recept_grekisk_potatis_klyftpotatis
När vi var i Grekland åt vi en sån sjukt god klyftpotatis, ugnsbakade eller friterade, vet inte riktigt men dom var så in i bombens goda med riktigt krispig yta, smak av oregano, citron och ljuvlig olivolja. Inte alls likt vanlig klyftpotatis. Jag har ätit denna potatis även på Zorbas grekiska restaurang i Kalmar och det är precis lika gott där så naturligtvis har jag försökt efterlikna denna delikatess. Många gånger…

Men först idag så blev jag HELNÖJD och trots att jag tror potatisen på Zorbas är friterad så lyckades jag få till det riktigt frasigt och smakrikt i ugnen utan fritös. Kan inte med friterad mat hemma på grund av oset… 😛

Det du behöver är förstås potatis! På sommarhalvåret behöver du inte skala potatisen utan bara skrubba den noga. Sen torka den torr. Dela den i 2 eller 4 bitar. Lägg i en ugnsfast form. Ringa över REJÄLT med olivolja. Rikligt med flingsalt och oregano. Pressa över en halv citron och nu till min lilla hemliga ingrediens då för att få det rätta ”krispet” – HAVREGRYN!

Ja, havregryn som du stöter i mortel till ett fint mjöl och pudrar över. Just havregryn har en egenskap att bli väldigt frasigt, krispigt istället för ströbröd så därför valde jag det. Har ingen exakt mängd men så mycket att de faller fint över alla potatisbitar.

In i ugnen på 175 grader. Hela tillagningen tar ca 1 timme. Ta ut formen ca var 10:e minut och luta den lätt så du med en sked kan ösa potatisarna med oljan och kryddorna. De sista 10 minuterna. pudrar jag över lite till mortlad havregryn och höjer värmer till 220. Låt dom stå i ugnen 10 min eller lite till så de blir riktigt gyllenbruna och fina. Lyft sen över potatisen på hushållspapper och lägg dom i en ny ren form så slipper du överbliven olja som gör dom sega och blöta. Potatisen kan sen hållas var i den nya formen i ugnen om det behövs.

grekisk_potatis_recept
Torr och delad potatis i en ugnsform.

grekisk_potatis_klyftpotatis
Ringla över rejält med olivolja, pressad citron, flingsalt, oregano och mortlad havregryn. In i ugnen 1 timme 175 grader. Ös potatis var 10:e minut och pudra över extra havregryn de sista 10 minuterna, höj då värmen till 220 grader.

grekiskt_potatis_recept
Sen är dom klara! Låt rinna av lätt på hushållspapper och lägg upp på fat.

29 svar till ”Grekisk potatis”

  1. Ullis profilbild
    Ullis

    Ojojoj! Har oxå ätit Zorbas underbara potatis;) Ska absolut testa detta! Tack för tipset

    Gilla

  2. Anna i Knivsta profilbild
    Anna i Knivsta

    Åh fantastiskt! Måste testas. Saknar vår grekiska restaurang där jag bodde innan, som hade sådan potatis men i medaljonger. Tack! Mums!

    Gilla

  3. Josefin Larsdotter profilbild
    Josefin Larsdotter

    Maj gadd så gott, detta måste jag testa 🙂
    Använder du fast eller mjölig potatis till detta?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Josefin!
      Jag använder en fast potatis.
      /Linda

      Gilla

  4. Eva profilbild
    Eva

    Nästa gång rekommenderar jag att du pröva att förkoka klyftorna i ca 8 minuter innan. Helst King Edvard potatis och rejält med enklare olivlija. Dessutom ska formen vara av teflon. Till sist det viktigast av allt, inget salt. Det gör man vid bordet.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Eva!
      Tack för tipset!
      /Linda

      Gilla

  5. Gun-Britt profilbild
    Gun-Britt

    Åh så gott det här ser ut, och äntligen nåt nytt kul recept på potatis!! Det här ska jag göra så fort det passar. Tack tack

    Gilla

  6. Sanna profilbild
    Sanna

    Lät jättegott! Ska prova någon dag!

    Gilla

  7. Anna J profilbild
    Anna J

    Men så gott det verkar. Älskar frasig klyftpotatis, ska verkligen testa på din variant.

    Gilla

  8. Karin profilbild
    Karin

    Hur sjutton kom du på det där med havregryn??? Snacka om att du är påhittig! Detta måste jag testa i helgen!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Karin!
      Havregryn kom jag på då jag ofta använder det i köttbullar och biffar på jobbet, dom blir mer frasiga på ytan när man steker dom än med skorpmjöl och lite bättre för magen också. Dessförinnan provade jag både skorpmjöl och panko men blev inte helnöjd. 🙂
      /Linda

      Gilla

  9. Annelie profilbild

    Åååå,, dessa måste jag bara prova att göra och sen fritera de i vår varmluftsfritös.
    Blir säkerligen gudarsgött.. 😛

    Trevlig Helg.. // Kramen från söder Annelie

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Annelie!
      Det kan jag tänka mig i en varmluftsfritös.
      /Linda

      Gilla

  10. IZ profilbild
    IZ

    Jag undrar också hur du kommer på allt!? Jag har följt dig sedan 2009 och det kommer nya smarta tricks hela tiden. Hade varit kul om du berättade lite om vad som inspirerar dig!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      IZ!
      Ja, jag vet faktiskt inte… 🙂 Men det är liksom motorn till allt att jag tycker det är så kul och tänker man på mat dagligen, drömmer om mat, planerar mat och matinköp och lagar och äter mat så kommer många idéer och lösningar bara av sig själv. 🙂
      /Linda

      Gilla

  11. Fru Boholms Hörna profilbild

    Det ser riktigt gott ut. Måste ta och prova någon gång.

    Gilla

  12. Malin profilbild
    Malin

    Ser ju supersmarrigt ut. Måste testas i helgen! Tack! 🙂

    Gilla

  13. Anne profilbild
    Anne

    Detta måste provas. Älskar potatis i alla dess former.

    Gilla

  14. Maria jonsson profilbild
    Maria jonsson

    Åh, vad gott det ser ut! Tack för alla goda recept, du är en stor inspirationskälla 🙂

    Gilla

  15. Anna-Karin profilbild
    Anna-Karin

    Smart med havregryn! Älskar potatis i ugn men brukar ha svårt att få till det – men nu ska här prövas!

    Gilla

  16. Dixi Wonderland profilbild

    Detta måste jag testa 😀

    Gilla

  17. Gith profilbild
    Gith

    tack för tips…… iväg och köpa havregryn så blir det dessa potatisar till glöggrytan ikväll 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Härligt Gith! Hoppas de ska smaka. Trevlig kväll!
      /Linda

      Gilla

  18. Carina i Kina profilbild
    Carina i Kina

    Hejhej! Den potatisen måste testas! Ikväll nlir det din lasagne (bästa receptet någonsin!) och den otroligt goda köttfärslimpan är en återkomande rätt på vårt bord! Jag och min familj bor i Shanghai och när det behövs matinspiration hittar jag alltid något på din blogg!

    Gilla

  19. Josefin profilbild
    Josefin

    Tack snälla för svaret 🙂

    Gilla

  20. Maria profilbild
    Maria

    De där ska jag testa ikväll! Ska även göra souvlaki och tzatziki 🙂

    Gilla

  21. Malin wiktor profilbild
    Malin wiktor

    Ska provas i kväll till keftedes och tzatziki

    Gilla

  22. AnkiH profilbild
    AnkiH

    Linda,
    Nästa gång kan du testa att strö mannagryn eller polentagryn på potäterna! Blir superbra oxå.

    Gilla

  23. […] Grekisk potatis hittade jag recept hos Kryddburken och tro det eller ej, jag följde det i stort sett till punkt och pricka. Förutom att jag borde mortlat havregrynen lite mer tålmodigt om jag skulle få likadant resultat. https://kryddburken.se/2014/11/13/grekisk-potatis/ […]

    Gilla

Lämna ett svar till Ullis Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect