fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… 😉

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! 😛

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! 😛

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! 😛

10 svar till ”Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!”

  1. Ani Berggren profilbild
    Ani Berggren

    Så har jag lagat stekar i alla tider och det har verkligen inte varit ok alla gånger och då har jag jobbat som kock hela mitt liv,men kunderna har alltid varit nöjda värre har det varit med kollegorna!!!Så himla gott att när köttet bara rasar isär!

    Gilla

  2. Adina profilbild

    Åh så smaskigt! 🙂 Och fint upplagt, finns inget värre än när folk bara kastar upp mat så att det bara ser kladdigt och äckligt ut!

    Gilla

  3. Pia J profilbild
    Pia J

    Brukar göra liknande med grishals, fast i ugnen. Krydda ordentligt med de kryddor man tycker om, lite grönsaker / rotfrukter runt och så in i ugnen i några timmar, två – tre – fyra beroende på hur mycket kött man har. Behöver inte bryna köttet först. Men bra om man späder med lite vatten så man får lite sky till sås. Det hela blir hur gott som helst, saftigt och mört. Det bästa är att det sköter sig själv!

    Gilla

  4. Pia J profilbild
    Pia J

    Glömde temperaturen, den sak vara låg, det är det som är vitsen! Ca 125 grader

    Gilla

  5. shabbe profilbild
    shabbe

    Hej. Toppen blogg. En liten fråga. Kan man värma steken dagen därpå i ugnen innan man skivat upp skivorna el efter tänkte mest på nötstek.? Blir inte köttet segt igen?

    Tacksam för svar.
    Shabbe

    Gilla

  6. lebanezzas profilbild

    Superfin blogg!

    Gilla

  7. Kimmik81 profilbild
    Kimmik81

    Ser suveränt gott ut! Vill bara inflika att detta kan man göra med locket på i ugnen också. Vätskan behålls och ugnen förblir ren. 🙂

    Gilla

  8. Anki profilbild
    Anki

    Det blev jättegott, såsen var otroligt smakrik! Tack för dina fina recept!

    Gilla

  9. Anna-Karin profilbild
    Anna-Karin

    Gjorde stek igår och följde ditt recept – typ – och som vanligt med smarrigt resultat. Jag hade lite bråttom så istället för att låta steken stå och dra ett dygn när färdig fick den nöja sig med 5 – 6 timmar i kylen(satte på grytan direkt på morgonen) – men det gick bra det med. Kan dock aldrig få till så där tunna skivor men lite tjockare gick bra det med. Det som blev över ska användas till pytt i panna – nam nam!

    Gilla

  10. エルメススーパーコピー profilbild

    ブランドスーパーコピー激安通販,日本最高級のブランドコピー時計販売専門店,
    提携工場から直仕入れ,最高品質のスーパーコピー商品を低価格で
    お客様に提供する事が出来ました。

    Gilla

Lämna ett svar till Pia J Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect