gör på bara koktpressad potatis ägg mjöl och salt/peppar det är snällare för min mage men som sagt är mat man inte kan vara utan

    Gilla

  10. Carina profilbild
    Carina

    Jag bor i Piteå och jag gör palt på riven rå potatis,salt,vetemjöl och iblan rågmjöl,just för att jag tycker jag mår bättre på det än bara vetemjöl.Jag har en tendens att bli lite bubblig i magen.

    Gilla

  11. ELIZA profilbild
    ELIZA

    Oj,oj palt i stora lass..Hur gott som helst..Jag mal ner lök i smeten också,men steker fläsket vid sidan om..Fast nu blev jag sugen på Blöta!! Passar bra nu i jultider, med skinka till…Mums…

    Gilla

  12. jessica sofie profilbild

    Innan jag blev vegetarian var palt min favvomat, fast bara om pappa lagade! (y)

    Gilla

  13. Kamilla profilbild
    Kamilla

    Massa spännande tips i samma inlägg! Det tackar vi för. Jag är också norrländska och bor kvar i norr så många av smakerna känns igen men alla har sina egna sätt att tillaga dom olika rätterna så det är alltid roligt och inspirerande med nya recept. Ha en fin fredag! Kram

    Gilla

  14. Therese Kvarnlöf profilbild
    Therese Kvarnlöf

    Kul att läsa om mat från norr! Palt är ju bland det godaste som finns 🙂

    Gilla

  15. EX Norrläningen profilbild
    EX Norrläningen

    Ska inte äkta Pitepalt vara med både kokt å rå potatis? Jag köper nu Kungsörnens Pitepalt som är bara att till sätta vatten (är i mjölform) Köpte den bara för att peka finger åt Kungsörnen.Men Tji fick jag. DET SMAKADE som Pitepalt..?? Är född i Boden å växte upp med palt i 21år. Nu boende i Östergötland sen 30år tillbaka. Testa Kungsörnen.lätta att göra å supergod.

    Gilla

Lämna ett svar till Annelie Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect