varmrökt_lax_romsås
I förra inlägget visade jag rökta kycklingben, och det är väl nåt visst med rökt mat till våren. Att sitta ute på en stubbe och känna den speciella doften av rök och solen som värmer, det är vårkänslor de! 😉

Den här tallriken med kokt potatis, varmrökt lax och romsås blev en påminnelse att börja salta och röka. Fisken köpte vi hos fiskhandlaren färdigrökt men nästa besök får bli en färsk laxsida som jag ska lägga i saltlag. Kanske till påskbuffén med lite andra goda fiskar.

Godaste romsåsen är ett måste till : 
2 dl cremé fraiche
1 burk röd stenbitsrom (50gram)
½ finhackad rödlök
Flingsalt & nymalen svartpeppar
En liten pyttegnutta pressad citron

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av! Citronen ger det lilla extra till denna sås, men det får inte bli markant, det ska bara ge lite syra.

Laxen : 
Du kan antingen salta fisken genom saltlag som den får ligga i eller låta den ligga framme i rumstemperatur med salt och kryddor, det är en smaksak. Rökt blir det iallafall, sältan styr du helt själv. Jag använder muurikkas elrök som är hur smidig som helst och kan flyttas runt dit man vill ha den, en elkontakt är det som behövs. Ingen eld eller ved. Jag brukar ha den stå ute på verandan med bara en förlängssladd. Spån måste man också ha men sen är det bara att salta och röka, inget svårt alls! 😛

Under kategorin ”Muurikka rök” hittar du fler tips och recept på vad man kan röka. Klicka HÄR >>

muurikka_elrök_rök_rökt_lax
Elröken från muurikka. Här ser ni laxen på galler överst, dropp-plåt under och längst ner en plåt med rökspån. Elröken finns att köpa hos muurikkas återförsäljare i butik eller online. Läs mer här >>

Det här behöver du :
1  bit laxsida
Saften från ½ pressad citron
1 msk flingsalt
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Pressa en halv citron över laxen. Klappa in flingsalt och chiliflakes och låt den ligga och ”dra” i rumstemperatur. Placera sen laxen med skinnsidan nedåt på gallret. Häll på alspån på den lilla plåten som ska placerar under laxen i röken. tillsätt 2 teskedar strösocker eller 2 sockerbitar i spånet. In i röken ca 40-60 min, sen är det bara att vänta… Smaklig måltid!

varmrökt_lax_laxsida_muurika_rök_elrök
Hemrökt lax, enklare än man kan tro! 😛

6 svar till ”Varmrökt lax med romsås, och hur du röker din egen lax”

  1. nalle profilbild
    nalle

    Nu vet jag vad jag ska önska mig när jag fyller år. En muurikka rök:-D

    Gilla

  2. Fröken Nilsson profilbild

    Hur länge ska laxen ligga och dra???
    är riktigt sugen på en sådan rök 🙂

    Gilla

  3. Sara profilbild

    Åh, jag vill också ha en rök! Blir perfekt present till maken! Tack för tipset!

    Gilla

  4. Espen profilbild
    Espen

    40-60 minuter? Rökte lax för första gången och den var uppe i 56 grader på 20; hade gärna velat ha den längre inne i Muurikka röken, något tips på hur/vad man kan göra?

    Gilla

    1. Magnus profilbild
      Magnus

      Prova att blöta spånen en aning och sänk värmen 👍

      Gilla

  5. Magnus profilbild
    Magnus

    Prova att blöta spånen en aning och sänk värmen. Jag använder inte elröken utan kör med rökkärlet på gasol.

    Gilla

Lämna ett svar till Espen Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect