kalops_rödbetor_recept_husmanskost_söndagsmiddag_långkokJo, det ÄR skillnad på kalops och kalops. Lika många varianter som det finns landskap i Sverige så finns det olika recept och tillagningsmetoder för den svenska husmansklassikern.

Det som utmärker och kännetecknar en kalops är ju i första hand att det är ett långkok. En köttgryta av nötkött (oftast högrev, men fransyska, bog etc funkar också bra) med de speciella kryddorna lagerblad, kryddpeppar och lök som fått puttra flera timmar på spisen för att bli ordentligt mör och köttet ska nästan falla sönder och tråda sig i den härliga skysåsen.

Men vad är en svensk kalops? Norrländsk kalops? En skånsk kalops? Och hur får man till den karaktäristiska smaken och den goda skysåsen?

Såsom jag fått lära mig är en klassisk svensk kalops helt utan morötter, en norrländsk kalops sparsammare med nötkött men med mer lök och morötter och mer sås. Allt för att fylla ut och vara mer sparsam med köttet.

Lagerblad och kryddpeppar kännetecknar smaken för en kalops och de ingår i samtliga  varianter. Dock kan den skånska kalopsen ha lite mer av kryddning i, framförallt kryddpeppar. Den skånska varianter ska också vara lite mörkare  och mustigare och inte sällan brukar den vara aningens sötad antingen av karamelliserat socker eller honung som tillsätts i grytan. Den skånska kalopsen är rik och fyllig och mer ”påkostad” är andra.

Morötter finns i bägge varianter men i den skånska kan man ibland utesluta löken och istället ta lite mer av morötter, dels direkt när grytan börjar koka för att få sötman och konsistensen av de mosade morötterna men så tillsätter man dom även på slutet i lite större bitar för att få lite mer att tugga på.

Att en kalops smakar som bäst dagen efter råder inget tvivel om och det är en köttgryta som vi nog alla är uppväxta med på något sätt.

Ibland används grädde i såsen, ibland inte.

Jag använder endast kött, buljong, kryddor, lök och morötter, sen reder jag av grytan med maizenamjöl för att binda ihop smakerna och få en mer ”len” sås.

Så, kalops här eller där, hos mig eller dig – alla ser dom olika ut men jäsikens så gott! 😛

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök (här hade jag bara röd hemma, det går lika bra!)
5-6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3-4 timmar. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga.

Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

kalops_högrev_nötkött_recept
Allt klart för kalopsen att börja koka.

kalops_skånsk_norrländsk
Efter 4 timmar…

kalops_högrev_skillnad
Smaklig husman! 😛

18 svar till ”Kalops och kalops, vad är skillnaden?”

  1. Malin profilbild
    Malin

    Hej! Det var jag som frågade på fb! Kul att du gjorde ett inlägg om skillnaderna 🙂 intressant läsning 🙂
    Tack för svaret!
    Mvh Malin

    Gilla

  2. Lisa profilbild

    Ser helt fantastiskt gott ut! Finns knappt något godare att äta när det är höstrusk ute än en riktigt långkokad köttgryta. 🙂

    Gilla

  3. Sara på Vardag.nu profilbild

    Kalops är förbaskat gott, med lagerblad och pepparkorn… husman var ordet! Jag vill ha mycket morötter i min, gärna några som går i mot slutet som du skriver, så det blir lite mer tugg!

    Gilla

  4. Trollmamma profilbild

    …och i skol-kalopsen var det svartmyror. Fast flest var det i rödbetorna. ryyyys
    När jag gick på mellanstadiet fick skolköket invasion av svartmyror rätt vad det var. Den dan serverades kalops. Det var myror överallt, inkl i matbyttorna. Jag har inte ätit kalops sen dess. Jag har försökt, men jag ser myror…

    Gilla

  5. Millans Värld profilbild

    En riktigt god kalops är underbar att äta.
    Jag gör nog min egen variant men jag vill ha mycket smak i den.
    Ha en finfin dag!

    Gilla

  6. Anna J profilbild
    Anna J

    Så bra, nu vet jag vad jag ska göra för mat imorgon – en god kalops, med ganska så mycket morötter och lök så då är det väl en norrländsk kalops jag ska göra. Ha en fin helg! 🙂

    Gilla

  7. Katrin profilbild
    Katrin

    Jag gör min kalops som du:-) idag ska jag göra långkok men jag ska prova texas chili.

    Gilla

  8. Sara profilbild
    Sara

    Smarrigt….perfekt for rusket har i Wales…blir en tur till min ”butcher” 🙂 tack for inspiration som alltid ❤

    Gilla

  9. Anne profilbild
    Anne

    Kalops får det bli här hemma snart, för det var länge sedan. Så gott! Ha en trevlig helg!

    Gilla

  10. Tina profilbild

    Ser jättegott ut!

    Gilla

  11. Sandra profilbild

    Är skåning och vi har alltid haft morötter i, massor massor med morötter 😀 Det är typ det bästa med kalopsen, de härligt söta och mjuka morötterna som bara smälter bort i munnen.. Man misslyckas aldrig med att bli hungrig när man tittar in här !! 😛

    Gilla

  12. Pelle profilbild
    Pelle

    Gott…ska det bli 😉

    Gilla

  13. Helena profilbild

    Men kan verkligen 2 liter köttbuljong stämma?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Ja, det stämmer. Såsen reduseras ner under den långa koktiden.
      /Linda

      Gilla

  14. Anna-Karin profilbild
    Anna-Karin

    Ska precis sätta igång med kalopsen nu. Tänker på det du skriver att det går lika bra med rödlök- normalt brukar jag kunna ”ta det huset haver” när det gäller lökar, så därför känns det extra tryggt när även du kan göra det!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Anna-Karin!
      Absolut, man får ta de som finns o hushålla lite. Funkar även med purjolök!
      /Linda

      Gilla

  15. Anna-Karin profilbild
    Anna-Karin

    Lagade kalopsen igår och den blev verkligen god. Mer kryddig med såväl mer kryddpeppar än jag brukat ta, och med köttbuljong istället för sky ur stekpannan (även om jag i alla fall hällde lite av buljongen i pannan och fick ut det gotta därifrån också) – och det där att lägga i resten av morötterna mot slutet var en snilleblixt! Resultatet blev ju att det inte bara var otroligt gott utan att det även SÅG gott ut. Tack för ännu ett bra recept!

    Gilla

  16. Kim Skerving profilbild
    Kim Skerving

    Tänkte göra kalops idag och prova ditt recept. Det som gör en Skånsk kalops just skånsk kalops är inte morötter är Svagdricka. Det är vad jag lärt mig är Skånsk Kalops och ganska mycket kryddpeppar i.

    Gilla

Lämna ett svar till Tina Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect