kaka_långpanna_päron_glasyr
Skolavslutning är det som gäller idag för Max & Joline och i år är det klass 4 som ansvarar för avslutningen i kyrkan och fikat efteråt. Hela klassen har bakat och stått i och bidragit för att alla ska få en fin avslutning och gott fika. Det är tur vi inte har så många barn i vår skola utan att vi alla kan träffas och fika tillsammans efter kyrkan. 😉

Lite senare i eftermiddag ska jag iväg till församlingshemmet och packa påsar med kakor och bullar, koka kaffe och blanda saft och förbereda inför kvällen tillsammans med några andra föräldrar. Sen hem en snabb sväng och svida om och tillbaka då det börjar i kyrkan klockan sju. Tänkte visa er vad jag har bakat nu innan barnen kommer hem iallafall. Jag gjorde två rejäla långpannor med mjuka kakor. 60 st rutor totalt. Den här har jag smaksatt med mosade päronhalvor som gör den riktigt saftig och en enkel glasyr med lite citron och godisströssel på toppen. Färgglatt ska de va när det vankas sommarlov! 😛

30 st rutor
Det här behöver du :
1 stor burk konserverade päronhalvor (825 gram)
100 gram smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker & kanel. Sikta ner i smeten. Vänd runt. Tillsätt smöret, mosade bananer och mjölken. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 40 min 175 grader.
Jag använde en stor ugnsform 30 cm * 40 cm.

Glasyr :
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
Ett par droppar gul hushållsfärg
En skvätt mjölk

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop florsocker med citronsaft och en skvätt mjölk. Tillsätt ett par droppar gul hushållsfärg. Lite, lite i taget så inte glasyren blir för lös. Du har fått lagom konsistens när den rinner sakta från skeden, ungefär som en fruktkräm. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över garnering och låt stelna.

Garnering :
Godisströssel

päronrutor_långpanna_baka_mjuk_kaka

 

5 svar till ”Päronrutor i långpanna med citronglasyr och godisströssel”

  1. Linda profilbild
    Linda

    Härlig färgglad kaka! Den ser jättegod ut.
    Någon som vet var man kan köpa strössel som smakar något och dessutom smakar gott, typ godissmak?
    Dr Oetker är numera smaklöst, vet ej varför?!
    Kryddlandets strössel smakade inte alls gott, utan bara ”gammalt” på något sätt.
    Har inte hittat några andra sorter i butik, tips?

    Gilla

  2. Sandra profilbild
    Sandra

    Satt precis och försökte klura ut vad jag ska baka till dotterns kalas. Den här kakan blir ju perfekt 🙂 Vet du om den funkar att frysa?

    Gilla

  3. Anna J profilbild
    Anna J

    Hoppas ni hade en avslutning ikväll. Vilka härliga långpannekakor du ska bjuda på. Dessa ska jag testa att baka nu under sommaren. Den här kakan gör jag nog redan till helgen tror jag. 🙂

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    Linda, jag vet faktiskt ang din fråga om strössel, men kolla här; http://www.helenaljunggren.com/eget-strossel/

    Sandra!
    De går utmärkt att frysa även med glasyr.

    Härligt Anna! 🙂
    /Linda

    Gilla

  5. Ulrika profilbild
    Ulrika

    I receptet står inte banan och kanel. Sen står det att man ska blanda I mosade bananer och kanel…
    Hur ska päronen delas? Verkar vara en god kaka men jag saknar lite detaljer. Bild?

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect