köttfärssås_fyllig_rotselleri
Att få till en riktigt fyllig och smakrik köttfärssås är inte svårt och alla har nog sina favoritrecept och knep. Mitt hemliga vapen är den klumpiga, lilla knölen rotselleri! 😛 Jag har sagt det innan, men det tål att upprepas. Den missar inte många köttfärssåser i mina grytor. Smaken blir otroligt mustig och fyllig. Jag grovriver den och fräser med färsen i början sen smälter den in fint i såsen med övriga ingredienser och ingen brukar kunna gissa att det är rotselleri i men många undrar vad som gör den så god! 😉

Det som till 99% alltid finns i min köttfärssås är förutom nötfärs; Rotselleri, morot och lök.

6 port
Det här behöver du : 
400 gram nötfärs
150 gram rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig köttbuljong
3 dl ketchup
1 tsk oregano
½ tsk vitpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl grädde
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri o morot och river grovt.

Tillsätt i färsen tillsammans med tomatpuré och låt allt få fräsa ihop några minuter. Häll sedan på buljong, ketchup, kryddor och grädde. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid.

Red av åsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti.

rotselleri
Rotsellerin skalar du enklast med en osthyvel.

riven_rotselleri
Och river sen på grova sidan av rivjärnet.

fyllig_köttfärssås_rotselleri

16 svar till ”Min hemliga ingrediens i godaste köttfärssåsen”

  1. Fröken Dill profilbild

    Rotselleri ger verkligen köttfärssås det där lilla extra. Jag har också gärna en skvätt vin i min sås. Min svärfar påstår att hemligheten med riktigt god köttfärssås är en aning Kalles kaviar. Har aldrig testat själv och tycker inte det låter så gott, men svärfars köttfärssåser är legendariska. Kalles kaviar = nordens sardeller???

    Gilla

  2. Sandra profilbild

    Åh de måste jag prova! Tycker det är svårt att få den fyllig

    Gilla

  3. Ida profilbild

    Åh. Måste testa detta!

    Gilla

  4. Katta profilbild
    Katta

    Gillar du rotselleri måste(måstemåstemåste) du testa denna soppa!

    Rotsellerisoppa.
    (Rätt många portioner. Kan halveras)

    Skala 1 normalstor rotselleri 2 gula lökar, 4 äpplen samt 1 vitlöksklyfta.

    Skär ner rotsellerin i centimeter kuber, hacka lök och vitlök, klyfta äpplena.
    Fräs i olja utan att det tar färg.
    Tillsätt 5 dl vitt vin och ev en buljongtärning.
    Koka ner till hälften, tillsätt 4l vatten. Salta.
    Låt koka (inte alltför häftigt) i ca 40 min. Mixa. Känns den lös låt koka ihop lite till.
    Tillsätt sedan 5 dl grädde mixa med stavmixer och smaka ev av med ytterligare lite salt och vitpeppar.

    Vid servering, lägg fräst tärnat äpple, rödlök och lite hackad gräslök,i botten på skålarna, häll över soppan och servera!

    Len och rysligt god!

    Gilla

  5. Malin profilbild
    Malin

    jag brukar ha strösocker i min köttfärsås samt grädde.. vitlök basilika oregano vitpeppar buljong och kikkomans soya! lovely! gul lök också såklart och krossade tomater, samt finrivna morötter! 🙂

    Gilla

  6. Åse profilbild

    Rotselleri är en härlig smaksätter, ditt recept låter riktigt gott. Ha en fortsatt fin dag Åse

    Gilla

  7. kajomida profilbild
    kajomida

    Det här blev jag sugen på att testa! Jag brukar låta ett par lagerbärsblad puttra med; har fått för mig att det ger köttfärssåsen extra god smak.

    Gilla

  8. Frida L profilbild
    Frida L

    Håller på att laga denna nu, fast med sojafärs =) Men en tanke jag fick var att det inte var någon lök i såsen enligt receptet. Ska det vara så? Du nämnde ju att du brukade ha i det..

    Tack för inspirerande recept!

    Gilla

  9. Mårtensson kök profilbild

    Då tar vi och lägger den knölen på minnet till nästa gång det står köttfärssås på menyn! Vi har alltid creme fraiche i vår sås, gillar den syran och fylligheten den ger.

    Hoppas du har en härlig sommar,
    kramar.

    Gilla

  10. Maria Östlund profilbild
    Maria Östlund

    Jag har creme fraiche gourme med soltorkade tomater och fetaost från arla i min köttfärssås och rivna morötter.

    Gilla

  11. Anne profilbild
    Anne

    Jag har faktiskt haft i rotselleri i min köttfärssås på grund av din blogg och det blir extra gott helt klart.

    Gilla

  12. Anneli Andersson profilbild

    Det ska jag testa nästa gång, tack för tipset! Själv brukar jag använda krossade tomater istället för ketchup och honung och en skvätt balsamvinäger ger god smakbalans till såsen. Ingen köttfärssås är den andra lik!

    Gilla

  13. Hanna profilbild
    Hanna

    Palsternacka och morot brukar jag ha i. Kanske skulle testa rotselleri! 🙂

    Gilla

  14. Kamilla profilbild
    Kamilla

    Tusen tack för detta recept. Jag hade aldrig kommit på tanken att riva ner kålrot i köttfärssåsen själv men nu när jag läser det så känns det ju självklart! Det måste ju bli en himmelsk smak. Den här grytan står och puttrar på spisen just i detta nu, det doftar ljuvligt och jag längtar verkligen till ikväll när jag ska få avnjuta den. Tack också för tipset att koka köttfärssåsen länge, kan man koka för länge? Kram!

    Gilla

  15. Kamilla profilbild
    Kamilla

    Toppbetyg till detta recept! Det blev hur gott som helst! 🙂 Kommer att göras igen och igen… 🙂

    Gilla

  16. kryddburken profilbild

    Kamilla!
    Långkok är alltid godast! 🙂 För länge kan man nog inte koka om man räknar mellan 4 – 6 timmar för själva köttfärssåsen. Däremot kan en tomatsås få koka i princip hur länge som helst, under natten på låg värme eller i gryta en hel dag från morgon till kväll. Smakerna blir bara bättre och såsen reduceras och blir mer koncentrerad och smakrik.
    /Linda

    Gilla

Lämna ett svar till Malin Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect