körsbärspaj
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.

Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär! 😛

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

körspaj_dessertpaj_minipajer_körsbär_bär

paj_dessertpaj_körsbärspaj

minipaj_körsbärspaj

körsbärpaj_dessertpaj_bärpaj

 

9 svar till ”Körsbärspaj med creme fraiche”

  1. Caroline profilbild
    Caroline

    Hur är det med äggen i fyllningen egentligen? Först står det 1 ägg och sen står det två ägg till? Ha det bra 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Caroline
      Det var tryckfelsnisse som la dit två ägg… ETT ska det vara! 🙂
      /Linda

      Gilla

  2. Angela profilbild

    Ser ljuvligt gott ut, måste testa!
    /Angela

    Gilla

  3. Fröken Dill profilbild

    Superfina! Snart bara MÅSTE jag nosa upp någon att tigga körsbär av. Känns så fel att köpa frysta mitt i bästa säsongen…

    Gilla

  4. Anna/Frostrosor profilbild

    Ljuvligt vackra! Smakar säkert himmelskt också!

    Gilla

  5. christina profilbild

    Låter så gott blir till att testa. Men tror det blivit lite fel på temperaturen . Tack för receptet.
    Kram

    Gilla

  6. Moa profilbild
    Moa

    Ser väldigt gott ut. Dessvärre kan jag inte äta körsbär sedan jag var liten och pencelinet smakade körsbär 🙂 Men det går säkert bra med någon annan frukt också 🙂

    Gilla

  7. Malin profilbild
    Malin

    Tror du det går bra att göra sammy recept fast i en stor form istället för massa små?
    Eller man behöver kanske läggs till då?
    Ser så himla gott ut, har massa körsbär jag måste göra något med 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Moa Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect