Kyckling mango chutney

chicken_mango_chutney
Blev så otroligt sugen på mango chutney kyckling när jag såg Jenny Walldén i ”Mitt kök” på TV:n häromdan. Hon gjorde en kyckling som jag själv brukar göra som bara blir så otroligt god. Var tvungen att bläddra tillbaka bland mina recept för att se om vi gjorde lika.

Det var en hårsmån det skiljde. Jag steker alltid kyckling hel i ugnen men hon hade delat den på mitten och vikt ut. Tillagningen går ju lite fortare då. Marinaden med smält smör och mango chutney gjorde hon också lika men i såsen använde hon en burk creme fraiche och jag grädde istället.

Nu gjorde jag den snabbare varianten och delade kycklingen, och istället för grädde så provade jag creme fraiche att vispa ut stekskyn i.  Smakerna är väldigt snarlika så använd det du själv föredrar, gott är det i alla fall! 😛

Det här behöver du :
1 hel kyckling
50 gram smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk soya
1½ dl mango chutney
1 tsk malen paprika
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Dela kycklingen på mitten och vik ut eller i stycka den i delar.
Lägg i ugnsfast form. Smält smöret och rör ner vitlök, mango chutney, soya och paprikapulver. Salt och peppar. Pensla kycklingen med blandningen och stek i ugnen 175 grader ca 1 timme. Lägg på ett folie i början och ta bortefter halva tiden så blir kycklingen inte bränd utan får en fin yta.

Slå stekskyn i en kastrull och rör ner en burk creme fraiche. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

hel_kyckling_dela_på_mitten delad_kyckling_mitten
Du kan antingen dela kycklingen genom att skära längs med bröstbenet, eller klippa med sax i ryggbenet och sedan ”vika” ut den. Ugnssteker du kycklingen såhär istället för hel förkortas tillagningstiden.

kyckling_marinad_mango_chutney
Lägg kycklingen i en ugnsform, häll på marinaden och pensla in den överallt.

kyckling_mango_chutney
Efter 50 min i 175 grader är den klar. Sista halvtimmen i ugnen fick den ugnsstekas utan folié och fick denna fina, gyllene och knapriga yta. Nu kan du lätt bryta eller skära loss delarna och servera.

mango_chutney_sås_till_kyckling
Sila stekskyn och häll i en kastrull. Rör ner en burk creme fraiche. Låt koka upp, smaka av med salt och peppar.

kyckling_mango_chutney_sås
Godaste kycklingen med härlig mango chutneysås! 😛

8 svar till ”Kyckling mango chutney”

  1. Marion profilbild
    Marion

    mmmm – låter gooooott!

    Gilla

  2. Sara profilbild

    Låter både enkelt och väldigt gott!

    Gilla

  3. Karin profilbild
    Karin

    Så smarrigt recept! Tack!

    Gilla

  4. Emelie profilbild
    Emelie

    Låter jättegott.. tror du man kan använda filé istället??

    Gilla

  5. Karin profilbild
    Karin

    Sååå gott! Såsen lite för söt dock. Korrigerar nästa gång. Trevlig kväll på dig!

    Gilla

  6. Ida profilbild
    Ida

    Väldigt, väldigt gott! Kommer alldeles säkert göras igen!

    Gilla

  7. Karin profilbild
    Karin

    Det blev inte något gott för mig:(
    Kanske gjorde nåt fel..
    Lite smaklöst o såsen blev tunn.

    Gilla

  8. PO m de hungriga tonåringarna profilbild
    PO m de hungriga tonåringarna

    Ett mycket smart tillagningssätt! Alltid gjort på det traditionella sättet, å då måste fågeln ösas, och känslan att nog blir det understekt någonstans. Med denna metod blev resultatet en jämn tillagning, en jämn krispig yta, kryddningen stannar på plats och trancheringen till hälften redan gjord. Smakade och såg ut som en grillkyckling!! Högsta betyg till detta smarta sätt. Irriterande att jag inte kom på det själv.

    Gilla

Lämna ett svar till Emelie Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect