öländsk_kroppkakspaj
Det här receptet har jag hållit på ett BRA tag… Gjorde ett experiment efter en dröm jag hade. Helt sant faktiskt så drömde jag att jag hade lagat kroppkaks-paj. Knasigt JA… Men sen när jag vaknade kunde jag ändå inte släppa tanken helt på den där drömmen så jag var tvungen att prova samma dag dessutom.

Helt uppåt väggarna vansinnigt o tillverkat i en dröm?!? Är det möjligt att förverkliga drömmar av detta slag?

Jag provade i alla fall och ja, ta mig tusan så gott det blev. Har aldrig nånsin själv hört talas om en paj på kroppkakor men det är just vad detta är! 😛 Samtliga i familjen gav tummen upp så kanske är det inte så tokigt ändå. En nyuppfunnen öländsk maträtt, haha!

Prova om ni vågar, eller bara tyck att jag är knasig! 😉

Det här behöver du : 
4 stora rårivna potatisar
3 små kokta potatisar
1 ägg
Salt

200 gram rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
2 tsk nystött kryddpeppar

1 förp färdigkavlad smördeg

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär remsor till galler.

Skär fläsket i små tärningar, blanda med finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Skala och riv potatisen på finaste rivskivan i matberedaren, helst ”kroppkaksskivan” den med små hål i som river riktigt fint.

Lägg den rivna potatisen i en finmaskig sil och pressa ut vätskan med händerna över en skål. Det som bildas i botten är ren stärkelse, vitt och ”knastrigt” torrt. Detta i botten ska användas i smeten. (Häll av vätskan, stärkelsen fastnar i botten och är lätt att ta upp med fingrarna eller med en sked)

Blanda sedan den rivna, urvattnade potatisen med kokt pressad potatis, stärkelsen från botten av skålen samt 1 ägg och ca 1 tsk salt. Blanda noga. Fördela smeten i pajskalet och fläsket ovanpå. Tryck ner det lite.

Lägg på remsorna som galler. Grädda i ugn ca 50 – 60 min på 175 grader. Servera med lingon, grädde och riktigt smör.

IMG_2858.JPG

rimmat_fläsk_fyllning_kroppkakakor_kroppkakspaj

kroppkakspaj_urvriden_potatis_råriven

recept_kroppkakspaj_potatismjöl_urvriden_potatis

recept_kroppkakspaj_öland

recept_kroppkakspaj_fläsk_rimmat_kroppkakor_öland

kroppkakspaj_recept_öland

kroppkaka_paj_kroppkaksjpaj_öländksa_recept

paj_öländska_recept_kroppkakspaj

kroppkakspaj_öländsk_recept

10 svar till ”Öländsk kroppkakspaj”

  1. BrittMarie profilbild
    BrittMarie

    Låter väldans gott och ser gott ut.
    Måste absolut provas.
    Tack för receptet.

    Gilla

  2. emelie profilbild
    emelie

    Ser intressant ut, ska ta o testa det.
    Du har inget recept på klodda??

    Gilla

  3. Katrin profilbild
    Katrin

    Två goda ting som blir ett 🙂 ja det kan ju inte bli annat än gott! Så detta måste jag prova, har aldrig blivit besviken på dina recept 🙂

    Gilla

  4. Karin profilbild
    Karin

    Vad påhittig du är! Ser gott ut!

    Gilla

  5. kajomida profilbild
    kajomida

    Wow, det här låter urgott!!!

    Gilla

  6. Viktoia profilbild

    Ursäkta att jag stör (även om det kan vara lite roligt med kommentar :D), jag går tredje året på gymnasiet och gör en marknadsundersökning för mitt UF företag och skulle uppskatta ifall du kunde svara på några frågor. Enkäten tar mellan 1-2 min 🙂 http://www.enkät.se/survey.php?pid=14373&mpid=8ec35030e881718898d51650293db45b

    Gilla

  7. Maria profilbild
    Maria

    Det du har gjort finns i princip redan och kallas hemmavid för Klådda! Det är kroppkakor i ungsform typ. Gott som bara den. Och fiffigt av dig att prova!

    Gilla

  8. Carina profilbild
    Carina

    Hej Linda, gjorde denna i dag. Supergod, men har lite svårt för smördegen. Kan man använda någon annan pajdeg? Förslag?
    MVH Carina.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Carina!
      Det går absolut att byta ut mot vanlig pajdeg, eller pizzadeg.
      /Linda

      Gilla

  9. Emelie / MLIPS.DEVOTE.SE profilbild

    Det här lät väldigt gott och jag gillar inte ens kroppkakor. Jag måste nog faktiskt testa själv någon dag! 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Maria Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect