thai_red_curry_chicken
(Bilden är från egen lagad thaimat Chicken red curry)

Nu är vi hemma efter en otrolig matupplevelse helt apropå, eller snarare fulltalig thaibuffé hos ett par vänner. Nu pratar vi äkta hemlagad thaimat o gästvänlighet som inte finns i Sverige. Vi skulle bara kika in o ”säga hej i dörren” möts av dofter som inte är av denna värld med allehanda kastruller o grytor som puttrar på spisen. Vi blir genast bemötta av leende och kramar och direkt visade till bordet trots att vi insisterade o inte ville tränga oss på men Parika (uttalas ”Barricka”) stod vid spisen o serverade oss rätt efter rätt med heta såser, friterade vårrullar, räkor, soppor, nötkött i stark sås, räkor, grönsaker i kokosmjölk, chilisåser, ris och gud vet allt och detta mitt i middagsbestyret då dom väntade gäster till kvällen men hon bara fortsatte laga den ena rätten efter den andra! 😛

Tänk om svenskar kunde va lika avspända o inte bry sig så mycket om städning o fina dukningar, kristallglas o matchande servetter utan om att umgås o uppskatta mat o smaker och bara njuta?! Det här blev dagens höjdpunkt tillika överraskning! Tusen tack till er. Jädrans va gott allting var! Jag blev så tagen av allt att jag totalt glömde bort att ens tänka på att fota så ni för föreställa er allt, men vid nästa tillfälle ska jag minsann dokumentera allt in i minsta detalj. Hon är en hejare på att laga mat, men så är hon ju född i Thailand också. 😉

20140110-191330.jpg
Joline fick två påsar nudlar av Parika, en HOT och en lite mildare! Gissa vem som ska vara med o provsmaka?! 😉

Nu till mitt lilla bekymmer på hemmaplan.

Det var redan i somras som jag sa att vi måste frosta av frysarna. Vi har två kombinerade kyl/frysskåp från IKEA (finns en bild HÄR där de syns i vänster kant) och det går inte att enbart stänga av frysen av nån konstigt anledning… Det går inte heller att stänga av kylen eller hela skåpet om man inte drar ut sladden på baksidan, å den är ju verkligen jättesmidigt att komma åt… Så det har liksom blivit ett utdraget projekt av det hela…

Men nu MÅSTE det ske!
Kean´s mat tar upp en helt egen hylla av 10 kg fryst kött som hela tiden fylls på var 10:e dag och det är precis vi kan få in ”korvarna” med centimetertjocka islager på hyllorna.

Gjorde en liten inventering nyss får nu måste jag laga upp av det vi har om vi överhuvudtaget ska kunna frosta av i år… 😉

Detta finns : 

  • 1,3 kg benfri karréstek
  • 1 kg rostbiff
  • ½ fläskfile
  • 1 kg hel kyckling
  • 1 kg falukorv
  • 400 gram nötfärs
  • 400 gram lövbiff i skivor
  • 500 gram färdig köttfärssås
  • 4 isterband
  • 500 gram sejfilé
  • 2 majskolvar
  • 1 påse Findus grillade grönsaker

Resten består av bär, bröd, glass o kakor.

Nu till mina stora fråga!
VAD SKA JAG LAGA AV DETTA? 
Peppra mig med tips, idéer, recept o tankar – jag är öppen för precis alla förslag för frysarna måste tömmas! 😛

19 svar till ”Hjälp! Vad ska jag laga av allt detta?”

  1. Linda s profilbild
    Linda s

    Lasagne av köttfärssåsen, Pulled Pork av karresteken, thaiwok av lövbiffen,

    Gilla

  2. puki profilbild
    puki

    du kan alltid grilla malskolvarna i ugnen och sen äta med smör och salt, d bästa jag vet. med nötfärsen kan du göra köfta på, vet inte om du gillar turkiskt kök men köfte är en av dom bästa sakerna jag vet. om du följer detta recept får du till riktigt goda köfte.
    köttfärs, finhackad lök, fin hackad färsk persilja, salt, svartpeppar, paprikapulver, spiskummin, ett ägg, strödbröd och en skvätt med grädde.
    blanda alltihop till en fin smet. sen formar du till små bollar eller klassiska köfte stilen. sen steker du i smör. smaklig måltid 😉

    Gilla

  3. Noone-67 profilbild
    Noone-67

    Fläskkarré= Pulled Pork
    Rostbiff= Porterstek
    Fläskfilé= Tärna och stek på tillsammans med Findus grillade grönsaker, blanda i bulgur, couscous, ris eller vad du vill.
    Kyckling= Kycklingpaj
    Falukorv= Ugnsstekt med medelhavsgrönsaker
    Nötfärs= Se isterband
    Lövbiff= Bulgogi
    Köttfärssås= Lasagne
    Isterband= Bort med skinnet och stek upp innankråmet tillsammans med nötfärsen….gör vanlig köttfärssås på det…supergott!!
    Sei= Fiskgratäng
    Majskolvarna går jag bet på …:-/

    Gilla

  4. Erica AKA Tomtens Dotter profilbild

    Det var iaf inte katastrofmycket mat – det är ju fullt görbart. Om du tänker köra mycket matlagning samtidigt så att du kan tömma, frosta av och sedan fylla på igen så rekommenderar jag att du gör lasagne. Kycklinglasagne och köttfärslasagne som läggs ihop i aluminiumformar och sen åker tillbaka in i frysen. Utan att gräddas först. När det sedan är dags att äta så har man antingen framförhållning och tinar lasagnen över natten i kyl, då blir det normal tillagningstid. Eller så hade man ingen framförhållning, men då går det utmärkt att ställa in den stenfrusna lasagnen i ugnen och bara lägga på 20 min på tillagningstiden. (det är jättegott med en rätt ordentlig klick dijonsenap i vitsåsen till kycklinglasagne)

    Gilla

  5. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Uppifrån o ner 😉

    Pulled pork

    Tjälknöl

    Stekt fläskfile’ som sedan marineras i marinad med citron

    Grillad kyckling / Flygande Jacob

    Ugnsstekt falu med äpple o lök med rotsaksmos / Korv stroganoff

    Shephers pie

    Stekt lövbiff med klyftpotatis

    Soppa med köttfärssåsbas

    Potatisgratäng där isterbanden får ligga med uppepå de sista 20 minuterna (kluvna)

    Gillar inte sej men kanske fisksoppa med saffran, fänkål, morot, purjo och potatis

    Majskolvarna kan du servera med Korv Stroganoffen

    De grillade grönsakerna serverar du till ugnsfalun

    Du borde kunna frosta av frysen i slutet av januari eller i alla fall mot mitten av februari ;). Älskar att göra matlistor på det som finns hemma. Då dyker det upp massor av maträtter som jag vill laga. Fantasin är inte lika stor när hungern rasar i magarna 🙂

    Trevlig helg på er där på östkusten

    Kram

    Gilla

  6. Josefine profilbild
    Josefine

    Av karrésteken kan du prova att göra hemgjord chili som är kokt i coca cola (skulle jag verkligen vilja prova, låter ju helknas men spännande)
    Rostbiffen kan du helsteka med vitlök, rosmarin och timjan intryckt i små håligheter som du gör i steken med en kniv!
    Fäskfilén kan man alltid göra någon god gryta med paprika, inlagd smörgåsgurka och ölkorv tillsammans med ris. Eller gör en currygryta med kikärtor på den!
    Helstekt kyckling som man masserar med kryddsmör är ju aldrig fel! På en bädd av rotsaker.
    Falukorven behövs det ju inte göras nått fancy med, korv är gott på macka 😀
    Av nötfärsen kan man ju alltid fylla paprikor med, tillsammans med smaksatt ris. Gärna med orientalisk kryddning.
    Av lövbiffen borde du prova göra lövbiffstacos! Urgott och smarrigt 😀 Brässera lövbiffen tillsammans med en kryddmix på spiskummin, vitlökspulver, lökpulver, chilipulver, salt och peppar 🙂
    Köttfärssås – köttfärspaj eller piroger!
    Isterband med persiljestuvad morot! (en lågkolhydratsvariant)
    Sejfilén kan du panera och göra en egen remuladsås på med picklade grönsaker (i glasburk) creme fraiche, majonäs, curry och kayenpeppar.
    Majskolvar – tillbehör till någon rätt, varför inte kycklingen?
    Findus grillade grönsaker – åter igen, ett toppen tillbehör!

    Gilla

  7. cicci profilbild

    Kanske detta, mums!!

    Ingredienser

    400.0 gram lövbiff
    1.0 st gul lök
    1.0 klyfta vitlök
    15.0 st champinjoner
    2.0 dl creme fraisch
    250.0 gram Gorgonzolaost
    1.0 krm salt och peppar

    Gör så här

    Skär lövbiff och grönsaker i lagom stora bitar efter behag.
    Fräs upp lövbiffen, salta och peppra lite lätt. Lägg sedan åt sidan.
    Stek ihop lök, vitlök och champinjoner. Häll sedan tillbaka lövbiffen i samma stekpanna som grönsakerna.
    Häll över crème fraishen och lägg sedan ner små bitar av gorgonzolan och låt det smälta ihop.
    Salta och peppra efter behag.
    En sallad gjord på ruccola, tomat, gurka och mozarella passar sig bra till.

    Gilla

  8. Sanna profilbild
    Sanna

    Har ett tips på en vansinnigt god och löjligt enkel fiskrätt du kan använda sejen till.

    Tina fisken

    Koka ihop 2 dl grädde och 2 dl creme fraiche med 1 fiskbuljongtärning och 1/4 liten tub kalles kaviar. (går bra att dubbla om du köper mer fisk).

    Lägg fisken i en form, salta och citronpeppra och häll över såsen. In i ugnen tills fisken är klar. Pimpa med lite räkor om man vill. Gott med potatis och ärtor.

    Receptet är ursprungligen från tidningen ”Mitt kök” och en läsare hade skickat in det. En klar fiskfavorit här hemma som funkar med alla sorters fiskfilé.

    Gilla

  9. Jenny profilbild
    Jenny

    Ugnsstekta isterband med dillstuvad potatis! Brukar fylla min isterband med lika delar hackad gul lök, inglagda rödbetor och smörgåsgurka. En klick smör över och så skjuts in i ugnen. Så himla gott och enkelt!

    Gilla

  10. Inger profilbild
    Inger

    Varför inte passa på en dag med minusgrader ute. Packa det tätt samman och ställ utomhus, frosta av frysen med hjälp av kokande/hett vatten i kastruller. Lägg in allt i frysen igen och gör i ordning maten allt eftersom.

    Gilla

  11. Annelie profilbild

    Hmm.. vilket dilemma att inte kunna stänga av frysen.. :-/

    Vet hur det är att bli bjuden på ”kaffe” hos en thailändsk kvinna,, vi skulle dit på bara kaffe. Ja jisses vilken GOD middag som stod uppdukad.
    Jag önskar man hade mer utländska vänner,, så man kunde bjuda på varandras matkulturer.
    Men, det är svårt att få deras vänskap, eftersom de oftast umgås med sina landsmän / kvinnor. Då ska det ju i sådana fall vara en kvinna som är gift med en svensk man, som det var i det fallet när vi skulle fika.

    Angående maten du tatt upp så har du redan fått fina ideér.

    Mysig fortsättning på helgen.. // Varm Kram Annelie

    Gilla

  12. Linda profilbild
    Linda

    Vi behöver också frosta av frysen. Tänkte göra det nu när det äntligen blir minusgrader, men igår smälte snöflingorna direkt när de landade på marken. 😦

    Hur gör ni andra med färsk köttfärs? Använder bara fläskfärs men det går inte att frysa! När vi tinar upp den smakar det fruktansvärt illa, trots att färsen legat max 1 vecka i frysen (mald samma dag som den blir infryst).

    Använder bra fryspåsar och plattar till det så det tinar snabbt sen. Inget fel på färsen vid infrysning. Det är samma sak hos mina föräldrar. Det enda gemensamma är att båda familjerna har frysar som är minst 10 år gammal och jag börjar tro att det är något fel på min frys i alla fall. Men inget annat är oätbart, inte ens fläskfilén? 😦 Alltid köttfärsen, men nästan aldrig någon annan mat. Men jag tycker att det börjar bli för mycket frysskador på maten nu, trots att den inte ligger så länge.

    För några år sedan fryste vi jämt köttfärs och det gick utmärkt att äta den efter upptining och tillagning. Men det är sämre kvalitet på köttet nu, trots att vi enbart köper svensk, nymald färs.

    Har någon annan samma problem med fryst färs?

    Gilla

  13. Julia profilbild

    Pulled pork av karrén är så gott att göra! Grilla kycklingen i ugnen och servera med pitabröd, grönsaker och tzatzi, mums! Gör paj av köttfärsåsen 🙂

    Gilla

  14. Katta profilbild
    Katta

    Panera lövbiffen i vispat ägg och ströbröd blandat med riven parmesan.
    Stek i smör och servera lite pressad citron och en tomatsallad till.
    Hysteriskt gott!

    Gilla

  15. Karin profilbild
    Karin

    Vi hade också en frys och kyl som inte gick att stänga av. Men vi har säkringar som går endast till dem och det är ju lätt att skruva ur den.

    Gilla

  16. Ingrid profilbild
    Ingrid

    Ja, eller så satsar du på en kall dag, lägg allt kött ihop och under ett helt gäng filtar och så låt det stå ute medan du fixar frysen. Grönsaker tinar lättare så välj ut något lämpligt du vill laga med dom helt enkelt.

    Gilla

  17. Annika lundin profilbild
    Annika lundin

    Hej! inget svar på din fråga utan en fråga till dej; Hittade ett recept du lagt ut på pulled pork som såg gott ut. Jag hade tänkt att laga detta till helgen, men en gäst har allergi mot röda grönsaker, bär skaldjur choklad m.m(sånt som innehåller nickel) Ser att det är chilisås i bl.a …Har du ngt tips på OM det går att tillaga med nåt annat snällare! Tack för din inspirerande blogg! Kram Annika

    Gilla

  18. Camilla F profilbild

    Vilken utmaning för oss läsare 🙂

    Med sejfilén skulle jag göra denna:
    http://coquina.blogg.se/2010/november/ost-och-ortinbakad-sejfile.html

    Karrén skulle jag göra pulled pork och bjuda hem några vänner!

    Lövbiffen skulle jag göra detta:
    http://coquina.blogg.se/2013/february/rullader-med-kokt-potatis.html

    Kycklingen skulle jag göra detta med:
    http://coquina.blogg.se/2010/september/citron-och-salviakyckling-med-matvetesallad.html

    Nötfärsen:
    http://coquina.blogg.se/2013/september/gulaschsoppa-med-kottfars.html

    Falukorv:
    http://coquina.blogg.se/2012/may/korvstroganoff-med-zucchinipasta.html

    Hoppas detta ger lite inspiration 🙂
    Kram Camilla F

    Gilla

  19. bec profilbild
    bec

    Åhh va de såg gott ut 🙂 och det låter gott de ni fick äta hos din vän!

    Kan du inte be henne om recept och dela med dig av det här på din blogg?
    det hade varit riktigt roligt att kunna testa på 🙂

    kram

    Gilla

Lämna ett svar till Camilla F Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect