ragu
Det var många gissningar och förslag på gårdagens bilder jag la upp på facebook. Men RAGU var det jag lagade. 😉 Det är enligt mig grytornas ”rolls royce” kungen av mustiga smake. Grytan kan göras av all slags kött, helt stycke, bitar eller färs.

Ragun ska vara rejält tomatig och djup i smak där grönsaker och rotfrukter  gärna får utgöra den större mängden i förhållande till kött. Vansinnigt god till pasta, till potatismos, i en lasagne eller till ett gott bröd o lite gräddfil. Har du en ragu i kylen är du rik! 😛 Av detta recept blir det en rejäl gryta som räcker till många middagar.

Det här behöver du : 
½ rotselleri
3 morötter
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
1 vitlök solo
½ tub tomatpuré
3 burkar hela tomater
3 dl vatten
3 msk grönsaksfond
2 dl vitt vin
1 lagerblad
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

500 gram nötfärs
200 gram rökt sidfläsk

1 knippe persilja
Parmesan
Rigatoni pasta

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära det rökta fläsket i strimlor, bryn i het panna. Ta upp fläsket och ställ åt sidan så länge. Spara fettet i pannan.
Tärna rotfrukter, grönsaker och lök och bryn i fettet i samma pannan som sidfläsket. Tillsätt tomatpuré och de hela tomaterna. Slå på vatten, fond och vin. Vänd runt och tillsätt lagerblad och paprikapulver. Bryn nötfärsen i en rymlig gryta. Slå över tomat och grönsaksblandningen från pannan ner i grytan. Lägg på lock och låt grytan småkoka ca 3-4 timmar.
Tillsätt finhackad persilja och det rökta sidfläsket. Smaka av med salt och peppar. Servera med rigatoni och hyvlad parmesan.

ragu_rigatoni_grönsaker
Förberett och hackat! 😉

rökt_fläsk
Det rökta sidfläsket ger rejäl smak till grytan och lite extra knaprigt om man tillsätter det på slutet.

ragu_rotselleri_morötter_nötfärs_recept
Grönsaker och rotfrukter steker jag i fettet från sidfläsket.

ragu_grönsaker
Sen fyller jag på med smaker av tomater, puré, fond, vatten och vin.

ragu_nötfärs
Vänder ner nötfärsen som fått bryna.

ragu_gryta_nötfärs_långkok
Och sist av allt persilja och sidfläsk.

ragu_färs
Vänd runt med rigatoni pasta och servera toppad med parmesan.

4 svar till ”Ragu rigatoni, toppad med parmesan”

  1. Matskafferiet profilbild

    Låter riktigt smarrigt! Långkok är svårslaget gott, själv så har jag en beef chili som står och småkokar på spisen just nu! 🙂

    Gilla

  2. Julia profilbild

    det där ska jag testa såg supergott ut 🙂

    Gilla

  3. Millans Värld profilbild

    Det ser jättesmarrigt ut.
    Jag gillar långkok, det är lite arbete i början men men sen sköter det sig själv.

    Gilla

  4. Silje profilbild

    Ser jätte gott ut 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Matskafferiet Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect