korvstroganoff_klassisk_recept_falukorv
Kocken till den ryske och även tandlöse greven Stroganov som älskade kött men hade på ålderns höst fått svårt att tugga då tänderna trillat ur uppfann rätten Biff stroganoff där han skar köttet i strimlor och bräserade det riktigt mört i sås av grädde, lök och bl.a. tomatpuré.

Den tandlöse greven och dennes kock ska därför ha stort tack genom den försvenskade versionen som blivit en älskad husman och vardagsrätt – korvstroganoff! 😛

Jag tillagar min på klassiskt vis med just strimlad falukorv, hackad, gul lök och en buljongsås med tomatpuré som jag späder med en skvätt grädde och smaksätter med fransk senap. Det blir gudagott och smakar allra bäst serverat med ris eller makaroner tycker jag. 😉

4 – 6 port
Det här behöver du :

800 gram falukorv
2 gula lök
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
2 msk oxfond
3 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla falukorven och hacka den gula löken. Fräs på i het panna med smör tills löken mjuknat. Pudra över vetemjöl och vänd runt.

Tillsätt vatten, oxfond (eller köttbuljongtärningar) tomatpuré och dijonsenap. Låt koka upp och slå i grädden. Låt sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med basmatiris och kokta gröna ärtor.

falukorv_korvstroganoff_recept

korvstroganoff_ris_recept_falukorv

korvstroganoff_historia_recept_falukorv_korv_stroganoff

6 svar till ”Den tandlöse greven Stroganov”

  1. Lina S profilbild

    Mums 🙂 Var så längesen jag åt det, kanske är dags snart.

    Gilla

  2. Sara på Vardag.nu profilbild

    Korv stroganoff är min favoriträtt, hähä. Så jäkla gott. Mycket tomatpure och crème fraiche vill jag ha. Och ris till, alltid ris. Mmm… En riktigt bra vardagsrätt!

    Gilla

  3. Sofia profilbild
    Sofia

    Ska testa receptet nästa gång det vankas korvstroganoff! Här hemma kör jag på en av min sambos favoritrecept. Korv, lök såklart… Men såsen är endast grädde, tomatpuré och Heinz chilisås. Avslutar med persilja i. Blir jädrans gott, men inte direkt det nyttigaste på matbordet. Och han kräver att det ska serveras jasminris till, som när man provat det några gånger inte är så dumt som det kanske låter.

    Nu sitter jag och väntar på mästerkocken!
    Ha en fin kväll!

    Gilla

  4. Anette profilbild
    Anette

    Stroganoff är ju så himla gott. Jag vill gärna ha lite tuggmotstånd så jag använder wienerkorv eller prinskorv istället. Ibland kryddar jag med sambal så blir det lite hett. Får nog bli en av veckans middagar.

    Gilla

  5. Greyerzer profilbild

    Det är faktiskt väldigt gott med korv stroganoff även om det säkert var flera år sedan det blev av. Om jag var dagiskokerska skulle jag garanterat ha den på min matsedel. Kul att få den historiska bakgrunden också. God fortsättning på det nya året!

    Gilla

  6. Anna/Frostrosor profilbild

    Fransk senap har jag aldrig testat att smaksätta med, men det ska jag göra nästa gång – hela familjen är nämligen senapsfantaster! 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Greyerzer Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect