kyckling_red_curry_thai
Smaka på ordet CURRY… Det har i mina öron aldrig låtit gott och det enda jag förknippar curry med är den man växt upp med i skolan. Den hemska rätten på matsedeln ”kokt höns i currysås”… Curry är INTE nåt för mig! Bland det värsta jag vet är nog doften av curry och bruna bönor… Men thaimat är ju gott och konstigt nog så ingår ju curry i thaimat i många rätter. Hur går det ihop?!

Jo. GUL curry är inte desamma som RÖD curry – jag har lärt mig något nytt! 😉

Jag började googlade och hittade massor av spännande recept och läsning om den röda curry, det är ju så långt ifrån varann man kan komma egentligen. Den röda curryn är en kryddblandning liksom den gula men inte med gurkmeja, spiskummin och bockhornsklöver (för att nämna några) som ger den gula curry dess karaktäristiska smak, färg och doft… Den gula förekommer ju framförallt i det indiska köket och kryddblandningen kan variera med i både styrka och smak av ett antal olika kryddor. 

Den röda däremot är en thailändsk kryddblandning som bland annat innehåller röd chili, vitlök, citrongräs, koriander mm. DEN ÄR GOD!! Vansinnigt god och smakar INTE gul curry!

Smakar på ordet igen… CURRY – I love it! 😛
Så… Här kommer nu en riktigt god thaigryta med röd curry… Nu ska jag hålla utkik efter fler spännande burkar med denna krydda för jag kan tänka mig att det finns en uppsjö att laborera med. Tipsa gärna om du har nån favorit, eller recept med för den delen.

4 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk kokosmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Cashewnötter

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, 3 matskedar blir ganska stark så justera mängden efter eget tycke och smak. Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt grönsaker och kokosmjölk. Jag valde att reda av såsen för att få den att gå ihop lite bättre. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och toppa med cashewnötter.

thailändsk_kycklinggryta_red_curry

kyckling_red_curry_thai_recept

thailändsk_kyckling_gryta_red_curry

thai_gryta_kyckling_red_curry

thai_red_curry_cashewnötter

thai_red_curry_chicken

thai_red_curry

13 svar till ”Thai red curry kycklinggryta”

  1. Trollmamma profilbild

    Jag håller med dig! Gul curry är inget vidare. Det värsta är när man beställt pizza med extra banan på och nån pizzabagare får för sig att tänka själv. Då öser de gärna på massa gul curry. Jag har skickat ut sån pizza flera gånger. Banan är jättegott på pizza, men curry bör hålla sig borta.
    Röd curry däremot, nom nom nom! Det är smarrigt värre. Och det finns nåt heter black curry sause på vår favvo-thai-krog med mongolisk grill-buffé, den är starkare än rödcurryn och grymt god på skaldjur.

    Gilla

  2. Ingrid profilbild
    Ingrid

    Och jag gillar både gul, röd och grön curry 🙂

    Att jag gillar den gula kanske beror på att min mamma gjorde jättegod kyckling i currysås när jag var liten på våra egenuppfödda kycklingar. Och jag har fört smaken vidare till mina barn som också älskar det. Och så gillar de både det röda och gröna och så älskar vi massaman curry, vet dock inte om det räknas som en särskild sorts curry eller om det är röd curry i den grytan och det är själva anrättningen som sådan med potatis i dom fått namnet.Har iaf aldrig fått en massaman utan potatis.

    Gilla

  3. Sofie Mumsfillibaba profilbild

    Ja, det är skillnad på curry och curry. Gillar röd bäst. Grön är inte dumt det heller…. Men curryhöna är inte så dumt det heller…;)

    Gilla

  4. Maria profilbild
    Maria

    Jag gillar gul curry bäst. Men märkligt nog köpte jag ingredienser till just den här grytan igår (utom minimajsen). Blev så sugen på röd curry! Men sen finns det ju den gröna curryn också 😉

    Gilla

  5. Anna Marias Matblogg profilbild

    Här gillar vi curry av alla de sorter. Kyckling grön curry är nog min favorit. Paneng curry är också himla gott. Nästa utmaning blir att göra egen currypasta 🙂

    Gilla

  6. Ljuvligmat.blogg.se profilbild

    Detta är så gott! Älskar kyckling red curry. Gjorde en supergod för ett tag sedan – som blev sådär som det verkligen smakar i Thailand! 🙂

    Fina och inspirerande bilder som alltid! 🙂

    Gilla

  7. pilla profilbild

    Det såg verkligen jättegott ut!

    Gilla

  8. Ulrika profilbild
    Ulrika

    Håller med…gul curry är ingen höjdare. Den röda curryn verkar dock god, problemet är dock att i alla recept med röd curry som jag har hittat finns kokosmjölk, ingen höjdare då jag är allergisk. Hittar du ngt gott recept med röd curry utan kokos så har du en glad läsare!

    Gilla

  9. Lisa profilbild

    Haha, jag känner igen mig. Fick också min smak för curry förstörd av skolmaten. Har först nu vid 31 års ålder börjat kunna äta det igen, men helst ihop med andra kryddor. Röd curry däremot är jättegott!

    Gilla

  10. vicky profilbild
    vicky

    Gud så smarrigt det är med Thaimat. Har själv bott många år i både vietnam och Thailand och älskar deras mat. Lagar mycket Thai hemma. Ett tips bara…sluta köp Uncle bens ris.. är ju rena tramset. Köp riktigt ris i ” säckar” hos alla affärer som finns med utländsk mat. Stoooor skillnad. Smakar som det ska samt så mkt billigare. Och Till Thaimat ska det vara Jasminris..till övrig mat från tex mellan östern ska det vara Basmatiris.. ALLTID Jasminris till Thaimat.

    Gilla

  11. Edvard profilbild
    Edvard

    God, men stark! Jag tog 2 msk röd currypasta och jag är glad att jag inte tog 3.
    Bra recept!

    Gilla

  12. Du profilbild
    Du

    Varför är inte grönsakerna på sista bilden dränkta i såsen? Ska du skriva ett recept nästa gång så får du skriva upp alla steg du gör!

    Gilla

  13. PERNILLA profilbild
    PERNILLA

    Jag ÄLSKAR röd curry, jag ÄLSKAR grön curry och jag ÄLSKAR GUL curry haha! Men ikväll vart det denna rätt med röd curry, så jädrans god!!! 😀 Mums !

    Gilla

Lämna ett svar till Trollmamma Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect